S-a dus și penultima etapă a turului sezonului regular, cea care printre altele a găzduit două derby-uri. Știu că este un nonsens, pentru că nu pot exista mai multe derby-uri într-o etapă. Însă am forțat un pic termenul, căci pe lângă cel de tradiție dintre Steaua și Dinamo, peste măsură de mediatizat indiferent de starea celor două rivale, a mai fost și cel al valorii la zi a clasamentului, Viitorul – CFR Cluj. Amândouă au avut goluri, dar și ceva spectacol.
Steaua – Dinamo a fost un meci antrenant, cu multe faze de poartă, cu goluri, ratări, nervi, greșeli de arbitraj, reieșind în multe momente faptul că actualele locuri ocupate de cele două nu sunt întâmplătoare. Rezultatul final a fost unul echitabil. Unii au încercat din nou să „stoarcă” ceva rasism și din acest meci, pentru că niște descreierați din tribune i-au strigat unele vorbe cu asemenea tentă lui Florinel Coman. Dar ce nu strigă respectivii și pe cine nu jignesc? Numai că celelalte vorbe, mult mai murdare, nu interesează niciun consiliu, așa că le pot scanda în voie… Dar spre cinstea lui, fotbalistul a arătat că este bărbat, neavând atitudinea plângăcioasă de victimă a lui de Nooijer din etapa trecută. Mi-a amintit de Bănel Nicoliță, care acum mai bine de un deceniu a avut parte de un tratament similar la un meci jucat de Steaua la Timișoara, iar la final când hienele din presă l-au întrebat ce părere a avut despre cele strigate din tribune, a răspuns că nu a auzit nimic. O atitudine care personal m-a făcut să-l simpatizez și dincolo de jocul bun pe care îl etala, ca să nu mai spun că după acel joc nu i s-a mai strigat vreodată din tribune ceva pe această temă.
Viitorul a avut și cu CFR Cluj același mod de abordare a partidei precum o făcuse și la Craiova, etapa trecută. Atunci a pierdut cu 1-3, acum a învins cu 3-1. Norocul a fost cel care a realizat această simetrie a rezultatelor contradictorii. La Craiova, i-a intrat doar o ocazie. Acum, la Ovidiu, un autogol bizar i-a deschis drumul spre victorie, iar un supergol a cimentat succes. Iar rarele atacuri ale adversarei nu s-au transformat în goluri ca cele ale lui CSU, ci s-au pierdut în eter. Victoria echipei lui Hagi a fost, fără discuție, meritată, iar diferența de scor ar fi putut fi chiar mai mare.
Norocul lui CSU Craiova a existat și în această etapă, dar nu a mai fost atât de mare. Cei de la CSMP Iași probabil că se plictisiseră și ei de ineficacitatea lui Carlos Fortes, încât și-au zis că și la faza golului va rata, lăsându-l astfel nemarcat în careu să lovească mingea cu capul. Doar așa au egalat oamenii lui Pițurcă. Iată că echipa lui Teja se dovedește a fi o nucă tare cu favoritele campionatului, cu toate jucând în acest tur de regular în deplasare. Pe FCSB a bătut-o, cu CFR Cluj și cu CSU Craiova a remizat, iar la Viitorul a pierdut greu, cu mare ghinion.
Sepsi continuă marșul egalurilor, ajungând la 9. Așa cum FC Voluntari o face cu cel al înfrângerilor consecutive, a 7-a.
Continuă și seria autogolurilor, în această etapă înregistrându-se 2, care duce numărul lor total la 12! Și abia am ajuns la jumătatea turului de play-off. Ca o comparație, în ediția trecută a fost un total de doar 11.
Cifre
# Autogolul lui Peteleu a fost golul 350 al lui Viitorul în prima Ligă.
# CSMP a trecut pe locul 42 în clasamentul all-time, depășind pe RATA Târgu Mureș.
# Mihai Teja (CSMP Iași) a trăit golul 100 (cel al lui A. Cristea) ca antrenor în LI.
# A fost al 250-lea joc condus de Ovidiu Hațegan (Arad) în Liga I.
# Meciul 100 în primul eșalon pentru Al. Vlad (FC Voluntari).
# Debut: Diakhité (Sepsi) și Brito (Dinamo).