Mijloc de transport pe două sau mai multe roți, trotineta se răspândește tot mai mult în mediul urban. E greu de spus cu exactitate când a apărut această platformă dirijată cu un ghidon și pusă în mișcare prin împingerea cu piciorul în pâmânt.
Se estimează că primele variante ale trotinetei, făcute manual, au fost văzute rulând pe strazile orașelor din Vest în urmă cu mai bine de un secol. Astăzi, în condițiile dezvoltării tehnologice tot mai accelerată, modelele au doar două roți și sunt realizate din materiale ușoare, permițând plierea lor.
Iar cele pentru adulți diferă, uneori, din punct de vedere constructiv, având roata din față mai mare. Cam cum era pe vremuri velociped-ul.
Cum să faci sport pe trotinetă
Folosită ca mijloc de transport, trotineta și-a găsit utilitate și în sport. Mai precis, ea este folosită din 2000 pentru o disciplină ce poartă numele „freestyle”. Una inspirată din ciclism.
Mai precis din BMX. Practicanții acestui sport participă la competiții, pe lista orașelor ce le găzduiesc figurând Montreux, Lyon sau Marsilia. Cum era și firesc, au apărut și magazine care furnizează trotinete de concurs precum „Scoot Mag”, „Scoot Nation”, „French Toast Magazine” sau „Trottrider Magazine”.
Cumpără Revista 100% Sport România nr. 49 | Februarie 2021 | Varianta digitală!
Denumite „contests”, întrecerile de trotinete freestyle se derulează în două părți. Mai întâi se țin calificările, în cursul cărora fiecare concurent are la dispoziție un timp limitat pentru a convinge juriul.
Apoi, cei mai valoroși sportivi se întrec în finală, fiind declarat câștigător cel care adună cele mai multe puncte. Mai există o variantă de concurs numit „Best Tricks”, în cursul căruia fiecare încearcă să convingă juriul cu figurile executate.
Printre animatorii acestui sport se numără Dakota Schuetz „Kota”, campion mondial în 2012, Ryan Williams, care a participat la Nitro Circus, Dante Hutchinson, campion mondial în 2017, sau Jordan Clark, campion mondial în 2015, 2016 și 2018.
O trotinetă poate costa și 1.000 de euro
Un alt sport tot mai popular este footbike. Dezvoltat în Finlanda, începând din 1994, acesta a fost inspirat de un altul care constă în deplasarea pe gheață cu ajutorul unui cadru. Numele său a fost ales de către conducătorii unor cluburi europene. Începând din 2012, la o manșă a Cupei Europei găzduită de orașul francez Lyon, i s-a spus și „pedicycle”.
Realizată din aluminiu, de regulă, pentru a nu avea o greutate foarte mare, trotineta este compusă dintr-un ghidon ranforsat, un sistem de direcție, un platou (placă), roți și un sistem de frânare. În funcție de producător, dar mai ales de materialele folosite la confecționare, ea poate costa între 100 (debutanți) și 1.000 de euro (profesioniști).