S-a reluat sezonul 2019/20 mai repede ca niciodată. Ce-i drept, vremea a permis-o, personal nu am mai întâlnit până acum, pe aceste meleaguri, un ianuarie și un început de februarie atât de primăvăratice. A fost chiar o vreme ideală pentru fotbal, iar în unele dintre meciuri acest fapt a dus la un plus al calității. A fost o etapă care a avut cam de toate, și victorii acasă, și victorii în deplasare, și un egal, goluri destul de multe, și răsturnări de scor, și un penalty ratat. A lipsit ceva care s-a întâlnit destul de des în acest sezon, autogolul. Dar, cel mai important, cei care au obținut victorii le-au meritat, niciuna dintre ele nu le-au… furat, fiind echipele mai bune ale respectivelor partide.
Derby-ul etapei a fost CFR Cluj – FCSB, care într-adevăr, nu a oferit cea mai bună calitate, cel mai mare spectacol, deoarece a fost adesea mult prea tacticizat. A câștigat în cele din urmă echipa mai bună la toate capitolele, și la ceea ce înseamnă pe teren, și dincolo de el, și la timpul trecut al acestui sezon, și la cel prezent. Dacă va fi și la viitor, CFR Cluj va deveni mai repede campioană de cât s-ar așteaptă. Paulo Vinicius (în foto) a fost omul jocului, fiind de netrecut în apărare, dar și-a depășit cu mult fișa postului, fiind util și în ofensiva pentru ca finalmente șutul său fără replică pentru Bălgrădean să readucă o victorie a CFR-ului cu roș-albaștrii în Gruia, după 6 remize consecutive.
Gaz Metan a fost una dintre echipele care au arătat cel mai rău în acest start. Prin jocul său amorf, parcă și-a invitat adversara s-o ia la pumni și apoi s-o facă KO. Dacă nu schimbă ceva în jocurile rămase din regular, sigur va rămâne în play-out. CSU Craiova a câștigat clar, dar să nu se îmbete cu apă rece, căci nu de multe ori va mai avea adversari atât de permisivi.
Astra a semănat cu Gaz Metan, având o prestație foarte departe de ceea ce obișnuise în finalul anului trecut. A lipsit Budescu, ceea ce este o circumstanță atenuantă. Dinamo s-a mișcat destul de bine, a fost superioară unei echipe căreia îi era inferioară din punctul de vedere al individualităților și nu doar. Dar golul debutantului Dugandžić din poarta Chindiei le-a stricat duminica alb-roșilor și este posibil să le fi transformat această victorie în fața Astrei doar într-una platonică, de palmares. FC Botoșani are mari șanse să-și vadă mai vechiul vis împlinit, și va ajunge în play-off. Doar o prestație constant lamentabilă în cele 3 jocuri pe care le mai are i-ar putea răpi o asemenea realizare. Iar veștile proaste pentru dinamoviști au continuat și luni, când și Viitorul a câștigat, după ce până cu 10 minute înainte de final părea că va pierde. În meciul de la Iași însă în cele din urmă fotbalul a fost corect și a dat câștig de cauză echipei mai bune, care a atacat aproape 90% din partidă.
La meciul de la Sibiu tăbăcita expresie „ratările se răzbună” a avut acoperire. Sepsi s-a jucat cu ocaziile, ne-fructificând multele momente când i-a fost superioară lui Hermannstadt, așa că în loc să câștige lejer, nu numai că s-a văzut egalată, dar putea chiar pierde. Iar Debeljuh a fost aproape de a deveni erou printr-un hat-trick de trei puncte, care în cele din urmă a rămas „dublă” bună și ea, decât nimic.
În fine, a bătut și FC Voluntari. Abia a doua victorie din acest sezon și tot în deplasare. Nu a jucat nici mai bine, nici mai rău decât o făcea pe vremea lui Bergodi, dar a avut ceva mai mult noroc, să nu ia gol la final, cum a pățit-o de atâtea ori în sezonul de față. Și s-ar putea să profite de acest sistem play-off/play-out, foarte atractiv pentru leneși, care pot să nu joace nimic în sezonul regular, care de altfel înseamnă cea mai mare parte a competiției, dar dacă se concentrează în cele câteva meciuri din „play”, pot ieși basma curată! „Chestiune de strategie” – ne-ar spune superior cineva de la LPF, încercând să ne traducă acest nonsens competițional…
# CSMP Iași continuă să nu aibă victorie pe teren propriu în fața Viitorului și după a 8-a întâlnire dintre cele două în Dealul Copoului. Tot ce a reușit a însemnat 3 egaluri, de alte 5 ori pierzând.
# Croatul Dugandžić a marcat la meciul lui de debut în Liga I, în poarta Chindiei. Ca în filme, un gol în ultimul minut care ar putea fi sinonim cu cel al calificării în premieră a echipei din nord în play-off. Totodată a fost al 300-lea gol pentru FC Botoșani în Liga I. De asemenea, prin această victorie, FC Botoșani a urcat pe locul 36 în clasamentul all-time, depășind-o, coincidență, tocmai pe CS Târgoviște, vechea echipă a orașului reședință al județului Dâmbovița.
# Sepsi a marcat golul 100 în primul eșalon (au tor, Šafranac).
# Leo Grozavu (Spesi) a primit golul 150 ca antrenor pe prima scenă.
# Meciul 100 în Liga I pentru Al. Albu (Academica) și Boli (CFR Cluj).
# Au apărut 15 debutanți, 12 străini și doar 3 autohtoni: Ventúra, Ndongala (ambii Academica), Celea, Achahbar, Diaz (toți Sepsi), Koštrna, Skovajsa (ambii Dinamo), Ad. Ioniță, Berisha (ambii Chindia), Dugandžić (FC Botoșani), Omoh, De Iriondo, Luckassen, Chacana, Al. Zaharia (toți CSMP Iași).
# Goluri rotunde pentru doi marcatori, al 30-lea pentru G. Iancu (Viitorul) și al 10-lea pentru Paulo Vinicius (CFR Cluj).
# Primele goluri pentru 3 străini, Ćosić (CSU Craiova), Dugandžić (FC Botoșani), Omoh (CSMP Iași), ultimii doi fiind debutanți.