În aceste zile toată lumea se dă festivă, fericită și optimistă, dar sunt și oameni care n-au cum să atingă aceste stări sufletești minunate, pentru că n-au bani. Deși ar trebui să aibă, pentru că au semnat niște contracte în care scrie clar cu ce sume și la ce date trebuie să fie plătiți.
Dinamo și Astra sunt în top, măcar prin notorietate. Se apropie cu pași repezi CSM Poli Iași, Hermannstadt. Fericire supremă nu e nici la Gaz Metan și, mai nou, se aude că nici pe la Chindia, nici pe la Voluntari. Iată că am înșirat aproape jumătate din echipele primei ligi. Oricum, cu siguranță mai mult de o treime!
În multe cazuri, însă, vinovați sunt și jucătorii. Ei acceptă întârzierile fără să-și depună memorii, înghit toate gogoșile conducătorilor, toate amânările de la un termen la altul. În mod normal un fotbalist își poate depune memoriu a doua zi după data în care nu și-a luat banii. Nu cere să devină liber (pentru asta e nevoie de perioade mai lungi de neplată), ci doar revendică în scris suma pe care clubul i-o datorează.
La mulți dintre fotbaliști teama de conducere, de antrenor (există și tehnicieni care nu sunt solidari cu fotbaliștii, deși nici ei nu sunt plătiți) e mai puternică decât disconfortul lipsei banilor. Dacă mă pune clubul pe lista de transferări? Dacă nu mai joc? Mai bine tac, că vor veni și banii până la urmă.
În multe cazuri, însă, taina întârzierii plăților se destramă și atunci lucrurile devin de notorietate. Atât de cunoscute, încât la flash-urile obligatorii de după terminarea partidelor, prima întrebare a reporterilor nu mai e despre jocul în sine, ci despre bani. Prilej cu care peisajul nu mai e fotbalistic, ci financiar. Paginile ziarelor, site-urile, sunt pline de astfel de subiecte, mai ales acum, în prag de Sărbători. Se rostesc fraze emoționale (ce punem sub brad, avem și noi copii, etc), vin noi amânări, noi promisiuni, urmate de reacții grosolane ale finanțatorilor, care ceartă pe toată lumea, începând cu presa, reproșându-i că se interesează doar de acest gen de subiecte.
Ei, cei care nu plătesc la timp, sunt cei care generează subiectele financiare în locul celor strict fotbalistice. Și ei întrețin o astfel de atmosferă a restanțelor bănești eterne.
Din mijlocul unei astfel de atmosfere fotbalul de primă ligă trebuie să crească, să evolueze, să se dezvolte, să dea jucători pentru niște echipe naționale competitive .Cum s-o facă pe burta goală?