Finalul de campionat și războiul dintre Palate – FR Fotbal vs LPF
De câteva săptămâni încoace, Răzvan Burleanu zice una, și imediat Justin Ștefan (rămas numărul unu al Ligii, în absența îndelungată și, probabil definitivă, a lui Gino Iorgulescu) vine și spune alta.
Hăis și cea
Niciodată FRF și LPF n-au fost la unison, dar de când cu Covid-ul, chiar că trag una hăis și alta, cea. Federația, de exemplu, vrea ca măcar playout-ul (dacă nu se poate întreg campionatul) să fie suspendat, în vreme ce Liga vrea să se joace totul până la capăt, indiferent de dificultăți și de data (probabil pe la finalul lunii august) când s-ar putea trage linie sub atât de zbuciumatul sezon 2019-2020.
La mijloc, până la ideologiile notoriu divergente ale celor două instituții, se află drepturile tv, iar proprietarul (după unele opinii, chiar chiriașul) acestora, societatea EAD, amenință cu reducerea sau chiar cu suspendarea plății acestora, dacă sezonul nu-și dispută pe teren ultima fază din ultima secundă a ultimului meci.
Ce vrea Federația Româna de Fotbal?
Clar, forul de la Casa Fotbalului dorește apăsarea imediată a butonului de încetare a ostilităților în playout. Playoff-ul poate continua, acolo mai sunt de disputat doar șapte meciuri, dintre care doar patru (CFR-Botoșani, Astra-Craiova, FCSB-CFR și Craiova-CFR) mai au o însemnătate efectivă. În schimb, în playout mai sunt o grămadă de treburi de făcut, iar Federația nu le vede isprăvite până la o dată decentă.
Ce vrea Liga Profesionista de Fotbal?
Vrea ca meciurile să se joace până la ultimul, pentru a nu pune în pericol drepturile tv. Și pentru a oferi proprietarului (chiriașului?) drepturilor tv același format al competiției și în sezonul viitor. Anume acel format pentru care s-a semnat contractul pe cinci ani în 2019, perioadă din care a s-a scurs doar un singur an, rămânând de derulat ații patru.
Ce vrea Liga e foarte greu
În playout-ul de care LPF trage ca de un elastic, majoritatea echipelor mai au de disputat doar câte trei meciuri, însă Dinamo, grav afectată de Covid, mai trebuie să joace nu mai puțin de șapte. Cum luni la prânz s-a anunțat programul următoarelor două runde, iar Dinamo n-a fost programată nici în runda de la mijlocul săptămânii și nici în cea din week-end, asta înseamnă că în cel mai fericit caz ””câinii” își vor putea începe evoluțiile la mijlocul săptămânii viitoare, pe 5 august. Asta ar însemna ca ei să-și dispute meciurile, cele 7 rămase, pe 5,8,12,15,19,22 și 25 august.
O varză de fotbal
Se anunțase că viitoarea ediție de campionat, 2020-2021, va începe în jur de 22 august. Păi cum să înceapă viitoarea, când încă nu se va fi terminat prezenta? Dincolo de finalul meciurilor lui Dinamo mai sunt și cele două baraje, care ar putea avea loc pe 29 august și 1 septembrie (foarte probabil chiar cu participarea lui Dinamo!), cu riscul de a se pătrunde, ca perioadă de timp, chiar și în întreruperea pentru echipa națională de la începutul lunii septembrie. Dar asta n-ar fi o problemă prea mare, pentru că e greu de crezut că loturile naționale vor avea nevoie stringentă de jucătorii echipelor implicate în baraj.
Barajul, altă dispută
Prin vocea lui Răzvan Burleanu, FRF cere disputarea barajului într-o singură manșă, ceea ce ar însemna scurtarea sezonului cu trei-patru zile. LPF își dorește o „dublă” tur-retur,, din mai multe motive. Primul ar fi acela că membrului LPF din acest moment care merge la baraj, indiferent cum s-ar numi el, nu-i convine situația de a juca un singur meci în loc de două. Într-un singur meci se poate întâmpla orice (eliminări, erori de arbitraj, o gafă, o zi mai proastă), pe când în două partide, în mod normal, valoarea își cam spune cuvântul. Al doilea motiv e acela că nici proprietarul (chiriașul) drepturilor tv n-ar fi de acord cu un singur meci. Gândiți-vă că acel baraj ar putea fi între Dinamo și Rapid, Petrolul sau FC Argeș, echipe cu mulți susținători, care ar garanta ratinguri frumușele, prin urmare publicitate vândută, prin urmare bani.
Adunarea din 30 iulie
Joi va fi o zi importantă. Va avea loc Adunarea Generală a LPF, unde s-ar putea lua anumite decizii. Dar fiind vorba despre AG a Ligii, se vor lua hotărâri care vor conveni Ligii, nu și Federației. Așadar, e greu de crezut că la finalul zilei de 30 iulie, care acum ni se pare extrem de importantă, situația va fi mai limpede ca azi. Nu, tot confuză va fi!
Opinie Buzarin – Liga 1 s-a infectat de Covid-19 – fizic si moral!