N-am fost niciodată vreun mare fan al „vișiniilor” din Gruia. I-am criticat când am crezut de cuviință. Poate uneori chiar mai mult și mai aspru decât a fost cazul. Erau niște vremuri în care arbitrajele duioase le zâmbeau, în care „râul și ramul” îi mai ajutau să câștige trofee. Dar atunci când CFR chiar face ceva pentru România, aprecierile trebuie să vină. Și nu doar prin vorbe, ci prin fapte.
Concret, acum, în ceasul al doisprezecelea al participării sale în grupa de Europa League, CFR cere imperios amânarea unuia dintre cele două meciuri de până la manșa cu Celtic din 12 decembrie, când campioana României are nevoie de un singur punct, de un punctuleț, ca să meargă în primăvara europeană. „Vișiniii” au venit de la Roma vineri, au jucat duminică seara la Sibiu, nu departe de casă, miercuri au acasă cu Sepsi, iar apoi, până la vizita scoțienilor de joia cealaltă, trebuie să mai facă un drum, duminica viitoare, până la Botoșani! Nu e tocmai plăcut să faci o plimbare în decembrie până în nordul Moldovei, unde iarna s-a instalat deja.
Chiar nu se poate amâna meciul acela cu o săptămână, până după returul cu Celtic? S-ar juca pe 18-19 decembrie, odată cu restanța Voluntari – FCSB, generată de apa care băltea pe „cel mai bun gazon din România!”. Atunci, CFR n-ar mai trăi cu gândul la scoțieni, ar ști deja clar dacă e sau nu în primăvara europeană. Și dacă va fi să se califice din grupă, echipa lui Petrescu n-o face doar pentru sine și pentru conturile proprii (care ar fi semnificativ alimentate de UEFA), ci pentru întregul nostru fotbal, pe care-l tot căinăm că i-a intrat coeficientul la apă și trebuie s-o ia de foarte devreme, de prin iulie, cu drumurile europene.
Să facem o socoteală. În 5 luni, din iulie până-n decembrie, CFR a avut de disputat 22 de runde interne, 8 meciuri europene din tururile preliminarii, încă 6 în grupa UEFA, unul în Cupa României și SuperCupa sezonului trecut. 38 de meciuri cu totul, adică mai mult de un campionat „clasic” al anilor trecuți, care însuma 34 de etape! E foarte mult! Și asta va fi soarta oricărei echipe românești care va tinde la oarecare performanță internațională și nu se va opri, cum fac altele, după un tur sau două.
Se va spune că și echipele din campionatele puternice au programul încărcat, dar nu se plâng atâta. Adevărat, în sprijinul afirmației vin etapele interne pe care Anglia și Franța le-au programat la acest mijloc de săptămână degrevat de obligații internaționale. Numai că acele echipe, foarte solicitate și ele, și-au început drumurile europene abia în septembrie, direct în grupe, nu în iulie. Când Deac călătorea la Nur-Sultan, ex-Astana, în inima Asiei, colegii de grupă de la Rennes sau de la Lazio încă erau în vacanță, pe plajă!
Dacă cumva nu se amână meciul de la Botoșani, iar CFR ratează acel punct cu Celtic, de vină vor fi toți cei care n-au înțeles oportunitatea acestei amânări.