Universitatea Craiova nu mai câștigă de 5 etape și arată ca orice echipă din Liga I interesată de rezultat, care pregătește perfect “lungă și pe-a doua”, unde expert a fost până mai deunăzi Dan Petrescu. Totuși, la Craiova se petrec niște lucruri demne de Dr. Jekyll și Mr Hyde, excepționala carte a britanicului Robert Louis Stevenson, scrisă în 1886. Nu e nevoie să fii expert și să nu-ți dai seama că ceea ce s-a întâmplat la pauza meciului Universitatea Craiova – Viitorul, scor 1-0, e mai mult decât ciudat.
Craiova începe bine, joacă peste ce s-a văzut cu CFR, Sepsi sau Astra, și marchează înainte de pauză, prin Papp. Corneliu Papură efectuează 3 schimbări, îi scoate pe Mamut, Câmpanu și Mateiu, ultima schimbare, de neînțeles, și-i introduce pe Ivan, Bic și Bărbuț, 3 fotbaliști care s-au născut speranțe și riscă să ajungă și la 30 de ani tineri de perspectivă pentru UT Dăbuleni, Recolta Ostroveni, Dunărea Calafat sau Recolta Galicea Mare. Mută și experimentatul Rednic, dar mai cu moț, ținând cont că echipa sa era condusă, schimbă 4 și Viitorul egalează imediat prin Artean. Lucrurile merg din ce în ce mai rău pentru “Jekyll” Papură și înainte cu 15 minute de final pregătește schema 1000-2000, îl scoate pe Ofosu și-l introduce pe Vătăjelu. Gurile rele din Bănie spun că de fapt, după minutul 46 schimbările sunt decise de Mr. Hyde, care e și omul bun la toate, precum omul de afaceri din România, ajuns patron în fotbal.
Altă explicație nu există, mai ales că Papură a ajuns să fie una cu Mihai Rotaru. De fapt, când îi asculți pe cei doi, nu știi cine este Papură și cine este Rotaru. De fapt, e fix ca în povestea lui Stevenson, iar dacă n-ați citit-o, să vă fac un scurt rezumat.
Povestea începe cu testamentul doctorului Henry Jekyll, unde aflăm că, dacă dispare sau moare, averea lui va fi lăsată în mâna domnului Edward Hyde. Prin avocatul domnului Utterson ajungem să îi cunoaștem pe Jekyll și Hyde. Domnul Utterson spune că Hyde este un bărbat crud și vicios care e în stare să doboare un copil din cărucior și să-l calce fără nicio remușcare. Dar acesta este doar începutul comportamentului său malefic, ulterior ucide un deputat fără motiv. Hyde este văzut mergând în casa doctorului Jekyll de mai multe ori în nopți diferite și scriitorul Robert Louis Stevenson creionează cea mai bună poveste despre dualitatea umană. Pe măsură ce trec paginile, prin spusele lui Utterson și prin utilizarea inteligentă a scrisorilor scrise de Jekyll și Hyde, descoperim teribilul secret care îi leagă pe cei doi.
Există două idei principale în poveste. În primul rând, bătălia binelui contra răului. Vedem acest lucru în povestea doctorului Jekyll și a domnului Hyde și a modului în care se luptă să păstreze echilibrul între ambele părți ale sale. În al doilea rând, este vorba de a duce știința dincolo de cunoștință. Sau pe înțelesul tinerilor de astăzi, mai degrabă o versiune timpurie a lui Hulk, personajul Marvel, sau Anakin Skywalker din Star Wars.
Cam așa este și la Craiova, după un obicei străvechi al fotbalului românesc, unde patronul ajunge să creadă că este la același nivel cu Guardiola, Tuchel, Klopp sau Bielsa. Sau toți 4 la un loc, dacă nu chiar cel mai bun antrenor din Parcul Nicolae Romanescu. De cele mai multe ori, când i se pune microfonul în față, Corneliu Papură pare cumva rușinat de explicațiile pe care le oferă, îți dă impresia de cele mai multe ori că nu ar spune niciodată așa ceva, că dacă ai început un meci cu 3 fotbaliști, ai și avantaj, de ce ai efectua 3 schimbări imediat după pauză? Iar mutarea Ofosu – Vătăjelu este fix ca atunci când șeful e disperat și zice: “Nu știu, tată, faceți ceva pentru echipa asta, băgați și ofițerul de presă în teren, că și așa nu face nimic la club!”. “Și cu Papură ce facem, șefu’?”. Îl păstrăm, că e ascultător, sfătuitor și jumătate din personalitatea patronului.