Naționala de fotbal a ratat calificarea directă la Euro 2020 în urma eșecurilor cu Suedia (0-2) și Spania (0-5). Iar acest insucces a stârnit un val de comentarii, critici și ironii. Unele pertinente, altele răutăcioase. Dincolo de toată această vorbărie în care se despică firul în patru, există oameni de fotbal care au pus punctul pe ”i”. Subliniind că la noi fie că s-au uitat, fie că nu se cunosc principiile care stau la baza sportului cu balonul rotund. A spus-o Ladislau Boloni, din Belgia. A spus-o și Gabi Balint, dintr-un studio tv.
În 30 august, la meciul dintre Voluntari și Univ. Craiova, gazdele au deschis scorul după o gafă a lui Nicușor Bancu. Aflat pe flancul stâng, în colțul terenului, acesta a pasat spre careul propriu, iar mingea n-a ajuns la un coechipier, ci la Ebralidze, care a îndeplinit o simplă formalitate. Eroarea internaționalului român nu a avut efecte nefaste în cele din urmă, Craiova reușind să câștige (2-1). Ea a fost însă taxată de Gabi Balint, care a comentat din studioul Digi Sport. ”Niciodată nu se pasează dintr-o poziție laterală spre propriul careu!”, a spus cel care a fost campion al Europei în 1986. Iar cei care au urmărit jocul Stelei de atunci își amintesc, probabil, că ai săi componenți porneau atacurile pe benzile laterale, nicidecum din poziții perpendiculare pe propria poartă. Ceea ce presupunea un pericol mai mic în cazul pierderii balonului (adversarul nu atacă poarta perpendicular, ci vine din lateral, în diagonală).
La aproape două luni după acea întâmplare, în timpul meciului pe care România U21 l-a susținut în compania formației similare a Finlandei, l-am văzut pe Andrei Chindriș comițând cam aceeași eroare ca Bancu… Și tot pe terenul din Voluntari. Gafa nu s-a soldat cu gol, iar România a câștigat cu 4-1. Dincolo de toate, însă, execuția tânărului fotbalist m-a convins că degeaba vorbesc Balint, Boloni și alți veritabili oameni de fotbal… Și că mulți dintre fotbaliștii noștri de azi nu cunosc și nici nu vor să audă de principiile ce guvernează sportul pe care îl practică.
Cum Chindriș este un fotbalist tânăr, cu un viitor promițător, aș fi fost tentat să trec cu vederea eroarea lui. N-am avut însă cum, la câteva zile după aceasta el lăsându-și echipa în inferioritate în Irlanda de Nord… Iar apoi, de supărare că a fost eliminat, fundașul a înjurat arbitrul și și-a vărsat nervii șutând într-un recipient aflat pe tunelul de acces spre vestiare. Gesturi de ”mare vedetă internațională”… Gesturi care îmi amintesc de acela care i-a adus eliminarea și colegului Moruțan, la acel meci de tristă amintire cu Ucraina (și-a scos tricoul de bucurie că a marcat)… Gesturi de tineri care, auzind ”câte milioane, zeci de milioane de dolari valorează”, din gura unor oameni care ar trebui să-i protejeze, își pierd ușor capul.
Că principiile de bază ale fotbalului se deprind mai greu când ești tânăr a recunoscut-o și Miodrag Belodedici, în urmă cu ceva ani. Venit la Steaua în 1982, pe când avea 18 ani, el a înțeles greu de ce nu era lăsat să dribleze, mai cu seamă că era un fotbalist tehnic. ”Nea Imi mi-a cerut să nu țin mingea. Maximum două atingeri, iar apoi pasă. Așa mi-a tot repetat. Și nu înțelegeam de ce. Și mi-a spus că fotbalul este un sport de echipă, unul în care trebuie să joace toți”, a mărturisit Belo. Explicând astfel de ce Steaua anilor 80 ajungea din două-trei pase la poarta adversă. Cu rezultatele cunoscute atât pe plan intern, cât și internațional.