Aceste rânduri nu pot începe altfel decât spunând că Horațiu Feșnic a arbitrat bine un meci extrem de greu, nu doar în teren, ci și în imediata apropiere a gazonului, în incandescentele tribune. Nu foarte bine, ci doar bine. Imperfecțiuni au mai existat, dar cine e perfect? Penalty-ul dat FCSB-ului, eliminarea lui Cristea, adică deciziile majore ale meciului, au fost luate corect. Chiar dacă stoperului roș-albastru i-a dat inițial doar „galben”, a revenit și l-a eliminat cât timp jocul nu fusese încă reluat. Nu doar că avea dreptul să facă asta, ci, dată fiind gravitatea accidentării, era obligat s-o facă!
Acum, problema minutelor de la finalul primei reprize. Aici arbitrul s-a încurcat un pic, în haosul creat de accidentare, eliminare, pătrunderea ambulanțelor pe teren și așa mai departe. Cine spune că penalty-ul FCSB-ului a fost transformat în minutul 45+9, are dreptate. Numai că nu acest moment trebuie luat drept reper, ci momentul în care a fost acordat. Adică minutul 40+7. Pentru că PENALTY-UL, mai precis executarea lui, ESTE SINGURUL MOTIV DIN LUME PENTRU CARE TIMPUL DE JOC TREBUIE PRELUNGIT.
Așadar, 45+7. Câteva secunde peste timpul suplimentar acel 6 dictat clar, vizibil pentru toată lumea. Și aici Feșnic e de înțeles. În mod normal, el trebuia să fluiere finalul înainte de executarea cornerului. Dar ce arbitru din lume, în tensiunea creată de eliminarea unui jucător de la FCSB, ar fi refuzat aceleiași echipe executarea unui corner? A lăsat cornerul și s-a întâmplat faza de penalty, pe care n-avea cum să n-o sancționeze! Apoi a mai durat vreo două minute „să facă ordine” în careu și să permită executarea. Așa s-a ajuns la 45+9!
Altceva e însă greu de înțeles. De ce a dictat, totuși, cele 6 minute de prelungire? În momentul impactului dintre Cristea și Perović, cronometrul arăta 44 și câteva secunde. Atunci a fost oprit jocul!DECI, MAI ERAU DE DISPUTAT CÂTEVA SECUNDE DIN MINUTUL 45 ȘI CEL MULT ALTE TREI MINUTE de la episoadele de întrerupere când cornerele erau imposibil de executat din cauza obiectelor aruncate din tribune. Probabil că atât Feșnic, cât și rezerva Ionuț Coza au fost buimăciți și au cronometrat TIMPUL CÂT JOCUL A FOST ÎNTRERUPT și nu TIMPUL CARE MAI RĂMĂSESE DE JUCAT în momentul contactului Cristea-Perović! Oare ce s-ar fi întâmplat dacă intrarea ambulanțelor, acordarea îngrijirilor și alte lucruri care se mai puteau petrece durau nu 6 minute, ci 30? DĂDEA 30 DE MINUTE SUPLIMENTARE? Adică făcea repriza de 75 de minute de joc efectiv?
E o chestiune de logică, una pe care de multe ori în asemenea situații arbitrii o aplică greșit, prelungind, în ultimele minute, CU CÂT A DURAT ÎNTRERUPEREA, nu CU CÂT MAI RĂMĂSESE DE JUCAT!
Dincolo de acest calcul matematic, bravo lui Feșnic pentru toată seara de duminică! Și să nu uităm că are doar 30 de ani, adică toată cariera înainte.