De la Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) ne-a parvenit următorul text important pentru sportivi.
Sportivii care au învins boala provocată de virusul COVID-19 pot alege să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alții la rândul lor să o învingă. Plasma din sângele lor conține anticorpi care i-ar putea ajuta pe cei infectați să lupte mai eficient împotriva noului coronavirus. Ea poate salva vieți, dar sportivii trebuie să știe că gestul nobil de a dona trebuie însoțit de câteva demersuri pentru a nu constitui abatere de la reglementările anti-doping.
Este bine cunoscut faptul că o asemenea donare presupune prelevarea de sânge de la donator și separarea plasmei de globulele roșii din sânge. Globulele roșii din sânge sunt apoi returnate (reinfuzate) donatorului, însoțite de fluid (infuzie). Re-infuzia sângelui este motivul pentru care procedura se încadrează la secțiunea M1.1. din Lista Interzisă, referitoare la manipularea sângelui și a componentelor sângelui.
Ca urmare, ANAD, la recomandarea Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), solicită sportivilor care aleg să doneze, să furnizeze documentația medicală de la banca de sânge sau clinica unde s-a efectuat procedura. Documentația trebuie să includă o declarație semnată de cadrul medical care efectuează procedura, alături de următoarele informații:
1.Detalii ale echipamentului sau sistemul utilizat (ex. dispozitiv de plasmafereză cu circuit închis);
- Detalii cu privire la volumul de sânge extras și reintrodus în sistemul circulator;
- Informații cu privire la procedeul de separare a sângelui;
- Detalii cu privire la cadrul medical care efectuează procedura, incluzând numele, funcția si toate datele de contact;
- Data, ora și locul donării.
În situația în care ANAD consideră că sportivii au furnizat informațiile solicitate, acestora li se poate acorda o scutire unică cu titlu excepțional.
În situația în care doresc să doneze plasmă în ocazii ulterioare, sportivii trebuie să informeze ANAD și să furnizeze informații.
Serviciul relații publice