Această nenorocire de început de an 2020 a lumii numită Coronavirus și-a pus mai repede decât mă așteptam amprenta peste România și implicit activitățile sale. Printre acestea și sportul. Așa că iată-ne și pe noi fără spectatori. Având în vedere răul pe care îl provoacă în jur această pandemie, de data aceasta nu ai cum să critici decizia guvernului care a dus ca această etapă să se joace, cu excepția zilei de vineri, fără spectatori. Și nu a fost rău. Au fost „bocitoare” de servici pe la televiziuni care tot plângeau tribunele goale din care lipseau, ziceau ei, „minunații suporteri”. Într-adevăr, sportul oferă și spectacol care merită admirat de cei din jur. Dar când acești… admiratori sunt virusați de proastă creștere, lipsă de bun simț, absurditate, apetență pentru violență, fac mult mai bine dacă sunt absenți. Am putut constata asta chiar la derby-ul FCSB – CSU Craiova, în care echipierii celor două au jucat mult mai relaxați, fără să se mai simtă apostrofați și înjurați, n-au mai existat nici celebrele recitaluri de petarde care să provoace atâtea daune, din cauza cărora meciul este de obicei întrerupt, aflându-se chiar sub amenințarea de a nu se mai încheia, ca să nu spun cu ce amenzi se alege de obicei clubul organizator. În alte locuri, însă, cum ar fi pe stadionul din Voluntari, această interdicție a prezenței suporterilor pe stadioane a fost aproape insesizabilă.
Meciul de pe Arena Națională a fost punctul de atracție al celei de-a doua etape din play-uri. S-a dovedit încă o dată că Steaua/FCSB o bate pe CSU Craiova în orice condiții, și pe ploaie, și pe arșiță, și pe vânt, și în formă slabă, și în formă bună, și pe stadion gol, și pe stadion arhiplin, și la București, și la Craiova, și la Drobeta Turnu Severin, și în Vanuatu dacă s-ar întâmpla să joace vreodată acolo, și cu pandemii în preajmă, și pe criză financiară și de alt gen. Când au moralul la pământ, roș-albaștrii ar trebui să facă o cerere către LPF ca să le programeze un meci cu CSU Craiova, și treaba se rezolvă. A fost și cel mai bun meci al echipei din perioada Vintilă. Cei din Craiova au câteva circumstanțe atenuante, cam trei la număr, însă destul de subțiri: că s-a accidentat Mihăilă, cel mai în formă jucător al lor, chiar înainte de start, dubla bară a lui Baiaram de la scorul de 1-2 și gafa lui Pigliacelli care a dus la marcarea primului gol stelist, care practic le-a dat aripi.
CFR Cluj nu a putut profita să se distanțeze în fruntea clasamentului mai consistent, după un meci plat la Mediaș, pe care l-a dominat, dar destul de steril.
La play-out a atras atenția o nouă înfrângere a lui Dinamo, care o afundă astfel înspre zona periculoasă. Iar plecarea lui Uhrin este o altă lovitură pentru alb-roșii. Un antrenor foarte bun de care cei de-acolo însă și-au bătut joc, făcându-l să plece. Chiar m-a mirat gestul lui din toamna trecută când a acceptat să coboare la Dinamo. Cu siguranță că după această experiență, nu-l vom mai vedea vreodată pe ceh în fotbalul nostru. În timp ce scriam aceste rânduri, am auzit o poantă bună: cică prințul Harry și soția sa Meghan i-au sunt pe cei de la Dinamo ca să afle cum e să trăiești fără titluri…
Câteodată și barele pot fi spectaculoase. Această etapă ne-a dovedit-o din plin, oferindu-ne chiar niște rarități. La meciul Astra – FC Botoșani, Răduț a trimis o lovitură de cap în urma căreia mingea a căzut de trei ori consecutiv pe transversală. Iar la partida FCSB – CSU Craiova, mai întâi Man a șutat mingea în transversală direct din corner, iar ceva mai târziu, adversarul său Baiaram a șutat mingea în bara dreaptă, care s-a plimbat apoi pe linia porții până a lovit și bara stângă!
În această rundă din nefericire am fost și martorii oculari ai unor arbitraje slabe, mai ales cel de la Clinceni. Lucian Rusandu un recidivist în materie, de care își dă seama și un neofit în ale arbitrajului că este slab, cel puțin la nivel de prim-eșalon. Dar mai multe în acest sens a scris în editorialul de ieri Alin Buzărin.
Cifre
# Astra rămâne neînvinsă acasă cu FC Botoșani și după al 8-lea meci dintre ele de la Giurgiu. # Care este bilanțul FCSB – CSU Craiova la București? 10. 9. 1. 0. # CFR Cluj a urcat pe locul 15 în clasamentul all-time, depășind-o pe FC Național. Sunt rare mișcările în partea de sus a acestei ierarhii. # Academica a primit golul 50 (de la G. Iancu). # Cum bilanțul Academicii se confundă cu cel al antrenorului său Ilie Poenaru și pentru el a fost tot cea de-a 50 înfrângere ca antrenor de Liga I. # Al 150-lea gol marcat pentru Leo Grozavu ca antrenor în LI. # Cifre rotunde privitoare la meciurile din prima ligă: 150 pentru I. Fülöp (Sepsi), 100 pentru Daniel Popa (Dinamo) și Moruțan (FCSB). # Primele goluri pentru Diallo (Chindia) și Pașcanu (FC Voluntari).