Campionatul European de gimnastică ritmică s-a încheiat duminică, la Kiev, iar România a avut o clasare în primele 10 gimnaste din Europa, prin ieșeanca Andreea Verdeş. Gimnasta pregătită la CS Corrado Iași de prof. Cătălina Radu și Constantin Radu a obţinut cea mai bună clasare la cerc, locul 9 (23.500 puncte), iar la total a încheiat pe locul 10.
Prof. Cătălina Radu, care a însoțit-o pe Andreea la Kiev, a declarat că rezultatul este unul bun pentru România, care nu a mai prins un loc în Top 10 european în ultimii 15 ani.
”Concursul a fost foarte greu, toate cele patru exerciții s-au ținut în aceeași zi, ceea ce este foarte greu pentru o gimnastă la senioare. La amiază am ajuns la Kiev după un drum de 14 ore, a doua zi a fost testarea Covid, antrenamentul de acomodare a avut loc 10 seara, iar a doua zi concursul. Un program solicitant, obositor, dar a ieșit bine pentru noi. Din câte știu eu, în ultimii 15 ani nimeni nu a mai adus un astfel de rezultat în gimnastica ritmică, mai ales în condițiile date, neputând să ne antrenăm cum trebuie”, a declarat prof. Cătălina Radu la Radio HIT. Antrenoarea Andreei Verdeș a vorbit și despre obiectivele pentru anul 2021. ”Din acest moment începem să ne propunem obiective cu locuri mult mai în față. Urmează anul 2021 și firesc, orice sportiv are ținta de a merge la Olimpiadă, la asta tindem și noi. Andreea este bucuroasă că următorul obiectiv este Universiada de anul viitor, unde România nu a mai dus de foarte mult timp sportivi la gimnastică ritmică. Pentru 2021 obiectivele sunt foarte mari. Din păcate, problema noastră rămâne înălțimea sălii, pentru că ne obișnuim cu sala mică, iar la concurs înălțimea este normală. Și din start ai o problemă”, a mai spus Cătălina Radu, care a ținut să mulțumească pentru sprijin Primăriei, ISJ Iași și DTSJ Iași.
La rândul său, Andreea Verdeș a declarat la revenirea acasă: ”A fost o experiență nouă pentru mine, pentru că lucrurile au fost altfel decât până acum. Totul foarte strict, dezinfectat, am avut toate obiectele într-o zi, de aceea a fost greu, a fost o zi în care a trebuit să stau aproape cinci ore pe picioare. Mă bucur că am reușit să-mi duc execuțiile la bun sfârșit, așa cum îmi doream. Sper ca 2021 să fie și mai bun din punctul de vedere al rezultatelor. Sigur, întotdeauna este loc de mai bine, mai avem de lucrat, dar eu sunt foarte mulțumită de acest rezultat. Pentru 2021 îmi doresc foarte mult să ajung la Universiadă, acolo unde România nu a mai trimis de foarte mulți ani o gimnastă de ritmică. Și firesc, obiectivul meu este să progresez”.
Tot la senioare, Sonia Ichim a încheiat pe locul 18 la individual-compus, iar cea mai bună clasare în probe a fost la panglică (locul 13).
La categorie junioare, Annaliese Drăgan s-a calificat în trei finale, la prima sa participare la un Campionat European, iar cea mai bună clasare a sa a fost la panglică (locul 6).
Din lotul de junioare a făcut parte şi Christina Drăgan, care a ratat cu doar 0,05 puncte calificarea în prima sa finală europeană la minge.