Cândva o instituție respectabilă și de mare utilitate fotbalului, UEFA a devenit astăzi o portavoce a „corectitudinii politice” (de fapt a celor care stau în spatele acesteia) care dacă și-ar respecta propriile reguli punitive, ar trebui să stea într-o continuă suspendare.
„UEFA-Direct” este de multă vreme un buletin informativ al organismului fotbalului european. În trecut, chiar dacă avea un aspect mai puțin pompos, era foarte util prin conținutul său pentru ziariști și pasionați ai sportului-rege, mai ales când mass-media internațională era încă departe de a avea forța de răspândire din ultimele decenii. E drept, nu s-a ridicat niciodată la înălțimea omonimul său editat de CONMEBOL, confederația fotbalului de pe continentul sud-american, dar își îndeplinea menirea pentru care fusese creat.
Astăzi, „UEFA-Direct” are aspectul unei reviste frumos colorate, cu pagini lucioase bine machetate, grafica fiind la înălțime. Multă vreme lunară, de puțini ani are o apariție trimestrială. Aici însă mi se opresc aprecierile la adresa ei.
Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și anii imediat care au urmat au fost printre cei mai răi pentru România. Dincolo de nenorocirile aduse de război, a apărut una și mai mare, „ciuma roșie” cum inspirat a fost numit comunismul, și nu oricum ci în cea mai urâtă postură a sa, stalinismul. O molimă care a vătămat mai toată societatea noastră. Presa nu avea cum să scape, nici măcar cea sportivă. Rămăsese un singur cotidian de sport, „Sportul popular”, care în anii 50 a avut primordial un rol propagandistic și prea puțin informațional. Din această cauză, știrile efectiv sportive erau date cu zgârcenie, pe unde se apuca, înghesuit, pentru a se face loc unor materiale imbecile, cu limbaj de lemn infernal, în care apăreau diverși neica-nimeni, membrii de partid, despre care se scria că depășeau și planul de producție în meseriile lor, iar simultan făceau și sport (ceea ce de cele mai multe ori era inventat). Evident, că acele materiale nu interesau pe nimeni, cu atât mai mult pe cei care apucaseră că citească presa adevărată dinainte de 1944, însă acestea aveau menirea de a îndoctrina, de a spăla creierele și de a ucide orice speranță celor care încă le mai pâlpâia credința că lucrurile s-ar putea schimba. Totodată din cauza unor asemenea porcării, au rămas pe dinafară informații importante cu valoare perenă chiar, pierzându-se astfel pentru totdeauna, ceea ce a dus la apariția a numeroase blancuri informaționale temporale.
Ce legătură există între „UEFA-Direct” și „Sportul popular” din anii 50? Una foarte strânsă. Într-un ambalaj mult mai atractiv în care subiecții sunt schimbați precum și contextul, unul pe care se simulează că ar fi democratic, „UEFA-Direct” de astăzi procedează precum „Sportul popular” acum peste jumătate de secol. Citindu-i materialele, constați că articolele, știrile, informațiile pur fotbalistice care reușesc totuși să apară arată ca fiind tolerate. Căci nu aveau cum să evoce anul excepțional al lui FC Bayern München sau despre ultimele 4 calificate la turneul lui Euro. În rest însă, multe materiale ample, complet neinteresante, dar care fac parte din agenda „corectitudinii politice”, regăsind în ele cuvinte comune ale acesteia repetate cu obstinație precum, „antirasism”, „diversitate”, „LGBT”, „feminism”, „refugiați” (pe lângă acestea, ca să arunce cu praf în ochi, mai strecoară și câteva acțiuni cu adevărat umanitare). Așa că și aici, precum în acei ani staliniști, se poate remarca rolul mai degrabă propagandistic și prea puțin informațional al acestui FOST buletin informativ.
Poate că nu m-aș fi aplecat asupra acestui subiect dacă nu m-ar irita fățărnicia fără limite de care dă continuu dovadă acest organism internațional din ce în ce mai toxic. Este bineștiut faptul că nu permite în tribune exprimarea niciunui mesaj „dincolo de fotbal”, aplicând suspendări și amenzi consistente în caz contrar. Foarte bine, ar zice unii, gândind că ar fi vorba despre o echidistanță față de mesajele provenite din afară. Așa mi-am zis și eu la început, până să văd această abordare dualistă. Căci într-o mulțime dintre gesturile sale vezi politică și nu una a fotbalului, așa cum pretinde, ci una în care se folosește de fotbal (am remarcat din plin așa ceva la cele întâmplate la recentul PSG – Istanbul BB) . De aceea, conform propriilor reguli, ar trebui să-și tragă în primul rând sieși niște amenzi și suspendări…