Saptamana aceasta s-a decis ce se va intampla cu fotbalul amator in Romania.
Liga a 3-a
Isi va desemna doar promovatele in esalonul superior.
Aerostar Bacau si FC U Craiova sunt practic promovate in Liga a 2-a datorita faptului ca urmaritoarele acestora sunt la mai bine de 3 puncte in spate.
Celelalte 3 echipe vor fi stabilite in urma unor jocuri de baraj in mansa unica:
Unirea Slobozia – Mostistea Ulmu
Progresul Spartac – CSM Slatina
Comuna Recea – Minaur Baia Mare
Sezonul 2020-2021 va fi cel mai stufos din istoria fotbalului romanesc.
Prin decizia Comitetului de Urgenta al FR Fotbal, nicio echipa din actualul sezon nu va fi retrogradata in timp ce 14 echipe vor promova de la nivel judetean.
In acest fel, din sezonul urmator, Liga a 3-a va avea cate 5 serii cu cate 18 echipe, ceea ce inseamna un total de 90 echipe componente ale esalonului al 3-lea.
Suntem absolut convinsi ca FR Fotbal a raspuns pozitiv la cererile echipelor din Liga a 3-a de a micsora costurile de deplasare. Ca sa nu mai vorbim de numarul deplasarilor si a meciurilor organizate pe teren propriu…
Meciuri sezon 2019-2020 – 1 200
Meciuri sezon 2020-2021 – 1 530Echipe sezon 2019-2020 – 80
Echipe sezon 2020-2021 – 90
Calculele ne releva insa altceva…
Daca ar fi sa luam in considerare doar cheltuielile de organizare pentru un meci, cheltuieli pe care le-am evalua la 1 000 euro, Liga a 3-a va fi mai scumpa cu 330.000 euro.
(1 530 – 1 200 meciuri) x 1 000 Euro/meci = 330 000 Euro
Un nivel record de participare va fi si la Liga a 2-a
Mergand pe scenariul 3 propus de FR Fotbal si votat de cluburi, nicio echipa din Liga a doua nu va fi retrogradata. Conform regulamentelor in vigoare, primele doua echipe din acest esalon vor promova in Liga 1 iar echipa aflata pe locul 3 va trebui sa se confrunte cu echipa aflata pe locul 12 in prima liga pentru un loc in primul esalon. Istoria ne spune ca nicio echipa din Liga a 2-a nu a reusit promovarea in urma meciurilor de baraj, dar oricum, pierzatoarea barajului va veni/reveni in Liga a 2-a.
Daca se va intampla acest lucru, din sezonul viitor vom avea o liga secunda cu 23 participante.
16 echipe ramase in Liga a 2-a (20 – 2 promovate – Daco-Getica – Sportul Snagov)
2 retrogradate din Liga 1
5 promovate din Liga a 3-a
Dupa cum bine se stie, sefii de la Casa Fotbalului, inghesuiti de drepturile de televizare, au adoptat ca sistemul de desfasurare sa fie cu o singura serie.
Astfel, de la 20 echipe, Liga a 2-a va merge spre 23 echipe, cumuland in acest fel 126 partide in plus fata de actualul sezon:
Meciuri sezon 2019-2019 – 380
Meciuri sezon 2020-2021 – 506Etape sezon 2019-2020 – 38
Etape sezon 2020-2021 – 44Partide in plus – 126
Etape in plus – 6
Daca ar fi sa luam in considerare doar cheltuielile de organizare pentru un meci, cheltuieli pe care le-am evalua la 2 500 euro, Liga a 2-a va fi mai scumpa cu 315.000 euro.
126 meciuri x 2 500 Euro/meci = 315 000 Euro
Faptul ca s-a hotarat ca Liga a doua sa mearga pe scenariul 3 este de notorietate.
S-au stabilit si echipele participante la Play-off:
UTA Arad | CS Mioveni | Turris Turnu Magurele | FC Arges | Petrolul Ploiesti | Rapid Bucuresti
S-a deslusit si misterul pentru care au fost propuse aceste 6 echipe: pur si simplu doar acestea au depus Dosarul de Licentiere.
Aceasta este de fapt si singura motivatie venita dinspre str. V. Serbanica. Ca este logica sau nu, vom vedea…
Un caz aparte il reprezinta Metaloglobus (locul 7), echipa care se afla la egalitate de puncte cu Rapid Bucuresti (37p).
Cel mai probabil, din ratiuni financiare, managerul Marius Burca a preferat sa nu depuna Dosarul de Licentiere. Este si motivul pentru care nu a dorit sa se implice in Play-off, competitie care implica costuri suplimentare.
Jucatorii acestei formatii si-au primit jumatate de salariu pe luna Martie 2020, urmand sa primesca somajul tehnic platit de Stat pentru lunile Aprilie si Mai. Din informatiile 100sport.ro, numai 4 jucatori vor mai fi sub contract cu Metaloglobus la finele sezonului.
In cazul in care Metaloglobus ar fi participat la Play-off, conducerea ar fi trebuit sa plateasca salariile jucatorilor pe lunile Iunie si Iulie a.c., pana la terminarea Play-off-ului.
Mentalitate si gandire tipica pentru un manager cu viziune din fotbalul autohton…
„Anomalia” Turris Turnu Magurele
Atunci cand au propus scenariul 3, speram ca membrii Comitetului de Urgenta al FR Fotbal sa fi tinut cont si de numarul partidelor jucate de cele 6 echipe care vor evolua in play-off.
Dupa cum se poate observa mai sus, 5 dintre cele 6 echipe au disputant 23 partide in timp ce Turris Turnu Magurele a disputant doar 22.
Conform propunerii de injumatatire, numarul de puncte cu care Turris Turnu Magurele va intra in Play-off va fi de 20, acestia beneficiind de rotunjire de 0,5.
Se ridica totusi urmatoarea intrebare:
In cazul in care Turris va fi la egalitate de puncte cu o contracandidata la promovare, ce se va intampla?
Reamintim ca echipa teleormaneana intra in acest play-off cu un meci mai putin disputant, meci care i-ar fi putut aduce 3 puncte.
Sa fi luat federalii in calcul si aceast mic detaliu?
Componenta Comitetului de Urgenta al FR Fotbal – Razvan Burleanu – Presedinte FRF, Gino Iorgulescu – Presedinte LPF, Octavian Goga – Presedinte AJF Brasov
Deciziile acestui Comitet de Urgenta vor fi ratificate cu siguranta in urmatoarea sedinta a Comitetului Executiv al FR Fotbal.
Siguranta ratificarii acestora vine de la faptul ca Gino Iorgulescu este ocupat in aceasta perioada cu probleme personale si oricum ar fi fost in minoritate in fata tandemului Burleanu- Goga, iar componenta Comitetului Executiv, cu mici exceptii, reprezinta o masina de ridicat mana la toate doleantele presedintelui Burleanu.
In 2001 la barajul de promovare/menținere in divizia A : FCM BACĂU (A) -FC FARUL (B) 2-1 si 1-2(constanteni au câștigat la penalty-uri si au promovat in liga 1)