Raed Arafat nu crede că pregătirile echipelor românești de fotbal pot fi reluate în jur de 15 mai. Nelu Tătaru vorbește despre o dinamică proprie a reapariției vieții pe pământ românesc și aproximează ”în jur de 3 luni”.
Păi asta înseamnă final de iulie, iar noi atunci vrem să isprăvim campionatul, nu să-l începem. Dacă-l începem în a doua jumătate de iulie, asta înseamnă că-l terminăm în septembie. Și decât să-l terminăm în septembrie, mai bine nu-l mai terminăm deloc. Și nici nu-l mai începem.
Logică de pătrunjel
Pe de altă parte, Liga și Federația, dar mai ales Liga, sunt puțin panicate de ultimul anunț, cel cu începerea peste trei luni. Dacă până acum era doar posibil să se piardă foarte mulți bani, în lumina ultimei opinii exprimate de ministrul sănătății posibilitatea tinde să devină certitudine. Se va pierde foarte mult din drepturile tv ale sezonului viitor, care va fi și el ciuntit, trunchiat, măcelărit. ”Să ne dea Statul înapoi banii pe care-i pierdem”, zice opărit un înalt oficial al Ligii. Pe de-o parte, are dreptate. Dacă Statul nu mă lasă să joc, atunci Statul să-mi dea banii!” Judecată logică. Logică de tanti Aglaia de la țară, care crede că Statul altă treabă n-are decât să-i dea ei bani că s-a anulat rata care-o ducea la târg, să-și vândă pătrunjelul.
Ne luăm după alții
Toate astea sunt speculații tv din liniștea celei de-a doua după-amieze de Paște. Când nemții au reluat deja pregătirile în condiții de distanțare fizică (nu socială, social stăm conectați unii cu alții prin telefon, whatsapp, zoom, skype și alte drăcii, fizic n-avem voie s-o facem) și vor să înceapă campionatul, firește că fără spectatori, pe 9 mai, când austriecii sunt și ei pe aproape, înseamnă că vor urma alții și alții.
Dacă se vor relua pregătirile în Italia, Spania, Franța și Marea Britanie, țările europene cele mai afectate de COVID-19, atunci se vor relua și la noi. Dacă vor începe campionatele acolo, atunci va începe treaba și la noi.
Noi nu suntem în stare să decidem
Autoritățile române au reflexul copy-paste extrem de dezvoltat. Fac și ele ce văd în altă parte că se face. Lăsate de capul lor, comit prostii în cascadă. Izolează oamenii de peste 65 de ani (dacă nu jumătate din populația țării, atunci măcar o treime) în niște centre de carantină pe care evident că nu le au la dispoziție. După care revin și spun că nu se pune problema, că de fapt n-au zis ce-au zis. Emit ordonanțe militare care se contrazic una pe cealaltă, sau măcar se completează. Ba n-ai voie noaptea pe afară (de parcă virusul ar avea ceas în buzunar și ar acționa doar între stingere și deșteptare), ba apoi ai, dar cu declarație pe proprie răspundere, ba aduce lumina sfântă Poliția, ba o aduc voluntarii bisericii. O bâlbâială totală, o bîjbâială pe măsură, în care ce-ai spus azi nu mai e valabil mâine.
Simpli translatori
A zis Nelu Tătaru ”trei luni? Și ce dacă a zis?! N-a dat cu parul! Oricum, începerea școlilor în România nu va fi decisă de autoritățile române. Nici redeschiderea cârciumilor, frizeriilor, magazinelor de tuns ouă sau de împachetat fum! Și nici reluarea fotbalului.
Dacă începe joaca la italieni, englezi, spanioli sau francezi, o să înceapă și la noi. Ne vom lua după alții, cum facem de-o viață! Dacă ei decid că la meciurile lor vor participa 239 de persoane, atâtea vor participa și la ale noastre.
Vela, Tătaru, Arafat pot fi în cel mai fericit caz niște translatori silitori ai deciziilor altora. Spre deosebire de ei, Klaus Iohannis e poliglot și n-are nevoie de traducere. De tradus, ne traduce el nouă, în funcție de ce-a înțeles.