La București au avut loc, în week-end, întrecerile Campionatului Național de atletism – probe combinate în sală pentru juniori, tineret și seniori, competiție la care atleții ieșeni pregătiți de prof. Carmen Ghilase au obținut rezultate foarte bune.
La juniori II, Bianca Coșerariu (CSS Unirea Iași) a devenit campioană națională la pentatlon, iar la heptatlon Ștefan Mario Cobjuc (CSS Unirea Iași) s-a clasat pe locul 4, ratând de puțin podiumul.
Un alt atlet ieșean, Sorin Ionescu, legitimat la CSM Onești, a cucerit titlul național la tineret și s-a clasat pe locul 3 în concursul seniorilor, la heptatlon.
”La pentatlon, Bianca Coșerariu a obținut titlul național la junioare II, iar la heptatlon, tot la juniori II, Ștefan Cobjuc, deși accidentat, a concurat cu brio la cele cinci probe, în afară de prăjină, unde a luat zero puncte. Aici ne-a tras foarte mult în jos în clasament, el ocupând în final locul 4. Și am mai avut un ieșean, pe Sorin Ionescu, campion la tineret și medaliat cu bronz la seniori, la heptatlon”, a declarat la Radio HIT prof. Carmen Ghilase.
Atleți compleți
Antrenoarea sportivilor ieșeni spune că elevii săi sunt atleți compleți, în condițiile în care reușesc să îmbine perfect atât de multe probe.
”A fost o competiție foarte grea, desfășurată pe durata a două zile, deoarece fetele au concurat în proba de pentatlon, unde au cinci probe, iar băieții în proba de heptatlon, unde au șapte probe. Cum le-am spus și lor, este un maraton al probelor atletice. Sunt sportivi compleți, pentru că trebuie să concureze la mai multe probe. La pentatlon, fetele aleargă 60 m garduri, proba de înălțime, greutate, lungime și 800 m doar în sală, iar în aer liber au mai multe probe, se adaugă proba de aruncarea suliței și 200 m. Iar la băieți, în heptatlon se aleargă 60 m plat, aruncă greutatea, sar la lungime, aleargă și proba de 60 m garduri, săritura cu prăjina, au și proba de mie, de rezistență, putem spune că sunt sportivi compleți. Este greu să le îmbini, mai ales într-un antrenament trebuie să poți antrena atât partea de viteză, de tehnică, cât și aruncările, dar sunt totuși într-o strânsă legătură, deoarece un sportiv, un vitezist trebuie să aibă și forță, și rapiditate, ceea ce îl poate ajuta și pe aruncarea greutății”, a mai spus prof. Carmen Ghilase.
Pentru atleții ieșeni urmează un sezon lung și dificil, cu obiective importante atât pe plan național, cât și internațional.
”Urmează un sezon competițional lung, deoarece începem competițiile pe 23 aprilie și se vor desfășura până în luna august. În special juniorii mari, Under 20, au ca obiective de performanță realizarea baremului de participare la Campionatele Europene de la Tallinn, Estonia, iar ca și competiții internaționale la juniori mari vom avea în Cipru un concurs și Campionatul Balcanic de juniori. Cei mici, juniorii II Coșerariu Bianca, Cobjuc Ștefan și Țifre Andrei au ca obiectiv de performanță participarea la Campionatul Balcanic. Deocamdată nu putem tinde către Campionatul European, pentru că sunt mici la categoria lor de vârstă și e mai greu să ne putem califica, baremul de participare fiind destul de aspru. Cred că am obținut maximum din ce am fi putut obține cu atât de mulți copii, ceea ce mă face să fiu mândră de ei. Vom continua cu multă muncă, pentru că ne așteaptă un sezon greu”, a punctat Carmen Ghilase.