România a pierdut (13-18) meciul de debut în Rugby Europe Championship 2021, competiție care contează și pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2023. Și a făcut-o deși Rusia nu i-a fost superioară în joc. Doar că în timp ce adversarii s-au dovedit a fi extrem de pragmatici, Stejarii au ales soluții complicate, punându-și singuri bețe în roate.
Fără meci disputat în ultimul an competițional, naționala de rugby a avut un start ezitant de sezon. Dincolo de eșec, mai trist este că oamenii lui Andy Robinson au comis greșeli care au devenit „tradiționale” în cazul reprezentativei noastre. De pildă, a avut și de data aceasta două părți total opuse ca joc și ca rezultat: 10-6 la pauză, respectiv 3-12 în al doilea mitan. Apoi, naționala a fost surprinsă în startul partidei, permițând rușilor să înscrie dintr-o penalitate în minutul 2. Că talonerul Ovidiu Cojocaru a repus balonul din margine direct la adversar, la ultima fază a meciului de la Soci, nu este nici aceasta o premieră în viața naționalei noastre. Știu un caz și mai grav în care un număr 2 a uitat codurile în margine, în 2011, la un meci în Portugalia… Și nici n-a anunțat acest lucru… Și nu a fost vorba despre un debutant. Ba, din contră, era un taloner talentat, însă cam indisciplinat.
Firește că n-am de gând să fac aici, în câteva rânduri, o analiză a evoluției Stejarilor în Rusia. Nu pot, însă, să mă fac că n-am văzut ce au făcut bine și prost la Soci. În apărarea, de pildă, naționala și-a făcut treaba. Dovadă că la eseuri marcate a fost 1-0 pentru ai noștri. Ceea ce arată că jucătorii au jucat cu sufletul. Din păcate, în unele momente, mai ales după pauză, ei au făcut-o fără prea multă minte. De pildă, atunci când au decis să trimită balonul în margine dintr-o penalitate din fața buturilor. Cu acele trei puncte rezultatul s-ar fi strâns (13-15). Presiunea s-ar fi mutat pe ruși. Și ar fi permis României „să dea la bețe” și la penalitatea din ultimul minut. Ori în acest caz s-a încălcat una dintre regulile de bază ale sportului cu balonul oval. Și anume că atunci când diferența de scor este mică, iar combatanții sunt de valoare apropiată, se fructifică loviturile de pedeapsă. Așa procedează și Noua Zeelandă când joacă cu Australia, Africa de Sud, Anglia, Franța. Mai ales în meciurile în care există și o miză.
A alege să trimiți în margine, cu gândul de a marca eseu, trădează și ceva aroganță. Fiindcă lasă de înțeles că te crezi superior adversarului. Ceea ce n-a fost cazul în partida cu Rusia. Nici sâmbăta trecută, nici în ultimele partide cu această formație. În plus, arată că jucătorii noștri au uitat că „mai binele” poate fi, uneori, dușmanul „binelui”.
Important este ca echipa de rugby a României să câștige meciuri punând puncte pe tabelă din orice procedeu. Ea are nevoie să acumuleze victorii pentru a-și apropia calificarea la Cupa Mondială din 2023. Fiindcă victoriile, chiar și acelea la limită, aduc încredere jucătorilor. Fiindcă victorile aduc victorii. Dacă în aceste meciuri se poate obține și punctul bonus ofensiv cu atât mai bine. Însă înainte de orice, Stejarii trebuie să fie pragmatici. Spre binele lor. Spre reușita naționalei noastre.