Ne-am învârtit să facem, pe criterii arbitrare, 16 echipe în prima ligă, și nu ne lăsăm dacă nu punem și moț acestei construcții bizare. Adică dacă nu-i adăugăm în vârf și playoff, desertul cu frișcă din tub la care salivăm abundent de câțiva ani încoace!
Amintiri cu 16 echipe
16 echipe înseamnă 30 de etape, așa cum campionatul românesc a mai avut, între 1968 și 1973, apoi între 2000 și 2006. Chiar dacă marile noastre performanțe se leagă de sezoanele interne cu câte 18 competitoare (Sevilla, Craiova Maxima, Dinamo 1984 și 1990, calificările în serie din anii 90 ale Generației de aur), și în anii cu 16 echipe s-au întâmplat destule lucruri bune. Accederea la Mexic 1970, calificările UTA-ei, cu Feyenoord, a Stelei cu Barcelona, ”primăveri europene” prinse de Bacău, Rapid, Steaua, UTA, apoi, în mileniul trei, eliminarea Valenciei de către Steaua sau ”sfertul eurofantastic” din Europa League. Însă ”formula 16” a însemnat în toți anii în care a fost practicată, doar cele 30 de etape ale sezonului regulat. Tur, retur și gata! Apoi clasamentul final.
30+10=40
Acum, în noul ”scenariu”,( termen mult mai des uzitat în ultimele luni în fotbal decât în cinematografie), după cele 30 de etape ale sezonului regulat urmează alte meciuri. Încă 10 pentru calificatele în playoff și încă 9, plus niște baraje, pentru echipele din playout. Pentru cele din playout nu e mare deosebire, ele coboară de la 40 de meciuri, câte trebuiau să dispute în ultimele sezoane, la 39. Baraje existau și în vechea formulă, nu atât de multe, dar nu mai intru în detalii, să nu deviem de la subiect.
Vis de ianuarie
Problema e a echipelor de sus, din playoff. Până acum aveau de disputat 36 de runde în intervalul iulie-mai, acum, în sezonul început cu peste o lună întârziere față de edițiile precedente, trebuie să dispute 40 de partide în intervalul august-mai! Turul sezonului regulat e programat normal, 15 etape între 21 august și 20 decembrie. Apoi, returul începe pe 13 ianuarie !!!!!, pentru a se termina pe 10 aprilie. După care urmează deja celebrul și legendarul playoff, cu 10 etape, care va curge între jumătatea lui aprilie și finalul lui mai 2021. Vor fi cinci runde în ianuarie, pe 13, 16, 23, 27 și 30 și altele cinci în februarie, în datele de 3, 6, 13, 20, 27.
Greu și fără virus!
Un asemenea calendar e greu de dus și în condiții normale, în care nu apar teste pozitive de Coronavirus. Cine crede că până după Revelion vom vorbi deja despre Covid la trecut, se înșală. Poate, dacă lucrurile merg spre bine (deși semne nu prea sunt) vor apărea ceva spectatori în tribune, poate că masca va trebui purtată în mai puține locuri decât acum, dar de dispărut complet, virusul nu va dispărea. Și chiar dacă ar dispărea, iar DSP-urile ne-ar invita la fotbal și la înghesuială, sunt cu putință de dus 10 etape în ianuarie și februarie? Cu acest calendar, aproape că nu există date libere pentru eventuale meciuri amânate, fie din cauza testelor pozitive, fie a vreunui viscol care, la clima României, e aproape cu neputință să ne ocolească în lunile de iarnă plină!
Greu pentru playoff
Partizanii acestui calendar înghesuit vor spune că nu e mare lucru ca echipele din playoff, cele șase, să joace 40 de meciuri în loc de 36. Ba chiar e mare lucru! Pentru că dacă e să avem preocupări ceva mai lungi prin Europa, acestea tot din grupul celor șase vor veni. Tot ele, cele din playoff, sunt cele care vor avea trasee mai consistente în Cupa României, sferturi, semifinale, finală. Și tot ele sunt cele care dau jucători, atâția câți dau, loturilor naționale. Nu e vorba doar de prima reprezentativă, ci și de lot de tineret, ”olimpicii”, care vor trebui să aibă măcar câteva mecuri de pregătire înainte de Tokyo, juniori și așa mai departe.
Facem cum ne spun alții
În loc să lăsăm campionatul de 16 echipe să curgă așa cum trebuie și să terminăm sezonul după runda cu numărul 30, noi practicăm acest ”scenariu” (l-am ironizat deja mai sus, nu mai e cazul), numai pentru a face hatârul deținătorului (chiriașului, și ironia asta am mai practicat-o) drepturilor tv. Și mai facem asta pentru a remunera temeinic o firmă olandeză care a inventat apa caldă și sistemele competiționale. Ne complicăm viața, însă în egală măsură ne și batem joc de un campionat care și așa e plăpând și rahitic!