Tenisul anilor 70 a avut un „highlight“ matrimonial surprinzător pentru un campion suedez care și-a dat inima unei românce departe de a fi frumoasă, dar care îl avea pe „vino incoace“. Marea dragoste: Mariana Simonescu și Björn Borg.
Text semnat de Mihai Rusu în revista 100% Sport din iulie 2019
Mariana Simionescu este numele primei neveste a lui Björn Borg pe care l-a cucerit într-un timp extrem de scurt, datorită unor împrejurări fericite încheiate la București cu o căsătorie.
Povestea relației de dragoste dintre Mariana Simionescu și Björn Borg și implicarea Securității Române
Noi, jucătorii și jucătoarele momentului respectiv din România, aflasem că la unul dintre Roland Garros-uri, se aprinsese o scânteie de amor între Mariana noastră și celebrul tensiman suedez Björn Borg, care câștigase până atunci vreo 2 titluri la Paris și la Wimbledon.
Dar nu ne imaginam ca dintr-o simplă aventură la douăzeci și ceva de ani ai celor doi îndrăgostiți, vom asista în scurt timp la o căsătorie semnată la București. Cum dragostea nu cunoaște limite de timp sau de spațiu,
Mariana și Björn au început să se arate cât mai des posibil împreună, spre surpriza publicului dar și a fetelor și băieților din tenis, astfel încât la un moment dat se vorbea pe față despre viitorul mariaj al româncei cu suedezul, devenit mare campion.
Pentru presa vremii, relația ca atare era un cadou monden, întrucât Borg câștiga tot în tenis iar în viața particulară se afișa cu Mariana (venită dintr-o țară comunistă și de la un club securist) așa încât noi cei din România ne întrebam cum va funcționa această relație în condițiile impuse de controlul strict al dictaturii.
Ce alte cupluri, altele decât Bjorg – Simionescu, din lumea tenisului mai existau la acea vreme
Fără nicio limită sau restricție, noul cuplu a cucerit repede lumea sportivă dar și pe cea extra sportivă, mai întâi prin Mariana, care te fermeca cu zâmbetul ei energizant, dar și prin figura lui Borg înghețată pe teren, dar plin de miere alături de proaspăta logodnică.
Noul cuplu se alătura perechii celebre din tenis Chris Evert – Jimmy Connors, dar și celei dintre Ilie Năstase și frumoasa baronesă din Belgia, Dominique Grazia.
Așa cum icoanele pop dominau presa internațională, tot așa cele trei perechi umpleau paginile mondene și de sport ale marilor cotidiane în care totuși Mariana și Björn erau vedetele de necontestat.
Cumpără Revista 100% Sport România nr. 50 | Martie 2021 | Varianta digitală!
Publicitatea a crescut atunci când la București, în 1976, cei doi și-au dat mâna la oficiul stării civile din Piața Amzei; mi-aduc aminte că toată ceremonia și întregul eveniment a fost organizat de fostul președinte al FRT și sef al direcției a V-a din MAI, generalul maior Nicolae Stan.
Acest înalt ofițer din Securitate, care răspundea de garda lui Ceaușescu, a avut toate pârghiile pentru a asigura buna desfășurare a nunții la care au participat numeroși invitați din tenis, dar și din fotbal.
Bjorn Borg a cucerit de 6 ori Parisul și de 5 ori Wimbledonul. Povestea relației dintre Mariana Simionescu și Björn Borg
Așa s-au căsătorit Mariana cu Björn la București, iar dintr-un love story ar fi trebuit să urmeze o casă de piatră, ceea ce din păcate nu s-a întâmplat ca urmare a unui destin la care este supus fiecare dintre noi.
Apăruse „Borgomania“, după ce președintele de la Wimbledon trimisese în 1978 scrisori către 60 de directori de școli de fete, în vederea „mobilizării“ de suportere la apariția superstarului suedez.
Chiar și însoțit de Mariana, presiunea mediatică și publică a crescut într-un ritm greu de controlat de către cei doi, aflați în situații din ce în ce mai critice de refugiu față de lume.
Borg a câștigat între timp de șase ori Parisul și de cinci ori la rând Wimbledonul, începând să se plictisească de succese, dar mai ales de viața spartană alături de Mariana.
Paradis fiscal la Monte Carlo pentru Mariana Simionescu și Bjorn borg
Au apărut tentațiile la câștigurile formidabile ale vremii în valoare de 200 milioane DM ceea ce însemnau aproape 100 milioane USD, o sumă fantastică pentru sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80.
Au apărut și micile neînțelegeri în cuplul suedezo-român, stabilit deja la Monte Carlo, în paradisul fiscal aprobat și protejat de către generalul Stan (la fel ca și în cazul lui Ilie Năstase și Ion Țiriac), finalizate cu divorțul celor doi.
A fost un love story fără happy-end.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Mihai Rusu (născut 1949), fost jucător de tenis român, în prezent antrenor în Germania la o școală privată. A rămas în Germania Federală în 1977. Fostul sportiv plecase la Bruxelles, cu ocazia unui turneu de tenis, în momentul în care era jucătorul numărul 2 al Stelei, după Titi Hărădău.
S-a stabilit la Munchen, iar în 1983 a devenit redactor sportiv la Radio Europa Liberă. Este editorialist pentru revista 100%Sport și corespodent pentru Radio Sport Total FM.
Comments 1