Suntem atât de optimiști, încât după acest 0-5 de la Madrid care ar trebui să ne usture atât de tare încât să apelăm la unguente, noi vorbim de barajul din primăvara viitoare ca despre o bagatelă, o formalitate care să ne parafeze calificarea la Euro 2020.
Suntem noi, românii, aceiași care după remiza cu Norvegia de luna trecută, am zis că n-avem cum să nu ne facem, cu Spania și cu Suedia, cele patru puncte obligatorii pentru calificarea directă. Suedezii erau ca și bătuți prin ambiția noastră și prin sprijinul celor 50.000 de spectatori, în vreme ce, în ceea ce-i privește pe spanioli, plusam pe apartenența comună, a noastră și a lor, la ginta latină. În loc de 4 puncte, n-am luat niciunul, n-am dat niciun gol și am luat șapte. Dar am fost optimiști! Mereu optimiști incorijibili!
La fel de optimiști suntem și acum. Barajul ni se pare o drumeție de sfârșit de săptămână la Vidraru sau la Nehoiu, cu merinde la pachet, să ne umplem plămânii cu aer.
Indiferent cine va fi selecționer, ce șanse avem în primul meci, fie că el va fi în Scoția sau Islanda? Contra gazdelor? Mai mult cu vreun procent de clasicul și politicosul 50 la sută? Absolut deloc, poate că nici jumătate din șanse nu le avem. Și, mai departe, dacă să zicem că batem una dintre cele două adversare din Nord (același Nord care ne-a provocat mereu senzații neplăcute), ce șanse avem cu Serbia, Norvegia, Ungaria, Israel, Bulgaria sau cine-o mai fi?
Chiar dacă admitem că vom fi norocoși la tragerea la sorți și se va stabili că jucăm acasă, avem, din nou, vreun procent în plus față de același clasic 50 la sută invocat mai devreme? Am fost generoși când am vorbit de 50 la sută contra islandezilor sau a scoțienilor, am conchis că avantajul terenului nu schimbă ierarhia valorilor, dar dacă nu-l schimbă când jucăm în deplasare, atunci înseamnă că nu-l modifică nici când evoluăm pe teren propriu. Că doar în grupa de calificare, din 9 puncte posibile acasă cu Spania, Suedia și Norvegia, noi am făcut unul singur!
Să facem, așadar, socotelile: România are șanse să se califice la Euro 2020 în proporție de 50 la sută din 50 la sută. Ceea ce în nicio matematică din lume nu dă altceva decât 25 la sută. Adică o jumătate dintr-o jumătate e întotdeauna un sfert. Niciun pic mai mult! Clar?
Tot la televizor vom fi.