Actuala regulă, cea cu jucătorii așa-ziși U21 care să fie născuți după 1 ianuarie 1998, își trăiește ultimele săptămâni. Din campionatul viitor tinerii impuși de autoritățile fotbalistice române în prima noastră divizie vor trebui să fie născuți după 1 ianuarie 2000. Ceea ce va complica și mai mult lucrurile, va fi statutul celui de-al doilea ”Under” acesta nu va mai putea fi schimbat ca până acum, după câteva minute, ci se preconizează să trebuiască să rămână pe teren cel puțin până la pauză.
Acum, astăzi, la ce mai folosește?
Pusă în piept ca o decorație de mareșal sovietic, regula U21 e o gogorriță prin care Federația arată că i-ar păsa de tineri, dar care mai mult încurcă lucrurile. Spre exemplu, poate cineva să explice de ce astăzi, luni, 12 aprilie (și de-acum încolo, până la finalul campionatului), prim-divizionarele mai sunt obligate să alinieze 1+1 jucători eligibili pentru naționala de tineret (născuți după 1 ianuarie 1998)? Naționala de tineret și-a încheiat menirea odată cu ratarea calificării în sferturile de finală ale CE. Ea nu mai există, ciclul ei s-a încheiat, urmează să se formeze o altă națională de tineret din vară încolo. România nu va mai disputa NICIUN MECI !!!!! cu fotbalisti născuți după 1998, însă echipele de club sunt obligate să aplice o regulă devenită după necalificarea lui Mutu et comp UN NONSENS!!!
Schimbarea gărzilor
Dar cum nimeni nu va propune renunțarea la regulă, oamenii vor trebui să se descurce. Din doi în doi ani, în fiecare vară de an impar, cand se primenesc garniturile de ”Under”, lumea are mult de suferit, se adaptează cu greu. Devin neeligibili fotbaliștii născuți în 1998 și 1999, care au reprezentat grosul plutonului. Rămân valabili cei născuți în 2000 și mai încoace, însă grupul lor e destul de plăpând reprezentat. Poate rosti cineva numele cîtorva fotbaliști născuți din 2000 încoace care ar fi titulari la cluburile lor dacă n-ar exista regula? Poate Octavian Popescu, poate Baiaram, și sigur Mihăilă dacă n-ar fi plecat din țară. În rest, nu prea…cam nimeni…Așadar antrenorii vor trebui să improvizeze mai ceva decît până acum.
Nu mai alegi cel mai bun 11, ci cel mai bun 9!
Noțiunea de ”cel mai bun unsprezece”, intrată de decenii în limbajul curent al fotbalului nu prea mai are nicio noimă câtă vreme antrenorii, cei mai mulți dintre ei, de ani și ani bagă în teren ”cel mai bun zece”, plus Underul. Acum, dacă va fi să fie lungită la o repriză prestația celui de-al doilea Under, tehnicienii vor introduce în teren ”cel mai bun nouă!”
Vom crea o piață artificială!
Faptul că al doilea Under va trebui să stea pe teren măcar 45 de minute, va impune ca acesta să fie de un anumit nivel. Când știi că pe al doilea îl scoți în minutul 3, nu te prea sinchisești de el, însă pentru o repriză întreagă e nevoie de altceva. Cluburile de primă ligă vor răscoli propriile centre de juniori (de ceme mai multe ori în zadar), sau vor oferta jucători din eșaloanele inferioare, al căror preț va crește în mod artificial, numai și numai pe criterii ”de regulă”, nu și pe criterii de valoare. Se va ajunge să se ceară (și să se dea) 100.000 de euro pe fotbaliști care nu valorează, poate, nici 10.000 de euro!
Dacă asta înseamnă salt valoric, atunci înseamnă că eu n-am înțeles nimic din toată povestea. Însă constat cu tristeșe că am înțeles!