Trebuie să vedem și să înțelegem lucrurile exact așa cum stau ele în realitate. Un minister și un domeniu din România sunt încredințate guvernamental reprezentanților unui partid format și dezvoltat pe criterii strict etnice.
Felia lor de guvernare
Considerăm cam ”de șantier” glumițele care spun că organizăm cam din patru în patru ani alegeri doar ca să vedem alături de cine va guverna UDMR-ul. Dar e o situație reală. De fiecare dată, la fiecare scrutin, formațiunea politică a maghiarilor din România nu doar că trece lejer peste ștacheta de 5 la sută necesară intrării în Parlament, dar contribuie, prin procentele sale, la formarea majorității guvernelor. Așa s-a întâmplat de foarte multe ori din 1990 încoace.
Când nevoia de UDMR a respectivelor coaliții e mare, maghiarii primesc ministere importante. Turismul, pe vremuri, Mediul, și așa mai departe. Într-o vreme, UDMR-ului i s-a dat Cultura. Acum, printre altele, Tineretul și Sportul.
Story de sportiv
S-a făcut imediat ”fișa de cadre” a ministrului Carol Eduard Novák. Fost campion de patinaj viteză, trecut printr-un dramatic accident și devenit campion paralimpic de ciclism. Story emoționant, livrabil în cantități nelimitate celor care vor fior, poveste, întâmplare trăită la intensitate maximă. Novák e un om al sportului, revenit în arenă, la nivel înalt, după un accident care pe mulți i-ar fi făcut să trăiască restul vieții în profundă deprimare. Din punct de vedere al biografiei personale, Novák e un om al sportului, al eliminării neajunsurilor părții paralimpice a acestuia, un combatant verbal sonor în decursul ultimilor ani.
Csikszereda vs Craiova
Pus în fața acelorași întrebări cu miezul scos ca și predecesorii săi, Ed. Novák a mărturisit că ține, ca echipă de fotbal, cu Csikszereda. Normal, câtă vreme e ciucan. Un atu de neutralitate în plus, pentru că predecesorul său Stroe a fost acuzat, atunci când s-a destăinuit că simpatizează cu oltenii, de jocuri necurate în favoarea acestora. Deocamdată, Csikszereda e departe de marile sfere de influență ale fotbalului, e o echipă de dată recentă, dintr-o zonă în care oamenii se nasc pe patine și nu iau decât arareori contact cu mingea de fotbal. Așadar, niciun pericol, pentru cei care trăiesc doar casă suspicioneze.
Anti-Trianon?
Harghiteanul Novák vine dintr-un areal în care există o abundentă investiție guvernamentală în sport. Dar nu a Guvernului României, ci a celui maghiar. Executivul condus de Viktor Orbán finanțează și sprijină nu doar zonele cu populație majoritar maghiară din România, ci și pe cele din sudul Slovaciei (regiunea Dunajská Stredá), Ucraina transcarpatică (regiunea Ujgorod) sau Vojvodina de Nord (mai ales Subotica, Szabotka în maghiară). E o politică a statului maghiar, o investiție oferită în schimbul potențialelor talente care ar putea opta pentru reprezentativele Ungariei, în diverse ramuri sportive. Cine vede lucrurile ca pe o acțiune revizionistă, e liber s-o facă, dar, intrați bine în mileniul al treilea, parcă e cam mult să ne gândim la un fel de anti-Trianon.
Sportul e, totuși, românesc!
Eduard Carol Novák a primit spre conducere sportul din întreaga Românie, nu doar pe cel din Harghita-Covasna. Probabil că e conștient de asta, nu doar el, ci și ceilalți colegi de partid, răsfățați de istorie cu privilegiul de a fi aproape mereu la guvernare. MTS va trebui să manifeste același interes atât pentru deschiderea unui patinoar la Odorheiu Secuiesc, cât și a unei săli de popice la Darabani sau a unui teren de oină la Videle. UDMR-ul are în grijă sportul (de performanță, dar și de masă) din întreaga Românie, iar steagul de deasupra e Tricolorul roșu-galben-albastru.
R-ul acela din finalul abrevierii UDMR vine de la România!