Ați văzut, la Iași s-a stins decisiv lumina exact când să se facă 2-1 pentru gazde. Mai era de jucat aproape o repriză, nu se știe dacă moldovenii ar fi câștigat, dar așa e limpede că pierd cu 3-0 la masa verde. A fost a doua pană a serii și regulamentul e clar, nu lasă loc de întors.
Rolul și locul
Primăriile, Consiliile Locale, etc., etc., sprijină sportul de la noi. Vai, ce emoționant! Sunt pline paginile și ecranele de lingușeli ale subalternilor Avem un primar înnebunit după fotbal, a bătut și două auturi în tinerețe în campionatul județean, ne ajută, ne dă bani, susține, fără el n-am exista. Știți toată litania. De unde dă primarul acela atât de inimos bani? De acasă, de la coșnița familiei sale? Nu, aproape niciodată. Îi dă de la bugetul public și obține la schimb capital electoral. Dacă îi dă pentru baza materială, stadion, nocturnă, gazon, vestiare, e în regulă. Dacă ajută și cu echipament, mingi, autocar, centrul de copii, deplasări, masă, e și mai bine. Dacă plătește salarii, sume de transfer, comisioane pentru impresari, e extraordinar, dar nu se știe cât e de legal. Mai degrabă nu e.
Artificii
Se pot face, în anumite condiții, finanțări din banii publici. Prin fundații, prin diverse firme private (deszăpezire, salubritate, spații verzi, etc) care, ca să obțină contracte, acceptă (n-au încotro!) și dau bani echipelor, în schimbul unor bannere pe marginea terenului. Banii vin, teoretic, din mediul privat, dar destinația lor tot primarul o decide.
Ciudatul caz de la Reșița
O paranteză. Săptămâna trecută a apărut știrea că fotbaliștii de la CSM Reșița (liga secundă) vor fi penalizați pentru rezultatele slabe prin înjumătățirea salariilor. Dacă decizia era luată de un patron, eminamente privat, tot nu era în regulă, fiindcă se intervenea într-un contract semnat de două părți, club și jucător, în care n-are cum să existe o asemenea clauză abuzivă. Dar decizia aparține primarului de Reșița, care pare stăpânul absolut al plăților salariale ale unor fotbaliști profesioniști. Am închis paranteza.
Fișa postului Primarului
Cad nocturnele, se strică instalațiile de încălzire ale gazoanelor (în curând va veni gerul și o să ne convingem), se rablagesc autocarele, se rupe echipamentul. De eliminarea acestor neajunsuri ar trebui să se ocupe primarii și Primăriile, în locurile unde se spune că echipele sunt susținute (sau aparțin) de autoritățile locale. Dar domnii primari din România se ocupă de darea antrenorilor afară și de numirea altora, de validarea anumitor jucători observați pe filmulețe, de relația cu diverși impresari care deversează basculante întregi de fotbaliști români și străini, majoritatea lipsiți de valoare, în bătăturile cluburilor. Unii mai fac și schimbările, prin telefon, că tot e la modă!
Înapoi la Iași, înapoi în România
Iașiul rămâne fără puncte, campionatul rămâne cu stigmatul unor grave defecțiuni nu numai tehnice, ci și morale. Vrem finanțări corecte, dar ni se ard becurile. Vrem VAR, dar nouă ni se stinge opaițul. Nocturna noastră pare să nu mai pâlpâie nu doar la Iași, ci oriunde unde lucrurile sunt făcute cu susul în jos. În mai toată România.