Lucian Burchel e noul șef al Școlii de Antrenori în locul lui Dan Apolzan. Știrea e una firească în cadrul unei federații sau unei companii din oricare alt domeniu. Situația e îngrijorătoare dacă privim în profunzime. Avem sute și mii de antrenori cu multe licențe, dar fotbalul românesc suferă din punct de vedere managerial și organizațional. Chiar dacă în ultimii ani situația s-a ameliorat, avem mari lacune.
Să privim la suprafață. Pensionarea e o regulă la Școala Federală de Antrenori. Pe 1 septembrie 2011 a fost scos tot la pensie din această funcție MIrcea Rădulescu. „FIFA a impus limita de vârstă pentru toţi salariatii federaţiilor afiliate, iar eu am atins această vârstă, astfel încât am fost nevoit să închei colaborarea cu Şcoala de Antrenori”, a declarat, la acea vreme Mircea Rădulescu, acuzat de mulți că scotea pe bandă rulantă antrenori slab pregătiți. Ulterior, lucrurile s-au schimbat și obținerea de licențe în fotbalul autohton a devenit mult mai dificilă. La ultimul examen de licența Pro, deși au fost mai mulți concurenți decât numărul acestora, nu toate au fost obținute. Nume ca Ilie Poenaru, Sergiu Radu, Giani Kiriță, Adrian Bogoi și Ionuț Luțu n-au obținut notă de trecere. Acum, Dan Apolzan, la împlinirea a 70 de ani, iese și el la pensie.
Cred că principalele obiective ale noului director ar trebui să fie înnăsprirea condițiilor de acordare a licențelor și, cel mai important, examenele intermediare de menținere a acestora. Nu poți lua Licența Pro în 2009 și s-o ai până în 2039. Până la urmă nu e o distincție, e un certificat de cunoaștere a unei meserii. Important este de știut că în această meserie lucrurile se schimbă de la un meci la altul, de la o zi la alta, dacă nu te updatezi, riști să devii, foarte repede, un necunoscător al fenomenului. Uitați-vă la arbitraj, la Ion Crăciunescu. Pentru că el crede că le știe pe toate, ce știa acum 25 de ani, azi e penibil în argumente și explicații, pentru că se raportează la 1995, nu la 2020. Și e păcat de el…
Mai e un amănunt interesant. Mulți oameni din echipa Hagi-Popescu migrează către FRF, iar dinspre Casa Fotbalului spre Ovidiu nimeni. E o temă sensibilă, dar care ar necesita o discuție apropo între ce înseamnă să fii mare fotbalist și să le știi pe toate și, de partea cealaltă, oameni care pregătesc zilnic să învețe ceva fără să pretindă că le știu pe toate doar pentru că ai avut crampoane în picioare două ore pe zi sau ai jucat la Real Madrid sau Barcelona.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Daniel-Andrei Nazare
senior-editor 100% Sport
twitter: danielnazare
facebook: Daniel Nazare
e-mail: daniel.nazare@100sport.ro
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Comments 1