Eu unul nu sunt deloc impresionat de parcursul de 100% al CSU Craiova după cele 7 etape scurse. Valoarea și-a arătat-o cu adevărat la Tbilisi, cu Lokomotivi.
Sunt mai degrabă impresionat de cum a reușit o echipă cu nimic peste cele din jurul ei să se desprindă atât de mult în ceea ce privește acest punctaj. Când mă refer la echipele din jurul ei, este clar vorba despre cele de la vârf, gen CFR Cluj sau FCSB. Unul dintre răspunsurile legate de această desprindere a venit și în ultima etapă, când o greșeală de arbitraj a decis rezultatul partidei, fără ea alb-albaștrii n-ar fi câștigat nici dacă meciul dura 24 de ore. Nu este prima și probabil nici ultima.
Un al 2-lea răspuns, norocul, cum s-a întâmplat mai ales în prima etapă la Sfântu Gheorghe, unde efectiv s-a trezit cu 3 puncte. Al 3-lea, a avut doar adversare modeste sau aflate… în ghips la momentul confruntărilor, gen Astra sau Viitorul. E drept, a și beneficiat de doi jucători cu adevărat buni pentru întrecerea noastră internă, Koljić și Mihăilă, pe care însă nu-i va mai avea de-acum înainte. Abia aștept să văd dacă Mihăilă, care zburda pe gazoanele Ligii I, va izbuti ceva cât de cât asemănător și în Serie A. Ar fi bine nu doar pentru el, ci și pentru fotbalul românesc.
Revenind la meciul de pe Arena Națională, am tot auzit că faza penalty-ului „este una discutabilă”. Nici vorbă de așa ceva, deoarece nu implică nicio discuție, căci NU A FOST PENALTY. Indiferent ce spun specialiștii și nespecialiștii, asta este opinia mea forever. Sunt mii de asemenea faze în care jucătorii se iau în brațe înaintea unor faze fixe, însă arareori se acordă penalty, de obicei doar când arbitrul este răuvoitor față de una dintre echipe.
Prin această decizie, Feșnic nu numai că a oferit un avantaj nemeritat echipei craiovene, dar a și băgat-o în joc, căci până la acel corner, aceasta nu depășise linia de centru. Oare dacă în locul lui CSU Craiova avea să zicem Academica Clinceni o asemenea situație, s-ar mai fi grăbit Feșnic să acorde penalty?
Se obișnuiește de ceva ani în România, asta de la mincinoșii de politicieni, să se încerce să se „coafeze” situații altfel decât ceea ce e în realitate, în care se vede clar că regele este gol, dar nouă să ni se spună că este îmbrăcat, ba chiar cu o mantie strălucitoare. S-a mai putut observa că după respectiva decizie, a încercat în restul meciului să dea într-o anume compensație „faultuțuri”, „autuțuri” sau „lovitoruțe liberuțe”, cât se poate de neutre, pentru Dinamo, un fel de praf în ochi. Din punctul meu de vedere a fost rușinos arbitrajul lui Feșnic, iar punctajul maxim al CSU poate fi botezat cu numele lui. Păcat, pentru că este un arbitru tânăr care pornise bine la drum. De-acum însă, voi privi foarte neîncrezător arbitrajele sale.
Apropo de CFR Cluj și FCSB, acestea s-au chinuit pentru cele 3 puncte, cu două echipe de care în mod normal trebuia să treacă destul de lejer. Mai ales CFR, de un FC Botoșani rămas fără cei mai buni jucători+destui indisponibili. Din nefericire, CFR este în cădere față de sezonul trecut, noroc că are o grupă de Liga Europa ceva mai facilă.
Penalty dubios și la CFC Argeș cu Astra, tot așa, unul care a decis meciul, confruntare importantă în economia subsolului de clasament. Penalty-ul nu este o decizie oarecare, ci, după cum se poate vedea, poate fi decisivă. De aceea, trebuie cel mai bine cumpănită de un arbitru, nu s-o dea așa, ca o adiere de vânt. Ca să nu mai spun că arbitrii de astăzi habar n-au de acea lege nescrisă „în spiritul jocului”. Ca în toate domeniile din România și în arbitraj au ajuns tot felul de impostori care oferă în meciuri ceea ce vedem cu toții. Dacă n-aș fi avut cândva ocazia să văd arbitraje adevărate, probabil că acum nu aș mai fi scris aceste rânduri.
În această etapă cel mai mult m-a impresionat UTA, care a avut la Sibiu un joc foarte consistent, plăcut ochiului. De fapt, mi s-a părut cel mai frumos meci al etapei, căci și Hermannstadt a avut o evoluție bună. Dar mi-a atras atenția atitudinea celor de la UTA, care au jucat la victorie, mi-a plăcut cum și-au construit acțiunile, desenul paselor. Iară că, încet-încet, devine o echipă de prim-eșalon, iar Bálint chiar este un antrenor priceput.
Cifre
# FC Argeș a marcat golul 1850 (prin I.A. Șerban)
# FC Voluntari a primit golul 300 (de la Luckassen).
# Aceeași FC Voluntari rămâne fără victorie în Liga I cu Viitorul și după a 13-a întâlnire dintre cele două (4 egaluri este tot ce a reușit echipa din Ilfov în fața dobrogenilor).
# CFR Cluj rămâne neînvinsă acasă cu FC Botoșani și după al 10-lea joc dintre cele două în Gruia (tot ce a reușit Botoșaniul sunt doar 2 egaluri).
# Meciul 50 în LI: Keyta (FC Botoșani), Puljić (Dinamo) și Fl. Iacob (UTA)
# Debutanți, 16 (doar 3 autohtoni din care 2, la mișto, pentru acea regulă penibilă cu al doilea jucător eligibil): Čanađija, Wüthrich (ambii Astra), Micle (CFC Argeș), René, Aleix Garcia, Abdoulaye Ba, Guèye (toți Dinamo), Ricardo Valente, Zé Manuel (ambii Gaz Metan), Addae, Alhassan (ambii Hermannstadt), Antonio Stan (CSMP Iași), Al. Olteanu, Mamut (ambii CSU Craiova), Isac (UTA), Anderson (FC Botoșani).
# Primul gol : I.A. Șerban (CFC Argeș), Fili (FC Botoșani), Addae (Hermannstadt) și Bajrovic (Sepsi). Așadar, ghanezul Addae a marcat la debut.
# După multă vreme un debut și în rândul arbitrilor: Viorel Flueran (Craiova).
Vai de coltii tai Razvanel, pe axila centrala !