Echipa feminină de handbal CSM București a ratat calificarea în Final Four-ul Ligii Campioanelor. Cu excepția Cristinei Neagu (9 goluri marcate) și Jelenei Grubisic, „Tigroaicele” au avut o evoluție lamentabilă în meciul retur, cu ȚSKA Moscova, pierzând (19-24) și ratând atingerea obiectivului la criteriul „goluri marcate în deplasare” (în tur a fost 32-27). Dincolo de gustul amar lăsat de acest rezultat, în acest eșec se întrevăd cam aceleași cauze ca ale aceluia al naționalei care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Și CSM București, și echipa României sunt alcătuite în jurul Cristinei Neagu, cea mai valoroasă handbalistă din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018. Nimic rău până aici. Ba din contră, e foarte bine ca o formație să dețină un lider. Nu la fel de ok este, însă, că în multe momente ale meciurilor, pe fază ofensivă, se observă cum restul jucătoarelor nu-și mai asumă riscul de a arunca la poartă, ci se mulțumesc doar să dea pase. Așa cum s-a întâmplat și la Moscova, acolo unde CSMB s-a apropiat de ȚSKA prin două goluri ale lui Neagu (de la 17-23 la 19-24), însă n-a izbutit imposibilul. Adică un alt treilea gol la rând care să aducă și calificarea.
Cât de păguboasă este strategia de a te baza pe un singur sportiv, pe un unic lider s-a văzut la Moscova, acolo unde CSMB a înscris doar 4 (patru) goluri între minutele 31 și 53! Barbara Lazovic (un gol din cinci aruncări) și Laura Moisă (un gol din cinci aruncări) n-au mai izbutit să o suplinească pe Neagu. Și cum nici jocul cu pivotul nu a funcționat, Crina Pintea (un gol dintr-o aruncare) și Dragana Cvijic (un gol din două aruncări) n-au reușit nici ele să pună goluri pe tabelă. Degeaba „a închis” poarta Jelena Grubisic (12 aruncări parate din 31) când handbalistele CSMB au ratat din poziții ideale, făcând-o mare pe Masson de Souza (12 parade la 30 de aruncări).
Firește că ratarea calificarea în Final Four-ul Ligii Campionilor, ediția 2021, are mai multe explicații. Mă voi rezuma să subliniez că apatia în atac a jucătoarelor, cu excepția lui Neagu, le cuprinde atât pe românce, cât și pe cele străine, însă de această „boală” suferă, și nu de azi, de ieri, îndeosebi reprezentativele noastre. ȚSKA, în schimb, s-a bizuit în meciul retur pe două marcatoare principale, Sara Ristova și Daria Dmitrieva izbutind câte 7, respectiv 6 goluri.
În concluzie, îmi permit să spun că atât ratarea calificării la JO de la Tokyo, cât și aceea în F4-ul de la Budapesta au fost cauzate de jocul slab în atac, de ineficiența majorității handbalistelor. Ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva obsesia pentru apărare a antrenorilor noștri, care repetă că defensiva și portarul îți asigură succesul în handbal, n-a făcut ca aceștia să neglijeze exersarea atacului. Și nu numai la nivel de seniori, ci mai ales la juniori, adică acolo unde se formează sportivii.