Craiova a bătut pe terenul lui Dinamo economic, dar eficient. Ca un bec din acela care la început abia se vede, apoi, treptat, se aprinde tot mai mult, ajungând a lumina puternic, chiar dacă consumă puțină energie. Dincolo de polemicile, în pare parte inutile, asupra penaltylui unicului gol, dincolo de frustrările cu iz profund balcanic ale ibericilor, trebuie văzut acest ”7 7 0 0 13-3 21p”, adică linia de clasament impecabilă, neântinată, a alb-albaștrilor.
Slăbiciunile altora, dar meritul lor
E foarte simplu de spus că această hegemonie a Craiovei (termenul a fost aclimatizat în fotbal de fecesebiști, dar iată că, deși inventatori, nu prea au parte de el!) poate fi pusă pe seama slăbiciunii celorlalte rivale. Mai ales CFR și FCSB, pentru că Dinamo se zbate la un cu totul alt etaj al clasamentului. Poate că e vorba și de asta, dar în primul rând e meritul Craiovei că și-a câștigat toate cele șapte meciuri. Cum cele trei rivale la titlu încă n-au jucat între ele, CFR și FCSB puteau să aibă și ele 7 victorii și 21 de puncte. Însă au apărut diverse disfuncționalități, independente de Craiova, și n-au!
Totuși, CFR și Lokomotiv Tbilisi
Acest parcurs perfect al oltenilor din campionat pansează cumva rănile căpătate în cursul lunii august, pierderea titlului în meci decisiv pe teren propriu, dar mai ales marea rușine pricinuită de eșecul în Cupa UEFA. Durele lovituri încă nu s-au cicatrizat, însă e marele merit al oltenilor, cu Bergodi în frunte, că după cele două puternice traumatisme au avut puterea de a merge înainte. De regulă, după astfel de pățanii în fotbal o iei în jos, nu în sus!
Știința de a fi pe primul loc
Spre finaulul sezonului trecut, după ce a câștigat în Gruia, iar CFR-ul s-a împiedicat mai apoi la Giurgiu, Craiova a fost pentru vreo trei runde lider. Scriam atunci despre arta de a ști să stai pe primul loc. CFR-ul poseda rețeta, o experimentase cam o sută de etape cât fusese mereu în frunte, din 2017 până în 2020. Atunci, în vară, Știința n-a avut această știință (jocul de cuvinte e întâmplător, nevinovat, absolut decloc ticluit) și a ratat titlul. Acum are ocazia de a exersa mai multe runde privitul clasamentului de sus în jos.
Campionatul nostru, mai altfel
În mod normal, cine începe campionatul cu 7 victorii la rând nu numai că e principal favorit la titlu, ci îl și câștigă detașat. Avem exemplul lui Liverpool de anul trecut. Nu e deloc forțată comparația, pentru că dacă Liverpool e cu ani lumină înaintea Craiovei, urmăritoarele ”cormoranilor” din Anglia sunt și ele, cu același număr de ani lumină deasupra urmăritoarelor indigene ale oltenilor. Mai avem exemplul lui Dinamo din 2007, cu primele 13 meciuri câștigate și cu titlul luat la pas, la mare diferență.
Însă tocmai aici intervine deosebirea. Și Liverpool, și acel Dinamo de pe vremuri, au cucerit titlurile la capătul unor sezoane regulate. La noi va fi un playoff, cu clasica înjumătățire, și s-au putea ca aceste prime 7 succese să nu mai atârne atât de greu. E altceva, altă matematică, mult mai lipsită de logică, pe care Bergodi, un fel de învățat renascientist din cinquecento, trebuie s-o prindă din mers și s-o predea pe înțelesul tuturor.