De mai bine de un an, în sportul românesc se vorbește despre adoptarea modelului maghiar. A făcut-o și presa, dând exemple. O face și actualul ministru Carol Eduard Novak. Nimeni nu pomenește, însă, de faptul că ascensiunea Ungariei în sport nu datează de ieri, de alaltăieri. Sau că nu e suficient să copiezi un model pentru a avea un succes asemănător.
Cu o populație de 9,7 milioane de locuitori, fără a avea diversitatea de relief sau resursele minerale ale țării noastre, Ungaria s-a aflat mai mereu deasupra României (19 milioane de locuitori) în sport. Poate și fiindcă acolo acest domeniu de activitate n-a fost trecut la „și altele”. Nici în perioada comunistă, nici în aceea contemporană.
Și e suficient un exemplu: sportivii maghiari au trecut de 500 de medalii la Jocurile Olimpice (7 la cele de iarnă deși nu au munți!), în timp ce ai noștri au cucerit puțin peste 300 (una singură s-a câștigat la JO de iarnă).
MARIAN BURLACU SCRIE DESPRE ADOPTAREA MODELULUI MAGHIAR ÎN SPORT – Succesul nu apare dintr-o simplă copiere de strategie
De altfel, într-un clasament all-time, cele două națiuni ocupă primele două locuri printre țările care n-au găzduit niciodată JO de iarnă și de vară…
Întrebarea este dacă se poate copia cu același succes modelul maghiar în sport? Mai multe exemple arată că noi, românii, avem o altă optică în această privință.
Mă voi referi la handbal, sport în care ambele țări au o istorie îndelungată. Mai precis, la varianta feminină. În urmă cu un deceniu, firma germană Audi AG a deschis o fabrică în orașul maghiar Gyor. Și pe lângă faptul că a dat de lucru localnicilor, a investit și în echipa feminină de handbal. Inclusiv în ridicarea unei noi săli de 5.500 de locuri, care se va numi Audi Arena până în 2024. Deloc întâmplător, Gyor a câștigat Liga Campionilor în 2013, 2014, 2017, 2018 și 2019.
De partea cealaltă, la Rm. Vâlcea a existat și un combinat chimic, și o echipă feminină de handbal, ambele purtând numele Oltchim. Iar dacă privatizarea firmei a eșuat, gruparea sportivă a dispărut ulterior, fiind reînființată cu susținere de la autoritățile locale…
Cumpără Revista 100% Sport România nr. 49 | Februarie 2021 | Varianta digitală!
Adică fără vreo implicare privată. Comparația Gyor – Oltchim nu e singura care arată nepăsarea firmelor ce activează în România față de sport. Sau atenția aratată de maghiari (și) handbalului. Avem și cazul echipei feminine CSM București, care, deși a câștigat și ea Liga Campionilor la handbal (2016), a rămas tot în spinarea contribuabilului din Capitala României.
Ungaria are 3 titluri olimpice la fotbal și 9 la polo
O altă diferență majoră dintre noi și vecinii de la Vest este că ei n-au făcut această departajare a sporturilor între fotbal și extrafotbal… În Ungaria, sportul e sport. Poate tocmai de aceea această țară are 3 titluri olimpice la fotbal și 9 la polo.
În timp ce, prin comparație, România are un mare 0 (zero) la medaliile de aur în sporturile de echipă cu mingea la JO. În plus sau tocmai de aceea, oamenii de fotbal din Ungaria nu se uită de sus la celelalte sporturi. Cum s-a întâmplat și încă se întâmplă la noi.
Președinte al Federației Maghiare de Fotbal, bancherul Sandor Csanyi, om cu o avere de 1,33 miliarde de dolari, e patronul formației masculine de handbal MOL-Pick Szeged. La noi, în schimb, patronii din fotbal doar s-au gândit să investească în handbal. Și au renunțat atunci când au aflat că în acest sport „nu se vând” jucătorii.
Care este diferența dintre Ungaria și România
Și la fel a făcut și Gigi Becali, în urmă cu mulți ani. Invitat să vadă un meci de rugby pe Steaua, a fost și i-a plăcut. A dispărut în momentul în care i s-a spus că nici în rugby sportivii nu fac obiectul unor „activități comerciale”. Și n-a mai dorit să audă de sportul cu balonul oval până acum un an când a pus ochii pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”.
Mă voi opri la aceste exemple fiindcă eu cred că sunt suficiente în a demonstra că diferența dintre Ungaria și România, în sport, au făcut-o și o vor face oamenii (în special cei politici). Degeaba se va copia modelul maghiar…
Cumpără Revista 100% Sport România nr. 48 | Februarie 2021 | Varianta digitală!
Trebuie să dăm și timpul înapoi pentru a corecta erorile făcute! Și degeaba vom avea un ministru care se antrenează pentru a participa la Jocurile Paralimpice de la Tokyo dacă ai săi colegi de politică vor trata sportul ca pe o jucărie de care se folosesc doar atunci când au interesul.
Prima medalie olimpica (Bronz) din istoria României a fost obținută le Paris 1924 de națională României de Rugby.
Totusi, dl. Burlacu, in ce consta STRATEGIA Ungariei?O cunoașteți? Exemplele anlizate de dv. nu sunt sugestive. Toti vorbim de această strategie dar nimeni nu cunoaste.. documentul!