Încă odată clasa politică din Romania își demonstrează limitele în materie de sport. Limitele sau foamea neîntreruptă de hulpavitate, de putere, de influență, de foloase, de câștig. Toate acestea în detrimentul dezvoltării sportului și a performanței sportive…
Trocul și traficul funcțiilor din sportul românesc nu este inventat si proliferat de ieri sau de azi. În România a ajuns opera de arta. Chiar funcția supremă a sportului, cea de ministru, este obiect de negociere politică. Negocierile se fac oriunde în lume însă tranzactiile cu funcții în România au ajuns sa fie pline de iz mizerabil, de talcioc marginaș.
Cum funcționează traficul de funcții
La 14 ianuarie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Bistriței, Ioan Turc, făcea o declarație cu mândrie. Organizația PNL, în urma rezultatelor de la alegerile parlamentare, avea să primească 3 funcții echivalente secretarilor de stat. Astfel, filiala Bistrița-Năsăud era recompensată cu un secretar de stat la Ministerul Economiei, un secretar de stat la Cancelaria Primului Ministru si una de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping.
Primarul Ioan Turc nu știa la momentul respectiv că una dintre propuneri era împotriva legii…
Ce spune Legea?
Legea 227/2007 are un paragraf extrem de interesant cu privire la numirea președintelui Agenției Nationale Anti-Doping:
„Președintele Agenției Naționale Antidoping are gradul de secretar de stat și este asistat în activitatea sa de un vicepreședinte, cu gradul de subsecretar de stat, numit pentru o perioadă de 5 ani, conform legii, prin decizie a prim-ministrului, pe baza îndeplinirii cerințelor competențelor profesionale și manageriale, precum și a criteriului independenței politice și independenței față de structurile sportive ”
Cum încalci legea cu mândrie și zâmbet ștrengăresc
Primarul Bistriței îl nominaliza cu mândrie pe Adrian Crișan, jucător de tenis de performanță, pentru funcția de președinte al ANAD. Ce nu știa edilul bistrițean și președinte al formațiunii politice județene, este faptul că prin această propunere se încalcau prevederile legale expuse mai sus, si anume:
Numirea unui președinte la ANAD încalcă principiul independenței politice întrucat liderul unei filiale politice desemnează persoana care urmează să ocupe fotoliul de secretar de stat ca urmare a rezultatelor pozitive ale partidului pe care îl reprezintă.
Numirea unui nou președinte la ANAD încalcă termenul de numire a președintelui întrucat președintele acestei Agenții are un mandat de 5 ani.
Declarațiile primarului Ioan Turc
„Criteriul de numire este cel standard, în funcție de performanța fiecărui partid din Coaliție”
„Pentru funcții care pot fi asimilate funcției de secretar de stat, filiala noastră a obținut 3 funcții. El a obținut economia, a obținut o funcție de consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru și a obținut Agenția Națională Antidoping” (!!!)
„Pentru Agenția Națională Antidoping am avut discuții cu domnul Adrian Crișan și, cel mai probabil, el va obține această calitate, susținut de filiala noastră” (!!!)
Conferința de presă a primarului Ioan Turc poate fi urmărită la finalul articolului.
Titlul postării este – „Cum PNL BN își împarte funcțiile la un nivel înalt”.
În cursul zilei de ieri, Turc a postat pe pagina sa de sociaalizare, cu aceeași mândrie, următorul mesaj:
„Bistrițeanul Adrian Crișan, propunerea PNL BN pentru funcția de președinte al Agenției Nationale Anti-Doping (cu rang de secretar de stat) a primit validare unanimă în cadrul Biroului Politic al PNL”
Romania riscă excluderea din toate competițiile sportive internaționale
În 2018, după scandalul în care laboratorul antidoping de la București a fost implicat, Organizația Mondială Antidoping (WADA) l-a validat pe actualul președinte ANAD, Cristian Balaj pentru un mandate de 5 ani.
Ingerința politică și încălcarea legii duc la încălcarea flagranta a principiilor de funcționare a WADA, fapt care va reclama acest caz spre analiză a situației. În cazul în care WADA va constata încălcarea acestor principii, România riscă să fie exclusă din toate competițiile sportive internaționale.
Este de notorietate cazul Rusiei, țară care a fost exclusă din toate competițiile sportive internaționale în urma încălcării acelorași principii de funcționare WADA.
Validarea politică a lui Adrian Crișan va ajunge zilele următoare la Secretariatul General al Guvernului pentru analiză.
Vom urmări cazul acestei numiri politice îndeaproape. Clasa politică poate aprinde fitilul către un butoi cu pulbere a carui explozie va afecta întreg sportul din România.
imbecili, nimeni nu se mai omoară cu cititul. mai ales că in jurisprudența specifică exista cazul Rusiei. Liberali…