S-a încheiat cu bine prima etapă a returului, disputată fără precedent în luna ianuarie. În contextul actual, în care se amână pretutindeni meciuri din cauza covid-19 sau a temperaturilor joase, atunci când o etapă se dispută în întregime este un adevărat succes. Dar la noi greul abia începe, căci pentru etapa care urmează se anunță niște temperaturi imposibile, la care probabil că doar eschimoșii pot juca.
Ca de obicei, abia acum s-au auzit niște proteste din partea cluburilor, când este tardiv. Atunci când s-a decis acest program aberant pentru o țară care e departe de a avea o climă mediteraneeană, au tăcut cu toții mâlc. Așa că acum silentium, că își merită soarta. Dacă televiziunile ar decide să joace sub pământ, acolo ar face-o, căci nevertebratele de la cluburi nu s-ar opune! A spus bine un confrate, fiind un sezon ieșit din comun în care pot apărea probleme la tot pasul, se putea renunța la circăraia asta de play-off și play-out și ar fi fost de jucat doar 30 de etape, ceea ce dintr-odată ar fi relaxat programul, astfel încât nu ar mai fi fost nevoie de această întindere pe zone temporale nefirești pentru țara noastră. Însă lăcomia este prea mare. Ca și prostia. Țin să precizez că în luna ianuarie nu s-a jucat nici măcar între 1950-1956, atunci când fotbalul nostru adoptase modelul sovietic de desfășurare în sistem primăvară-toamnă. Și mai este o problemă pe care văd că nu a abordat-o nimeni. Mulți foști fotbaliști mi-au spus că pregătirea de iarnă este mama pregătirilor și de aceea echipele care o ratau sau o gestionau prost, aveau de suferit pentru tot returul. De aceea să nu ne mirăm dacă prin aprilie îi vom vedea pe fotbaliști epuizați, nemaifiind în stare să alerge, să ducă la bun sfârșit 90 de minute.
Mulți s-au mirat de egalul făcut de CSU Craiova acasă cu Sepsi. Mie mi s-a părut cât se poate de logic. E drept, am fost un pic mirat că oltenii n-au mai dat un gol de-ăla din nimereală prin ultimele secunde, așa cum au făcut-o la meciul din tur… Dar odată cu dispariția lui Mihăilă și Koljić le-a plecat și norocul, CSU devenind o echipă oarecare. Nu vreau să știrbesc din meritele echipei lui Leo Grozavu care este una solidă, bine așezată în teren, care dacă ar căpăta constanță în prestații și rezultate, ar putea candida cu succes la un loc pe podium. Căci din punctul de vedere al organizării clubului, Sepsi este la ora actuală peste CSU, de exemplu.
Este de admirat ceea ce fac suporterii lui Dinamo ca să-și țină favorita în viață. Ca să dau un exemplu, cam așa au procedat cândva și cei de la Borussia Dortmund, când echipa lor a trecut printr-o criză economică. Însă la Dinamo este ceva subteran dubios legat de toți cei care au păstorit clubul, de lucrurile nu se pot mișca într-o direcție favorabilă. Revenind pe teren, Dinamo a arătat bine la Mediaș, câștigând clar e drept în fața unei echipe naive, cu multe neajunsuri la rându-i, precum Hermannstadt.
La CFR Cluj mai mult ca rezultatul, 3-1 cu Academica, fiindu-i de altfel așteptată victoria, a impresionat revenirea plăcerii de a juca fotbal pentru Camora & Co. Este clar meritul lui Edward Iordănescu. Iar acum, că nu mai este nevoită să-și împartă forțele și pentru Liga Europa, atacul său la titlu va fi mult mai penetrant.
Referitor la polemica iscată de carantina de care trebuia să aibă parte FCSB, vedem încă o dată, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori pe parcursul acestei pandemii, că legile sunt date doar pentru fraieri, căci șmecherii le pot eluda cu ușurință. Sunt împotriva rezultatelor date la „masa verde”, fiind de părere că totul trebuie să se joace pe teren, dar dacă e lege, trebuie respectată de toată lumea. Am apropiați care în perioada sărbătorilor de iarnă au fost plecați afară, iar încă sunt carantinați la domiciliu, chiar dacă nu au absolut nimic. Așa că cei de la FCSB să ne lase cu minciunile cu „turneul internațional din Turcia”, că nu suntem proștii lor. Adică după ce că au încălcat legea, mai vor să fie și aplaudați. E clar că a fost o nouă mânărie marca DSP, care ca atâtea alte organisme ale statului român este lipsit de corectitudine, bun simț, așa că conducătorii (cacofonia este intenționată) țării, indiferent de culoarea lor politică, să nu se mai mire că populația nu mai are în ei fir de încrederea.
Cât despre meciul său cu Astra, s-a putut vedea plusul fizic al roș-albaștrilor care practic a fost hotărâtor. Astra a fost penibilă, arătând doar ca un sparring partner care tot întindea capul să mai ia pumni.
După ce în iunie anul trecut, în contextul problemelor aduse de covid-19, FIFA a făcut o derogare, autorizând fotbaliștii să poată juca și pentru o a treia echipă în același sezon, a apărut consecința și la noi, chiar cu prilejul acestei prime etape din 2021. Cristian Dumitru, recent transferat de la FCSB, a devenit primul jucător care după 15 ani a jucat pentru trei echipe de primă ligă în același sezon. El începuse această ediție la Academica, unde a evoluat în primele 5 etape, întorcându-se apoi la clubul de care aparținea, FCSB, pentru care a apucat să joace într-un singur meci, în etapa a 8-a. Ultima oară când un fotbalist evoluase în același sezon pentru trei echipe de prim eșalon a fost în 2004/05, când mijlocașul Dan Balauru (fratele mai mare al portarului Dragoș Balauru) a jucat pentru Poli AEK Timișoara, Apulum Alba Iulia și Oțelul Galați.
Cifre
Meciul 200 în Liga I: Budescu (Astra)
Meciul 150: D. Florea (Chindia)
Meciul 100: Deaconu (Gaz Metan), Fl. Ștefan (Sepsi)
Meciul 50: Neguț (Chindia)
Golul 40: Man (FCSB)
Golul 20: Nemec (Dinamo)
Debut jucători: Aralica (Heramannstadt), Vorobjovas și Roger (ambii UTA), Haită și Šabala (ambii Viitorul)
Primul gol: Ciandărov (Academica), Deslandes (CFC Argeș), Zé Manuel (Gaz Metan)
Debut antrenori: Mihăiță Ianovschi (CFC Argeș) care a înregistrat și prima victorie
Meciul 50 în Liga I pentru asistentul Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)
CFR Cluj 4 victorii din 4 meciuri cu Academica
Gaz Metan rămâne neînvinsă acasă cu Voluntari, 8 jocuri 7 victorii.
Dinamo bate prima oară în deplasare pe Hermannstadt (într-a 4-a întâlnire)
FC Voluntari înfrângerea 100
UTA egalul 250
Transferuri 2021
Cum pauza de iarnă a fost minusculă, transferurile abia cu prilejul primei etape au început să se efectueze. De aceea, la fiecare asemenea text voi atașa toate noutățile în domeniu.
Academica
Au venit:
Au plecat: M. Șerban (CS Mioveni), P. Petrescu (Hermannstadt)
Argeș
Au venit: Cr. Dumitru (FCSB), Cozma (CS Mioveni)
Au plecat: Blejdea (Dinamo), G. Deac (Concordia), A. Panait
Astra
Au venit: Raspopović (HNK Rijeka / Croația), Krpić (Suwon Bluewings / Coreea de Sud)
Au plecat: Radunović (FCSB), R. Moise (Petrolul Ploiești), Graur
Botoșani
Au venit: Meleke (KPV Kokkola / Finlanda), Victor Fernández (Viitorul)
Au plecat: Babunski (Viitorul), Baba Touré
CFR Cluj
Au venit:
Au plecat: Žunić (Rapid)
Chindia
Au venit:
Au plecat:
Dinamo
Au venit: Blejdea (Argeș)
Au plecat: Borja Valle (Oviedo / Spania), Al. González (Málaga / Spania), Abdoulaye Ba (Moreirense / Portugalia), Tomás Mejias (Ankaraspor / Turcia), Sin, Aleix Garcia, René, Isma López
Gaz Metan
Au venit: Morar (UTA)
Au plecat: Sanoh (Balzan / Malta), Droppa (FC Voluntari), Smola (SFC Opava / Cehia)
Hermannstadt
Au venit: Mățel (CSU Craiova), Aralica (Lokomotiv Plovdiv / Bulgaria), P. Petrescu (Academica), Issah (Valladolid U19 / Spania), Călin Popescu (UTA)
Au plecat: Mustivar (Nea Salamina / Cipru), Florică, Mărgărit (ambii Rapid), Ángel Bastos
Iași
Au venit: Cană (FSB), Gaitán (General Diaz / Paraguay), Brănescu (agent liber), Đuranović (Radnički Niš / Serbia)
Au plecat: Chacana, Açka (ambii „U” Cluj), Angiulli, Saizu, Asulin, Breeveld, Tălmaciu
Sepsi
Au venit: Eder González (Csikszereda), Vl. Mitrea (Petrolul), Tamás (Puskás AFC / Ungaria)
Au plecat:
FCSB
Au venit: Radunović (Astra), Ad. Niță (Turris-Oltul)
Au plecat: Cr. Dumitru (CFC Argeș), Briceag (FC Voluntari), Cană (Iași)
CSU Craiova
Au venit:
Au plecat:
UTA
Au venit: Antal, Vorobjovas (ambii Žalgiris), A. Voinea (Turris-Oltul), Mociu (Ripensia), Roger (FK Rīga)
Au plecat: Al. Ioniță I, H. Moldovan, O. Ursu (toți Rapid), Vl. Morar (Gaz Metan), Călin Popescu (Hermannstadt), Pleașcă, Klapan
Viitorul
Au venit: Babunski (FC Botoșani), Šabala (Sūduva / Lituania), Haită (Turris Oltul)
Au plecat: Victor Fernández (FC Botoșani), Ángel Martinez (PAS Lamia / Grecia), Ad. Stoian (Ascoli Calcio / Italia), Tordai (Fehérvár / Ungaria), G. Iancu (Ahmat Groznîi / Rusia)
Voluntari
Au venit: Briceag (FC Voluntari), Droppa (GazMetan), Angelov (Široki / Bosnia-Herțegovina)
Au plecat: Pablo, Puel, Eric, Kocič, Ad. Popa I