Omul negru al etapei a fost fără îndoială a fost arbitrul meciului FCSB – Sepsi, Horațiu Feșnic. Un „central” pe care până sâmbătă chiar îl simpatizam, părându-mi-se că are și pricepere, și curaj. Dar acordarea unui asemenea penalt prin care a salvat la timp o FCSB în derivă n-am văzut nici la cei mai rău famați arbitrii. Ca acela care face fault în careul advers să primească penalty, pentru că s-a rostogolit mai tare la sol. Când vezi așa ceva, te poți gândi la orice. La Tănase nu mă miră asemenea trucuri comparabile cu cele ale unui șuț, el fiind un recidivist în domeniu, și chiar dacă este un actor fără talent, reușește să-i păcălească pe arbitrii săi contemporani care se dovedesc astfel a fi și mai fără talent. Este posibil însă ca unii chiar să vrea să fie păcăliți. Dar m-a frapat să văd, atunci când camerele TV l-au luat în obiectivul lor pe Tănase, că înaintea startului reprizei secunde, deci cu puțin timp înainte să provoace poate cel mai rușinos penalty acordat în ultimele sezoane, și-a făcut o cruce mare. Dacă tot se dă creștin, i-aș propune să deschidă Biblia, Vechiul Testament, și să citească măcar Decalogul. Nu e lung ca să îi ocupe din prețiosul timp, așa cum îi spune și numele are doar 10 paragrafe, la care să insiste pe poruncile 8 și 9, „să nu furi” respectiv, „să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău”. Dacă aceste 10 porunci ar sta la baza conștiinței tuturor celor care se consideră creștini, nu ne-ar mai merge atât de rău. Revenind la meciul respectiv, rămăsesem plăcut surprins de felul în care a jucat Sepsi în prima repriză, fiind peste adversara sa nu doar pe tabela e marcaj, ci și ca prestație. Csaba László își aranjase foarte bine jucătorii, care de la un minut la altul, când constatau că le merg mecanismele, căpătau o tot mai mare încredere. Nu sunt multe echipele din țară care pot să se ia la întrecere la capitolul posesie cu FCSB. Sepsi reușise s-o depășească. Dar golul înscris de… Feșnic din pasa lui… Tănase a reușit la timp să le strice toată această construcție tactică. Așa s-a produs un rezultat mincinos, care urcă FCSB pe un loc mincinos cu un număr de puncte de asemenea mincinos.
Derby-ul etapei s-a disputat la Drobeta Turnu Severin, unde la final CSU Craiova a avut un avantaj clar asupra lui Dinamo, 4-1. Și aici însă cei de la Dinamo se pot plânge pe bună dreptate de arbitraj care le-a anulat un gol valabil, la scorul de 0-0. Nu se știe dacă după 0-1 echipa olteană ar mai fi putut zburda la fel.
Lucrurile frumoase din această etapă vin dinspre Astra, mai exact dinspre Budescu, care a reușit din nou să înscrie niște goluri de excepție (din nou unul din corner), de această dată în poarta Iașului, prin care și-a arătat încă o dată măiestria în acest sport.
Încă o înfrângere, a 5-a consecutivă pe teren propriu, pentru FC Voluntari și pare că în acest sezon nimic nu o mai poate salva.
Cifrele etapei
# A 350-a victorie în Liga I pentru CFR Cluj
# Astra a marcat golul 700 (prin Budescu), iar CSU Craiova pe al 250-lea (prin Ivanov).
# Viitorul Constanța a urcat pe locul 33 în clasamentul all-time, depășind pe CFR Timișoara.
# Coincidență, în derby-ul CSU Craiova – Dinamo, Pițurcă a primit ca antrenor în Liga I golul 200, iar Uhrin pe al 100-lea.
# Meciul 50 ca antrenor pe prima scenă pentru Bogdan Vintilă (FCSB).
# Meciul 50 pentru 4 jucători: Căbuz (Viitorul), Traoré (CFR Cluj), Ongenda (FC Botoșani) și Niczuly (Sepsi) .
# Primul gol pentru Louis Munteanu (Viitorul) și Ion Gheorghe (FC Voluntari) .
# Un singur debut, Dragoș Gheorghe (Astra).