Ceea ce unii credeau la un moment dat imposibil, s-a întâmplat. Actuala ediție de campionat s-a reluat, în pofida multor obstacole, unele de ultim moment, cum ar fi cazurile de contaminare din cadrul grupărilor Dinamo și FC Botoșani, motiv pentru care meciurile celor două au fost amânate sau mai bine zis reamânate.
Dacă în alte dăți începuturile grăbite atât de tur, cât și de retur mă iritau la maxim de mă făceau să nu simt nicio bucurie că reîncepea fotbalul, de această de această dată am avut o senzație plăcută reîntâlnind fotbalul autohton, cu toate chinuielile și cu multele stângăcii arătate în această primă etapă post pandemie. Nici tribunele goale nu m-au deranjat, nefiind vreo mare diferență față de perioada în care existau spectatori. Ba da, lipsa înjurăturilor, huiduielilor, scandărilor triviale…
Punctul de atracție a fost meciul de la Cluj, care ar putea să fi fost unul dintre derby-urile la titlu, asta dacă nu cumva CSU Craiova se va implica mai bine decât FCSB. Nu mă așteptam să câștige CFR Cluj vreodată cu noroc în fața roș-albaștrilor, cum s-a întâmplat acum, căci norocul era de obicei apanajul Stelei. Dacă nu ar fi fost incredibilul autogol al lui Ov. Popescu, care merită titlul de tontogol, ar fi fost un 0-0 cât se poate de echitabil. În teren, cele două nu au arătat lucruri noi față de ceea ce obișnuiseră în recentele lor confruntări. CFR joc nespectaculos dar pragmatic, FCSB o dominare sterilă prin care lăsa falsa senzație că a controlat ostilitățile. Încă o prestație impresionantă pentru Arlauskis. Prin această victorie, Dan Petrescu și ai lui au făcut un important pas spre un nou titlu, dar lucrurile nu sunt încă terminate.
Astra – Gaz Metan a fost o mare oboseală. O afirm fără malițiozitate, dar așa a arătat. Mai toți jucătorii, cu câteva excepții, au fost extenuați în cea mai mare parte a partidei, în aceste condiții fiind normal un epilog „alb”. Cel mai interesant element l-a oferit noul antrenor al Gazului Metan, Dušan Uhrin, prin venirea sa direct de-acasă din Cehia la stadionul din Giurgiu…
În Play-out, nimic deosebit. Poate doar scorul mult prea sever față de aspectul jocului cu care FC Voluntari și-a învins surata din Ilfov, Academica Clinceni. Și a mai fost ceva, modalitatea urâtă de a i se arăta ușa unui antrenor, așa cum s-a întâmplat cu Miriuță la Hermannstadt. Având în vedere cine a preluat echipa din Sibiu, probabil că dacă „Tati” nu ar fi acceptat să plece în cele din urmă, ar fi fost luat la palme… Dintr-o echipă receptată neutru de majoritatea microbiștilor din țară, prin această schimbare managerială, Hermannstadt va deveni una antipatizată.
Să nu uităm și un moment istoric consemnat. Această etapă a 3-a de play-uri va rămâne prima din istoria campionatului românesc în care s-au făcut 5 înlocuiri de jucători.
Cifre
- FC Voluntari a urcat pe locul 53 în clasamentul all-time al primei noastre ligi, depășind pe Gloria Arad.
- S-a consemnat al 10-lea egal între Astra și Gaz Metan.
- Ousmane Viera (Hermannstadt, 34 de ani neîmpliniți) a devenit al 8-lea fotbalist străin care atinge 200 de meciuri în primul nostru eșalon. Acest număr a rezultat din: 12 jocuri la CFR Cluj, 30 la Internațional Curtea de Argeș, 90 la Pandurii, 46 la Sepsi și 22 la Hermannstadt. În clasamentul all-time al străinilor cu cele mai multe prezențe pe prima noastră scenă, ivorianul este depășit de Seto 265, Camora 262, Júnior Maranhão 247, Eric 210, Filipe Teixeira 209, Thaer Bawab 207 și Cadú 202.
- În afara lui Viera, au mai înregistrat numere rotunde de partide în primul nostru eșalon: 150 Păun-Alexandru (CFR Cluj) și Belu-Iordache (FC Voluntari), 50 S. Drăghici (Gaz Metan).
.