Care ar fi problemele lui Pițurcă?
Dacă Papură, în calitate de principal, pierdea meciurile cu FCSB și CFR fără ca echipa să tragă pe poartă, strigătul acela cu demisia înfunda urechile tuturor oltenilor și nu numai ale lor. Pițurcă, după două victorii, un egal și două înfrângeri în campionat, în condițiile a trei meciuri pe teren propriu, încă nu e contestat zgomotos, dar sunt deja voci a căror rumoare se aude. Că e depășit, că are 63 de ani, că n-a mai antrenat demult, că-l bagă pe Mățel mijlocaș și-l ține pe Mateiu pe tușă, că l-a trimis pe Roman la echipa a doua ca să joace mereu vârf cu Ivan, care nu face nimic.. Și multe altele.
Sub așteptări
Pițurcă a mers la Craiova pentru că a fost nevoie de el, pentru că altfel nu mergea. Nu el a avut nevoie de Craiova, ci invers. Iar cine spera ca a doua zi după venirea fostului selecționer echipa să înceapă să zbârnâie, să bată pe toată lumea, să dea de pământ cu FCSB acasă și să câștige imperial la Cluj, a avut așteptările înșelate. Se alternează meciurile bune (Viitorul), cu cele decente (Mediaș), dar predomină cele subțirele (Iași, FCSB), sau de-a dreptul slabe (CFR).
Teoria timpului
Există situații când, la venirea unui nou antrenor, încep să curgă rezultatele bune. Trei, patru, cinci meciuri excelente, pe fondul unui stil nou de pregătire, pe fondul reconsiderării unor jucători care la precedentul tehnician erau rezerve. Dar, după acele trei-patru-cinci meciuri bune, echipa începe să scadă, pentru că se topește entuziasmul, principalul argument al seriei pozitive. În mod normal, atunci când se schimbă antrenorul, e normal sîă apară o perioadă de ezitări, până când echipa deprinde modul de lucru și exigențele noului venit. Cam tot de trei-patru-cinci etape. De atât e nevoie pentru eliminarea perioadei de căutări, pe care contestatarii de mai sus, cei care spun mereu că Pițurcă are 63 de ani, uitând că Mircea Lucescu sau Hitzfeld au obținut performanțe la peste 70, o numesc de bâjbâială.
Cinci titulari noi
La Cluj, Craiova i-a aliniat la start pe Bălașa, Mățel, Ćosić, Zakarić, Ivan, adică 5 titulari care au semnat cam odată cu venirea lui Pițurcă, dacă nu chiar mai târziu. E greu să ai un stil propriu cu jumătate de echipă schimbată în septembrie spre octombrie. Probabil că se urmărește etalarea unui 11 stabil abia după pregătirea de iarnă. Sigur că există riscul ca până atunci distanța față de CFR să crească, dar probabil că ideea titlului, emisă explicit de Pițurcă, se bazează pe o diferență de patru-cinci puncte în spatele liderului la intrarea în playoff, care să se înjumătățească și să poată fi apoi surmontată într-un singur meci.
Greșelile personale
E clar că oltenii n-au făcut meciuri mari cu CFR și FCSB, ba mai mult nici n-au tras pe poartă. Dar dacă nu erau câteva erori individuale monumentale (lui Pigliacelli i-a sărit mingea în nas, Acka a pasat dezinvolt la adversar), acele meciuri plăpânde ca exprimare s-ar fi încheiat cu niște remize albe, care n-ar fi fost tragedii.
Dependența de Koljić
În față! Acolo e problema majoră. Când e Koljić, lucrurile mai sunt cum mai sunt. Dar când nu e, atacul n-arată bine deloc. Ivan e și ieșit din formă, și nici nu e vârf central. Carlos Fortes a fost la un pas de a fi lăsat la vatră pe fondul lipsei de valoare. Iar Roman, a cărui neluare în lot la meciul cu CFR a fost intens comentată, e jucătorul pe care în ultimii ani Craiova l-a tot împrumutat, având mai mereu atacanți mai bine cotați ca el.
Problema U21
O altă suferință! Să zicem că Mihăilă e fotbalistul de ținut în teren 90 de minute, deși, dacă n-ar fi această regulă, probabil că rapida aripă stângă ar fi doar o soluție de rezervă. Pentru celălalt loc, după dispariția (accidentarea?) lui Vasile Constantin, rămân Vlădoiu, R. Baicu, Nițu, Marković și Baiaram. Cu excepția primului, ceilalți sunt atacanți, așa că de multe ori e nevoie să se înceapă cu doi jucători U21 în atac. Dacă nu, contravarianta e Vlădoiu, situație în care atât Martic, cât și Mățel rămân rezerve sau intră pe alte posturi, cum s-a întâmplat cu ultimul în Gruia. Cum alte echipe au fotbaliști U21 care ar fi titulari indiferent de regulă (Man, Coman, Oaidă, Moruțan, chiar Vlad la FCSB, Boboc, Ganea, Ciobanu la Viitorul), nu rămâne decât ca oltenii să aducă în iarnă (pe bani, firește!), un jucător U21 care să intre direct în formula de bază. Variante nu sunt foarte multe, dar trebuie să înceapă imediat căutările!