Probabil că unii dintre cei care urmăreau cifrele și micile comentarii pe care le dădeam după fiecare etapă s-au întrebat de ce nu o mai fac. Există două multe motive care m-au iritat: felul greoi în care se derulează etapele, mai ales în play-out, părând că acest sezon nu se va încheia vreodată, iar al doilea este legat de mulțimea aceasta de meciuri amânate, ceea ce face din Liga I ca numai a competiție să nu arate.
Observăm din viața de zi cu zi pe propria piele cum încearcă destui să se folosească de acest Covid 19 ca să tragă profit de pe urma lui, dacă ar putea chiar să-l țină pentru totdeauna. De aceea, pentru mulți dintre noi este cât se poate de clar că tocmai de aceea i se exagerează anvergura. Ne atrage atenția de la o etapă la alta că un asemenea fenomen tinde să se întâmple și în fotbal. Iar în fotbal știind ce fel de oameni predomină, în niciun un caz nu se poate băga mâna în foc că n-ar fi așa. De altfel, colegul Alin Buzărin a evidențiat foarte bine în editorialul său de săptămâna trecută că s-au „molipsit” de covid 19 doar echipele care au probleme. Că o fi sau nu așa, până la urmă Dumnezeu știe. Însă cu un regulament clar și deloc permisiv adoptat în acest sens de autoritățile noastre fotbalistice, nu am fi asistat astăzi la acest blanc competițional creeat de atâtea meciuri nejucate de Dinamo mai ales și mai nou de CFR Cluj.
În campionatul elvețian, Swiss Super League cum se numește primul eșalon, în prima decadă a acestei luni au fost depistați mai mulți jucători cu covid 19 la FC Zürich. Din această cauză, s-a acceptat să i se amâne meciul imediat următor, cel de-acasă cu FC Sion, nu însă și următoarele. Și asta chiar dacă FCZ a fost nevoită să alcătuiască jumătate de echipă cu jucători proveniți de la formația U21 pentru a-i înlocui pe cei bolnavi. Evident că valoarea rezultatelor a scăzut drastic, patru înfrângeri din tot atâtea meciuri (0-4 cu FC Basel în deplasare, 0-5 cu Young Boys acasă, 0-1 cu Lugano în deplasare și 1-3 cu Sankt Gallen acasă), pierzând astfel orice șansă de a mai prinde locul 4, ultimul care ducea în Liga Europa. S-a considerat însă că cei de la FC Zürich și numai ei au fost de vină pentru contactarea covid-ului și nu ar fi fost corect să fie sacrificat întreg campionatul pentru neglijența lor. Iar astăzi, 28.07, se va disputa și respectiva restanță, FC Zürich – FC Sion, așa că vor mai rămâne de jucat doar două etape curate până la finalul acestei ediții. S-a mai auzit apoi și de apariția altor doi jucători contaminați, unul la Xamax, altul la FC Basel, dar respectivii au fost imediat izolați, astfel încât nu s-a molipsit niciunul dintre coechipierii lor, iar partidele acestor echipe s-au putut juca fără probleme.
Așa că răspunsul la întrebarea din titlu este simplu: datorită diferenței calitative a oamenilor care se află în pozițiile cheie ale forurilor conducătoare care se ocupă de cele două prime eșaloane evocate.