E riscant de spus ”Craiova cea mică”, pentru că se pot aprinde paie, și nu doar pe plan local, acolo, în Oltenia, ci peste tot pe unde există suporteri alb-albaștri. Constatarea că orașul Craiova are două echipe vine la pachet cu constatarea că ambele sunt lideri în eșaloanele lor. Iar statutul lui FC U 1948 e cu atât mai neașteptat, pentru că în liga doua se credea că prin fotoliul de onoare se vor perinda Petrolul, Rapidul, U Cluj sau alții, nicidecum această nou-promovată care acum un an proba cu crampoanele miriștile de la Colonești sau din alte zone rurale.
Cum de joacă așa bine?
Spre deosebire de meciul cu Rapid, pe care oltenii l-au câștigat entuziasmant, cu 5-0, în victoria cu 1-0 de pe terenul Petrolului alb-albaștrii n-au mai arătat grozav. Însă au alergat enorm, au jucat excelent tactic, s-au închis bine și au marcat în debut de meci un gol frumos, prin belgianul Baeten. Echipa pare surprinzător de matură și de legată, arată că știe ce are de făcut și dă semnalul că a eliminat acele groaznice găuri defensive care au dus la recentul 3-3 de la Recea. Miră o asemenea maturitate tactică în condițiile în care Nicolo Napoli nu mai e pe bancă, iar în locul antrenorului figurează numele luiDdan Vasilică, un preparator fizic priceput, dar un imens no name în antrenorat.
Cine sunt jucătorii?
Claudiu Bălan, Robert Răducanu și Stoenac sunt nume care au cochetat cu prima ligă, dar au acceptat să meargă în eșalonul trei. Mai e căpitanul Gugu, și el nume cunoscut, lider al apărării, dar care a lipsit la Ploiești. E apoi Paramatti, pe care s-au dat un milion de Euro în Italia, la Bologna, însă acum vreo șapte ani. Mai anul trecut îl lua Vivi Răchită la ACS Poli, dar nu reușeau să evite retrogradarea în Liga 3. Pe Diallo îl știm de la Mediaș. Campagno, un vârf de atac italian de niciunde, ultima dată la trei flori, adică la Tre Fiori, o minusculă echipă din San Marino. Și mai sunt belgienii, iar dacă Huyghebaert mai are ceva biografie pe la Mouscron, Baeten, autorul golului, vine cam de nicăieri. N-are cotă pe Transfermarkt, iar punctul cel mai înalt al carierei sale a fost atins la formația de rezerve a lui St. Trond. Adică aproape egal cu zero!
Cine hotărăște?
Probabil că jucătorii sunt propuși de anumiți impresari. Și validați sau invalidați de niște priviri de-ale lui Mititelu pe filmulețe you-tube. Dar iată că îi nimerește! El decide totul, e clubul lui, și când un om care e doar pasionat de fotbal și nu și specialist în domeniu, hotărăște absolut totul la o echipă, de la cap la coadă, sunt șanse mari să se aleagă praful. Iată însă că nu se alege, iar asta înseamnă că Mititelu, cu toate relele lui, joacă un rol pozitiv.
Printre ruine și jucării
Ce-i drept, parcursul bun al lui FC U e facilitat și de toamna groaznică a contracandidatelor. Rapidul bâjbâie și fotbalistic, și managerial. Petrolul anunță săptămânal noi și noi transferuri, dar și noi și noi înfrângeri. Nici U Cluj nu e ce trebuie, încă (scriu înainte de deplasarea ardelenilor la Mioveni, dar chiar și o victorie în fața fostului ”U”-ist Claudiu Niculescu n-ar schimba prea mult datele problemei). Iar Farul, Chiajna, Călărașiul nu par să aibă suflu pentru promovare. Surpriza plăcută e Metaloglobus, o echipă bine antrenată de Gabi Manu și bine condusă în teren de frații Herea. Dar, să fim serioși, are cineva timp și chef în prima ligă de Metaloglobus, care până la urmă nu e decât numele unei foste fabrici de jucării?
Arbitraje hidoase
Dacă în prima ligă se arbitrează de regulă prost, la liga a doua se fluieră și mai prost. Nu poți să dai niciodată penalty la acea grosolană simulare petrolistă în careul oltean. Dacă ai vrut să ajuți Petrolul, e rău. Dar dacă ai crezut aievea că acela e fault, e și mai rău! Mai ales că e vorba de un arbitru care are deja câteva sezoane la Liga 1! Iar arbitrajele proaste și șmecherești nu se mărginesc la acest meci, ci sunt o constantă, de care lui Vassaras și Deaconu pare să nu le pese.
E și arena lor
Conform actelor la zi, FC U va putea să joace pe noul stadion craiovean doar în șaisprezecimile Cupei, dacă va fi trasă la sorți ca gazdă. Altfel, nu! Pentru meciurile de campionat, trebuie să meargă la Severin sau unde-o vedea cu ochii. E momentul acum, după consumarea alegerilor locale, ca acest absurd să înceteze! Așa cum s-a putut adopta o hotârâre că pe ”Ion Oblemenco” se pot disputa doar meciuri de Liga 1 și de faze superioare ale Cupei, la fel se poate lua o altă hotărâre, care să conțină și partidele de eșalon secund ale lui FC U. Că dacă n-o vor face acum, consilierii locali vor trebui să accepte situația la anul, când FC U va promova și nu mai au cum s-o blocheze!
Multumim foarte mult pt acest articol despre adevarata universitate si constatam ca jurnalisti independenti si cu coloana vertebrala sunt din ce in ce mai putini in romania
Cum cineva a decis ca doar clona primita direct in liga2 sa poata juca pe un stadion contruit din bani publici, asa putea decide ca adevarata Stiinta(fara banii primariei) sa joace pe Oblemenco!
Sa dea bunul Dumnezeu sa promoveze Stiinta, sa se termine aceasta pandemie, sa joace Stiinta cu wcSU Mogosoaia, cu spectatori..
Se fac o grămadă de abuzuri în Consiliul Local..prin intermediul „ghiocelului ” Pavel Badea..cum de FCU1948 nu e lăsată să joace pe OBLEMENCO..sub ordinul cui este acest abuz..stadionul este un bun de drept comun de care ar trebui să se bucure și plătitorii de taxe și impozite..care susțin adevărata UNIVERSITATEA..
csu craiolguța nu e ȘTIINȚA..
Din Birmingham vă salut cu respect
Doar atât vrem:Justice for Craiova!!!