A 24-a etapă a sezonului regular a fost în general una a surprizelor. Astra – Chindia 1-2, FC Voluntari – Dinamo 2-1 și FCSB – Academica 0-0 au fost chiar mari. Un pic neașteptate au fost și rezultatele de la Mediaș și Ovidiu.
Meciul de la Giurgiu a deschis runda, prevestind parcă o asemenea desfășurare a ei. Un meci pe care ai fi pus semnul „1” cu ochii închiși la finele lui 2019 a arătat pe teren două echipe cu stări de spirit complet diferite față de cele care ar fi trebuit să le fie induse de locurile din clasament. Chindia cu viață și un spirit ofensiv incredibil pentru o echipă care se zbate în subsolul clasamentului, în timp ce la Astra s-a putut vedea dezordine și haos. La un moment dat aveai impresia că meciul se joacă la Târgoviște, căci și în tribune fanii Chindiei dominau atmosfera. Victorie meritată pentru dâmbovițeni, fiind totodată o mare gură de oxigen în lupta care îi așteaptă pentru a evita retrogradarea. Astra , care încânta privirile la finele lui 2019 și părea că se va implica serios în lupta, dacă nu neapărat pentru titlu, pentru podium, a suferit în pauza de iarnă o transformare deloc fericită, și asta în condițiile în care a izbutit să-și păstreze toate vedetele, ba chiar să-și aducă și alți jucători importanți. Este drept, în ambele partide de la reluare a lipsit Budescu. Dar chiar atât de mult să stea într-un singur jucător?
În fine, FC Voluntari a izbutit să o bată pentru prima oară în istorie pe Dinamo. Și asta când alb-roșilor le ardea buza mai tare. Căci cu un eventual succes în Ilfov, care la un moment dat se configura, Uhrin și ai lui mai păstrau încă speranțe pentru a prinde play-off-ul. Mihai Teja însă a făcut niște schimbări foarte inspirate, ambii jucători introduși, Tudorie și mai ales Țîră (în foto), fiind artizanii răsturnării de scor și în cele din urmă a istoricei victorii a celor din Voluntari, ultimul fiind marcator și autor de asist. Astfel, pentru al 3-lea sezon consecutiv, Dinamo va juca în play-out, ceva care la început a constituit o mare surpriză acum arată a lucru normal. Iar FC Voluntari, dintr-o echipă condamnată, prinde culoare în obraji.
Rezultatul meciului FCSB – FC Voluntari a amintit, pe bună dreptate, de epilogul din 2007 al Stelei cu Gloria Buzău, un alt „satelit” al ei de la acea vreme care a provocat pagube echipei de la centru. Comuniștii din anii staliniști care aveau în subordine pe CCA au intuit repede că „satelitul” de-atunci, Casa Armatei Câmpulung Moldovenesc, i-ar putea creea neplăceri, motiv pentru care au suprimat-o în plin campionat 1953, după ce în 1952, acea echipă ocupase un meritoriu loc 3 și promitea că într-un viitor nu prea îndepărtat îl putea depăși. Luni seara, pe Arena Națională, sincer mă tot așteptam ca cei de la Academica să dea pe lângă minge, să facă vreun fault în careu etc, doar-doar ca cele 3 puncte să se îndrepte spre Coman, Man și ceilalți. Dar n-a fost așa, spre cinstea lor, cei de la Clinceni au jucat pe bune. Să vedem acum ce repercusiuni va avea acest rezultat pentru gruparea ilfoveană. Bunică, autorul acelui gol fantastic pentru Gloria Buzău din acel amintit joc, a fost atunci îndepărtat. Vintilă spunea după jocul de pe Arena Națională că acest punct ar putea face diferența la final pentru titlu în favoarea roș-albaștrilor. Mai logic sună că punctele pierdute cu Academica ar putea face diferența la titlu în favoarea CFR, așa cum s-a întâmplat cu cele de la Gloria Buzău, de-acum 12 ani. Oricum, mi se pare mult prea mică distanța actuală din clasament dintre CFR Cluj și FCSB, față de valoarea generală pe care o au întrutotul cele două grupări.
CFR Cluj n-a dat pe dinafară nici ea în meciul de la Mediaș, având porțiuni cu prestații mediocre spre slabe și chiar nu merita să câștige. Are însă scuza că pregătește foarte dificila și importanta confruntare cu Sevilla. Dar și când joacă slab, campioana este mai bună decât toate celelalte formații ale primului nostru eșalon.
La Ovidiu, partida s-a încheiat cu un rezultat mincinos, care de multe ori te face să urăști fotbalul. Echipa care a atacat mai mult, e drept, adesea fără orizont, dar a avut mai multe ocazii, a pierdut în cele din urmă. Poate că nu merita să câștige, dar nici să piardă. De altfel, CSU Craiova a avut în acest sezon cele mai multe rezultate favorabile oferite de zeița Fortuna, inducând astfel falsa idee că este o echipă bună cu șanse la titlu. Această înfrângere însă i-a produs daune mari echipei lui Hagi, care acum tremură pentru accederea în play-off.
FC Botoșani este aproape de a-și vedea visul cu ochii, clasarea în primele 6. Încă o victorie ca scor mică, dar mare ca însemnătate, a fost cea cu Hermannstadt, care îi întărește speranțele pentru un final de sezon regular fericit.
Sepsi a muncit mult pentru victoria cu codașa CSMP Iași, dar finalmente nu-i mai ajută la nimic din punctul de vedere al play-off-ului. Pentru figurația făcută anul trecut în play-off, este o pedeapsă binemeritată pentru echipa covăsneană de a fi acum dincolo de el. Vedem la anul.
Cifre
# În al 14-lea joc, al 7-lea de pe teren propriu, FC Voluntari a reușit în sfârșit să o învingă pe Dinamo. Doar cu un egal o mai deranjase până acum, obținut la București. # A fost meciul 100 în Liga I pentru Sepsi. # A 50-a înfrângere ca antrenor în LI pentru Vasile Miriuță (Hermannstadt). # Meciuri rotunde pentru mai mulți jucători: 150 Gorobsov (FC Voluntari), 100 Bălașa (CSU Craiova) și 50 Bègue (Astra). # Debut: Sandomierski (CFR Cluj), Humanes, Kontoes (ambii Academica). # Golul 30: Tudorie (FC Voluntari). # Primul gol pentru Yaméogo (Chindia).