Lucrurile sunt clare, vom avea 16 echipe, în loc de 14, Dinamo București este salvată, nu contează că Liga I nu s-a încheiat pe teren sau că forurile conducătoare, atât LPF, cât și FRF, nu-și asumă nicio vină, nu-și cer scuze public, nu-și dă nimeni demisia. Se iau decizii ca la alba-neagră, cu reguli inventate pe parcurs. Asta are, asta n-are, cine este marcatoare, Dinamo e marcatoare, Chindia n-are valoare, marș la baraj cu goanga mare. Păi, stați, că Mioveni e goanga mare. Nu, era goanga mare în Liga a II-a, acum s-a schimbat, avem goanga mare cu goanga mică și se joacă Mioveni – Chindia.
Cu siguranță că dacă Dinamo București ajungea pe un distopic loc 19 și 1/2, am fi avut campionat de 21 de echipe și jumătate. Jumătatea era echipa care venea să joace doar amical, în chiloți roșii, arbitrată de Colțescu, doar pentru a nu sta echipa cealaltă. Bani pentru drepturile TV? Facem, păi cât să mai coste și banii ăștia. De fapt, tabloul stalinist al fotbalului românesc, cu doi imenși conducători part-time, dar plătiți full-time, unul venit de pe băncile școlii, altul din iarbă, mi-a amintit de una dintre cărțile pe care am citit-o pe la 14 ani, Ferma animalelor de George Orwell. Așa că vom schimba un pic personajele. Este doar o poveste, iar orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplătoare.
În cadrul întâlnirii cu animalele, un porc, să-i spunem Mircea, descrie un vis în care animalele au trăit împreună, fără oameni. Apoi, el se lansează într-un discurs plin de pasiune. În discurs, el susține că oamenii sunt dușmanii tuturor animalelor și îndeamnă animalele din fermă să organizeze și să se revolte împotriva oamenilor. Mircea învață animalele care au grade diferite de inteligență un cântec numit „Fiarele din România“, în scopul de a insufla un sentiment de fervoare revoluționară în ele.
Trei porci, Răzvănel, Ginel și Tăvănel folosesc acest eveniment trist pentru a aduna animalele. Atunci când animalele, care mor de foame, distrug totul în jurul lor, oamenii încearcă să le biciuiască, dar vor fi izgoniți. Animalele devin stăpâne pe fermă, aduc sponsori de la case de pariuri, prostesc televiziunile că ferma lor merită televizată zi de zi și să dea foarte mulți bani pentru un spectacol grotesc, comunist, ba chiar Orwell spunea la un moment dat că ferma reflectă perioada care a dus la epoca lui Stalin.
Animalele învață să conviețuiască la început împreună, în baza unor reguli stricte.
Toate animalele sunt fericite, productivitatea crește si, pentru moment, gurile sunt sătule. Regulile de aur ale colectivității stau înscrise cu litere mari pe un hambar: toate animalele sunt egale, niciun animal nu are voie să fure din drepturile TV, să nu poarte haine de la casele de pariuri, să nu doarmă cu bilete la casele de pariuri, să nu-și ucidă semenii în competiții. Dar nu trece mult timp până când porcii preiau conducerea fermei și se bucură de privilegiile puterii. Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi ințeles din ultima regulă care mai rămâne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele!”. Evident, porcii au încălcat toate regulile și regulamentul lor a dus în cele din urmă la o revoltă socială.
Numai că Orwell a rămas uimit. Povestea din Fiarele României e un pic schimbată și are final fericit. Animalele sunt liniștite, mai strigă câte unul că îi e foame, dar primește o plasă, să se joace cu ea, altul mai primește o minge, unul a primit deunăzi cadou niște chiloți cu echipa României, cu un J mare, printat haotic, ce mai contează că porcii fac ce vor în fermă?
Știm, e distopic, paradoxal, ireverențios, dar aici se poate. E ferma unde nimeni nu se mai ridică, pentru că partidul nu-i mai lasă să moară de foame, că așa era și atunci. De fapt, ei s-au întors la vorba unui vier mare și alb, de pe vremuri, cred că l-a prins pe Stalin, care se înroșea de la atâta mâncare lăsată-n troacă, Romel, ce le-a lăsat o vorbă mare de tot: “Haideți, domnilor, ce ne certăm atât, să nu mai retrogradeze nimeni!”.
Oare daca Gaz Metan sau FC Botosani ar fi fost in situatia lui dinamo, s-ar mai fi extins numarul de echipe din Liga I pentru a-i salva? Eu cred ca nu.