Văzând cum echipele noastre zise de frunte au fost eliminate în Liga Europa de adversare aflate la granița lumii a treia a fotbalului european, am o perspectivă mult mai redusă față de cea de până acum asupra Ligii I. Să nu vină cineva să-mi arate că Lokomotivi Tbilisi a eliminat-o și pe Dinamo Moscova. Fosta echipă a securității sovietice este azi o umbră a ceea ce a fost cândva, chiar dacă se îneacă în ruble, făcând nu demult cunoștință și cu eșalonul secund. De fapt doar măreția de altă dată îi mai fâlfâie stindardul. Oricum, CSU Craiova a primit deja tratamentul critic pe care l-a meritat după acel eșec, încât nu mai insist. În schimb eliminarea Botoșaniului de către KF Shkëndija a trecut mult prea ușor, nefiind mai deloc sancționată. Echipa susținută financiar de Valeriu Iftime, lăudată pe bună dreptate în sezonul trecut care a fost cel mai bun din istoria sa, a fost acum o rușine, chiar o mare rușine. Acum 5 ani, când a eliminat-o Legia, nu am avut nimic de zis, fiind vorba de o echipă de tradiție și anvergură cu o anume capacitate financiară, provenită dintr-un fotbal mai bun și la acea oră decât al nostru, cu atât mai mult cu cât echipa moldoveană se afla la prima ei participare europeană. Dar acum, să te bată Shkendija, din modestul campionat al Macedoniei, și la tine acasă, mi s-a părut de neacceptat. Decât asemenea participări umilitoare pentru fotbalul românesc, nu m-ar deranja dacă pe viitor am avea două sau doar o singură echipă în aceste competiții inter-cluburi.
În același context se înscriu și rândurile următoare, doar că este vorba de o treaptă valorică mai de jos a fotbalului. Simulacrul de play-off pentru promovare în Liga I organizat de FRF la finele sezonului trecut ne-a arătat limpede cât de slabe erau cele mai bune echipe ale eșalonului secund. Chindia, care era ultima în Liga I, juca un fotbal cu mult mai bun decât toate acestea, așa că n-avea cum să piardă vreodată acel baraj cu CS Mioveni. UTA și CFC Argeș, cele care au izbutit să promoveze direct, ultima ce-i drept mai mult din întâmplare, își arată din plin limitele și în continuare, nefiind pregătite pentru întrecerea Ligii I. La această oră ambele arată a candidate serioase la retrogradare, chiar dacă au niște antrenori promițători. Efectivele lor însă sunt foarte modeste. Și o afirm cu părere de rău, căci sunt două foste mari firme, readuse la lumină după ce au fost cu greu curățate de pământul în care fuseseră ceva vreme îngropate. În întâlnirea de la Giurgiu, FCSB – CFC Argeș, despre prima se poate spune că a avut noroc prin faptul că țintarul campionatului i-a adus acum, când are imense probleme de efectiv, un asemenea adversar modest. Man trece printr-o perioadă foarte bună, bătând practic singur echipa lui Ionuț Badea, dar și fără el, FCSB tot ar fi câștigat, e drept ceva mai greu. De partea cealaltă, la Arad, o echipă subțire, fără sare și piper precum CSMP Iași, a putut face spectacol, întorcând rezultatul într-un moment când echipa arădeană a căzut complet fizic. În comparație cu CFC Argeș, UTA este vizibil mai bună, știe să construiască faze, are ceva verb, dar nu este în stare să ducă la capăt un joc de Liga I.
Dinamo a arătat destul de repede și în rezultate schimbarea valorică produsă odată cu apariția spaniolă, câștigând la Mediaș după o repriză secundă în care și-a făcut KO adversara. Gaz Metan este încă un exemplu tipic românesc, de cum ceva bun, realizat cu multă trudă și pricepere, poate fi distrus într-un interval scurt de timp de interesele meschine ale unor nemernici.
FC Voluntari a suferit prima înfrângere, cu toate că ar fi meritat o soartă mai bună la Craiova, unde a arătat curaj și determinare, dar a avut ghinion. De fapt, cu CSU Craiova multă lume are ghinion. Revenind la formația ilfoveană, acolo Mihai Teja a izbutit să facă ceva din nimic, fiind una dintre cele mai bune echipe ale începutului de sezon din fotbalul acesta anemic, de care pot face mișto Lokomotivi Tbilisi și KF Shkëndija.
Câteva dintre cifrele etapei
# Dinamo a primit golul oficial 2.400 (de la Nicolao Dumitru).
# Sepsi a primit golul oficial 150 (de la A. Ciobanu)
# CSMP Iași a urcat pe locul 41 în clasamentul all-time, depășind Concordia Chiajna.
# Meciul 150 în Liga I: Patache (FC Botoșani), Dâlbea (Hermannstadt).
# Meciul 100: Man (FCSB).
# Meciul 50: Carnat (Sepsi).
# Debuturi în Liga I, 10 (4 autohtone): Blejdea, Sérgio Marakis (ambii CFC Argeș), I. Zaharia (Astra), Tomás Mejias (Dinamo), Smola, Yuri Matias (ambii Gaz Metan), David Mayoral (Hermannstadt), Cană, Oct. Popescu (ambii FCSB), Puel (FC Voluntari).
# Golul 30: Man (FCSB).
# Golul 10: Šafranko (Sepsi)
# Primul gol: Al. González, Juan Cámara (ambii Dinamo), David Mayoral (Hermannstadt), Onea (CSMP Iași), O. Ursu (UTA), Cr. Costin (FC Voluntari).