Despre Dinamo – FCSB se spune că în continuare ar fi cea mai urmărită partidă din fotbalul românesc.
Asta în condițiile în care unii o văd pe echipa lui Becali continuatoarea Stelei, însă cifrele de pe TV nu-s deloc de partea celor care spun că Liga I e trăsnet. Și nici nu-și mai merită banii, iar TV-urile de la noi vor gândi serios la următoarea licitație că pierd bani folosind un produs care nu produce audiență nici în perioadă de pandemie, când stadioanele sunt închise.
Conform măsurătorilor, la 3 posturi TV, Digi Sport, Telekom Sport și LookSport+, FCSB – Dinamo a avut aproape un milion de telespectatori. DigiSport 1 a fost cel mai urmărit post dintre cele care au transmis Dinamo – FCSB, locul 4 la nivel național, cu 673.000 de telespectatori, în fiecare minut. Look Sport+ a avut o audiență medie de 200.000 de oameni, iar Telekom Sport a avut o aproape 100.000 de oameni care au urmărit meciul. În comparație, în același interval, Kanal D avea 1,4 milioane de telespectatori cu serialul „Prizoniera destinului”, ProTV, cu filmul „Cod roșu la Londra”, era urmărit de 1,2 milioane de oameni, iar la emisiunea „Poftiți la Nea Mărin” de pe Antena 1 se uitau 1,1 milioane de persoane. În total, 224.000 de telespectatori a avut meciul în medie, pe minut, pe segmentul comercial, cu 140.000 mai puțin decât ProTV.
Cifrele sunt în scădere, dacă le raportăm la anii 2018 și 2019, când lumea venea pe stadioane, iar acum, în pandemie, cu meciurile fără spectatori, Liga I scade la audiențe, când toate celelalte campionate se bucură de cifre bune, tocmai pentru că oamenii nu sunt prezenți în tribune. Se fac tot felul de legături cu fanii, online, video, pe când în Liga I, apar oamenii de la LPF, precum Statler și Waldorf, din The Muppets Show, și ne spun cu seninătate că FCSB e Steaua, că Steaua nu-i FCSB și că nici FCSB nu e Steaua, că aveți și voi internet să vedeți decizia instanței, că avem VAR, dar de fapt e pe drum, că s-a rupt pe undeva ceva, poate apa VAR-ului sau florile din glastră și se caută celebrul pește de porțelan pe care să-l aibă arbitrii noștri în cabina VAR.
Fotbalul românesc devine una dintre cele mai neprofitabile afaceri pentru televiziuni, bani foarte mulți, costuri de producție, dar cifre tot mai mici în audiențe. Când s-a votat sistemul play-off și play-out, uriașii manageri ai fotbalului au votat cu două mâini, mai ales că ni se băga sub nas un argument: “Veți avea 4 Dinamo – FCSB și un meci la 13:00, unul la 14:00 și unul între orele 8 și 9, ba chiar băgăm meci între 4 și un sfert și 5 fără 20!”. Dinamo a rămas în play-out, iar FCSB în play-off, deci nu a funcționat socoteala de acasă cu cea din târg. Și audiențele tot scad, oamenii din fotbal se plâng că arbitrajele sunt tot mai slabe, că alții au VAR de 3 ani și la noi e posibil să ajungă în 2022, că nu mai sunt nici bani din bilete, dar noroc cu banii din drepturile TV. În mod normal, într-o țară cu probleme economice, drepturile TV din Liga I ar trebui să scadă. E și mai adevărat că fără acei bani, probabil campionatul românesc ar arăta ca acela din Armenia, 10 echipe, iar una s-ar retrage după 4-5 etape.
Oamenii preferă din ce în ce mai mult platformele de streaming, de tip Netflix, Amazon Prime, Disney + (n.r. – care încă nu a fost lansat pe piața est-europeană) sau HBO GO, iar când DAZN va veni cu multe competiții importante, în special de fotbal și de tenis, mi-e teamă că nici TV-urile de la noi nu vor mai fi interesate să ofere un produs care aduce pierderi la fel de mari precum minele nerentabile de la noi. Dar poate le vine mintea la cap celor din The Muppets Show, de la LPF, și reușesc să convingă un serviciu mare de streaming să facă ceva din Liga I, că acum, produsul este la fel de prezentabil ca uzinele părăsite ale României.
Și nici n-ar fi de mirare ca serialele sud-americane, turcești, sud-coreene, de tipul “Sclava Isaura”, probabil șters din orice televiziune, din cauza termenului de politically correct, să aducă audiențe mai mari pe posturile de sport, decât Liga I. Sincer, decât să-l vezi pe Colțescu arbitrând Dinamo – FCSB mai rău decât un Recolta Ostroveni – UT Dăbuleni, din 2001, când erau să-l bată și gazdele și oaspeții, mai bine ascult 90 de minute: “Ungazun garunge ungazun garunge”, din Sclava Isaura.