Sincer, aceste „16”-imi ale Cupei nu m-așteptam să ofere mare lucru. Meciuri de uzură, unele prin noroaie, căci se-auzea că vremea se va înrăutăți, cu câteva surprize de carton, prin eliminarea echipelor de Liga I care n-au chef de această competiție. Ni s-au oferit însă alt gen de surprize, lăsând să iasă la suprafață conflicte interne mocnite, ca acel praf și țărână pe care unii care fac curat, de lene ca să nu se mai vadă, le bagă sub preș. Iar după un timp, când preșul e dat la o parte…
Trei antrenori de Liga I au fost demiși, îndepărtați sau căzuți de comun acord ca să plece, după aceste nevinovate meciuri din 16-imi. Mai întâi, Ionuț Moșteanu de la CFC Argeș, iar apoi, aproape în același timp Dan Petrescu de la CFR Cluj și Rubén De la Barrera de la Viitorul. Pentru toate acestea, angajatorii sunt la fel dacă nu mai vinovați decât cei îndepărtați.
La CFC Argeș se vede de la o poștă lipsa de pricepere în tot și toate a celor ce-i conduc destinele, constatându-se încă o dată că biata de ea a ajuns din întâmplarea… întâmplării în Liga I, nefiind necesare alte comentarii.
La Viitorul unde lucrurile de obicei nu sunt luate ușor, miră lipsa de inspirație de a fi adus un antrenor fără experiență care n-avea nimic în comun nici cu fotbalul românesc, nici și cu politica sportivă a clubului de la malul Mării. De la Barrera mi-aducea aminte, la o scară mai mică, de Christoph Daum la naționala României. Tot timpul cu umerii în sus, mirat de la un meci la altul, găsind scuze din orice, încercând să se mintă și pe el cu declarații că lucrurile sunt în progres și că va fi odată ca niciodată.
În fine, cea ce s-a întâmplat la CFR Cluj este cu adevărat o bombă, chiar dacă începuse să cam iasă fum din respectiva colaborare. În primul rând mi se pare foarte nepotrivit momentul găsit, când ești cu căruța în drum, CFR mai având de jucat câteva meciuri importante pe cele două fronturi rămase unde șansele nu sunt complet compromise. Cu atât mai mult cu cât existau antecedente bune de colaborare, în care părțile au conlucrat eficient, realizând astfel lucruri mărețe. Părere personală, fără Dan Petrescu, CFR va suferi clar un recul și oricine îl va înlocui va avea o sarcină foarte dificilă. Pentru binele echipei din Gruia sper că vehicularea numelui lui Mutu să fie doar o altă glumă proastă a presei pe acest segment. Cât despre viitorul lui Dan Petrescu, îl aștept la echipa națională.
Așadar, continuă cursa 9 echipe de Liga I și 7 de Liga 2, toate cele de Liga 3 fiind „măturate”. O proporție foarte echilibrată între cele două eșaloane, așa că aproape sigur și în sferturile de finală vom mai avea echipe de Liga 2.
Turris Oltul, Viitorul Pandurii și Farul sunt echipele de L2 care au izbutit să elimine adversare din primul. Însă, repet, surprize de carton, în fața unor echipe nu prea interesate de competiția KO. Alte rezultate care pot fi considerate surprize, eliminarea campioanei CFR Cluj, eliminarea lui Viitorul de Dinamo, eliminarea lui FCU Craiova de ASU Poli, proporțiile scorului de la Voluntari.
Covid-19 și-a spus cuvântul și aici, desemnând chiar o calificată, nu că dacă ar fi fost pe teren ar fi avut vreun alt deznodământ. Apoi la meciul de la Voluntari, unde echipa gazdă a venit în dreptunghiul verde cu ce a mai găsit sănătos prin jur.
Au fost 4 scoruri mari, 3 dintre ele așteptate, iar în condițiile date chiar și al 4-lea, la amintitul meci de la Voluntari. Iar cei de la Huși să stea liniștiți, că nu intră în cartea recordurilor, de-a lungul timpului Cupa consemnând rezultate mult mai dure decât acest… biet 2-8.
Dintre eliminate, cuvinte de bine pentru formațiile de eșalon terț CSM Ceahlăul, CSC Sânmartin, care și-au vândut scump pielea, lăsând impresii frumoase.
Rezultatele „16”-imilor
27.11.2020
Giurgiu: CHINDIA TÂRGOVIȘTE (LI) – Hermannstadt Sibiu (LI) 1-1 / 4-2 d.l.dep.
– Cherchez (43) / Jô Santos (41)
CSU CRAIOVA (LI) – Progresul Spartac București (L3) 5-0
– Mamut (29, 85), Bic (35), Ofosu (45), Bălașa (57p)
28.11.2020
TURRIS OLTUL TURNU MĂGURELE (L2) – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (LI) 1-0
– Blănaru (58)
CSM Ceahlăul Piatra Neamț (L3) – PETROLUL PLOIEȘTI (L2) 1-2
– Curpăn (15) / Buhăescu (57), Pol Roige (77)
FARUL CONSTANȚA (L2) – Academica Clinceni (LI) 2-1
– Bîrnoi (12), Banyoi (65) / Cordea (90+1)
Concordia Chiajna (L2) – FC BOTOȘANI (LI) 0-2
– Tîrcoveanu (69), Aškovski (90)
VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU (L2) – CFC Argeș Pitești (LI) 1-0
– Cioiu (88)
CSC Sânmartin (L3) – DUNĂREA CĂLĂRAȘI (L2) 0-1
– C.M. Petre (61)
FCU Craiova (L2) – ASU POLITEHNICA TIMIȘOARA (L2) 1-3
– Compagno (8) / Al. Munteanu (33p), Ivanovici (59p), A. Manea (85)
DINAMO BUCUREȘTI (LI) – Viitorul Constanța (LI) 3-0
– Fabbrini (11, 89), Sorescu (14)
29.11.2020
Ripensia Timișoara (L2) – ASTRA GIURGIU (LI) 1-5
– Soković (22) / Montini (5, 60), Răduț (48), Azulai (82), Val. Gheorghe (89)
Hușana Huși (L3) – UNIVERSITATEA CLUJ (L2) 2-8
– Agrigoroaei (28p, 86) – Căt. Ștefănescu (3, 49), Dican (12), Golan (15, 56), Sérgio Ribeiro (25, 38), Berci (79p)
FC Voluntari (LI) – GAZ METAN MEDIAȘ (LI) 0-6
– Butean (36), Zé Manuel (50), Deaconu (53pen, 79), Horșia (73), Idrisa Sambú (88)
CFR Cluj (LI) – CSMP IAȘI (LI) 0-1
– Calcan (63)
30.11.2020
Csikszereda Miercurea Ciuc (L2) – UTA ARAD (LI) 0-2
– Vl. Morar (11p), Hora (45+1p)
SCM Gloria Buzău (L2) – FCSB BUCUREȘTI (LI) 0-3 la „masa verde”
– Echipa gazdă nu a putut prezenta o echipă, având aproape toți componenții bolnavi de covid-19
* echipele cu majuscule sunt calificate
* echipele situate în stânga au evoluat pe teren propriu, cu excepția Chindiei