S-a încheiat sezonul regular, al 5-lea, fiind câștigat pentru a 3-a oară consecutiv de CFR Cluj, însă cu cea mai mare diferență față de locul secund de până acum, 6 puncte. În premieră s-au calificat între primele șase FC Botoșani și Gaz Metan. Pentru prima oară lipsește dintre ele Viitorul. Singurele echipe care au fost prezente în toate cele 5 play-off-uri de până acum au rămas FCSB și Astra. Însă FCSB pentru prima oară nu ocupă locul 2 în regular, coborând chiar dincolo de podium.
După această trecere în revistă statistică, referindu-mă la întrecerea primei părți, ierarhiile mi se par conforme cu realitatea din teren. CFR a meritat de departe primul loc și doar un ghinion teribil o va împiedica să fie pe aceeași poziție și la final. Mă bucur pentru FC Botoșani și Gaz Metan, cele două meritând acest salt. Sper însă să nu fie figurante, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Ardeal Târgu Mureș, CSMP Iași și cel mai recent cu Sepsi. Haosul de la FCSB începe încet dar sigur să se transpună și în clasament, pentru că, așa cum am spus-o și cu alte ocazii, cele 4 consecutive locuri 2 pe care gruparea roș-albastră le-a ocupat în ultimele ediții reprezintă o performanță față de cele ce se întâmplă în curtea sa. Acum este o normalitate, regăsindu-se dincolo de podium, iar dacă Astrei nu i se luau acele 3 puncte, ar fi fost pe locul 5. Bogdan Vintilă, găsit de mulți vinovat pentru această situație, are prea puțină culpă. Însă nici o victimă nu poate fi socotit. Ar fi fost așa, dacă venea antrenor al FCSB cu pistolul la tâmplă.
Meciul de la Craiova a avut toate ingredientele necesare unui derby. Coincidența a făcut ca cele două prime clasate să se confrunte chiar în ultima etapă (așa cum se va întâmpla și la finalul play-off-ului). Mult mai matură în joc, CFR s-a impus destul de clar, dacă luăm în considerare prestația din repriza secundă. În prima, este adevărat, a beneficiat și de noroc în cele câteva acțiuni de asalt ale echipei gazdă, care s-au soldat cu intervenții de excepție ale lui Arlauskis sau cu bară. Pentru cei de la CFR a fost utilă și atmosfera de pe „Ion Oblemenco”, pentru a-i obișnui cu un public ostil, așa cum va fi și la Sevilla. Paradoxal, cu toate că această victorie ar fi trebuit să distanțeze echipa campionă la șase puncte de cea olteană, ecartul dintre cele două a rămas tot la trei. Asta demonstrează încă o dată, dacă mai era necesar, cât de ilogic și mizerabil este acest sistem „gândit” de LPF și televiziuni (sau invers). Nu m-așteptam vreodată ca fotbalul nostru să încapă pe mâinile unor asemenea „habarniști”.
Viitorul este marea perdantă, cea care până acum nu lipsise de la vreo întâlnire cu play-off-ul. Jocul ei însă a devenit unul monoton, cu faze de poartă fără substanță, de-aici și lipsa sa de eficacitate. Arată ca o mașinărie care merge în gol. Așa că a luat vacanță mai repede, atât ea, cât și Dinamo cu Sepsi, cele trei urmând a se duela pentru platonica și inutila primă poziție a play-out-ului. De aceea, ele ar trebui să folosească această perioadă ca pe una de antrenament cu public în care să încerce jucători, formule și tactici. Celelalte echipe, de la locul 10 în jos, vor simți fiori reci și vor visa retrogradarea și barajul până în ultimele etape.
FC Voluntari este fosta mașină stricată care a fost reparată de Mihai Teja și a mers perfect până acum. Să vedem dacă ține reparația în continuare. Echipa ilfoveană are și ea unicitatea ei, fiind singura care a jucat toate cele 5 play-out-uri de până acum. Tot despre această echipă este legat și recordul bătut care avea zilele numărate. Acest eveniment însă a cam intrat în umbra celorlalte din ultima etapă a regularului. Noul jucător al Voluntariului, Eric, l-a depășit pe conaționalul său Wesley, un penalty transformat ajutându-l să înscrie golul 65, prin care a rămas singur pe prima poziție. De-acum încolo, orice nouă reușită a sa va însemna îmbunătățirea recordului.
Cifre
# CSMP Iași a jucat meciul 250 și în același timp a marcat și golul 250 (prin Omoh). # Golul prin care Eric a bătut recordul marcatorilor străini din Liga I a fost totodată și al 200-lea pentru FC Voluntari în primul eșalon. # Numere rotunde la partide în Liga I pentru câțiva jucători: al 250-lea Hoban (CFR Cluj), al 150-lea Tamaș (Astra), al 50-lea Gabriel Moura (Gaz Metan) și Rondón (CFR Cluj). # Au fost 3 debuturi în această etapă și, incredibil, toate autohtone: Căt. Barbu (Chindia), Bani Mustafa (Dinamo) și Ad. Petre (FCSB). # Golul 20 în Liga I pentru Rondón (primul în campionat pentru el la echipa clujeană). # Primul gol: Dangubić (Chindia).