Ce și-ar fi putut dori mai mult de la această etapă cei de la CSU Craiova, doar să câștige în fața uneia dintre rivale, iar în paralel să piardă și cealaltă echipă din fața lor? Rugile i-au fost ascultate, căci play-off-ul pare să fi fost preluat de un regizor căruia îi place suspansul. Dar și așa echipei craiovene nu îi este chiar ușor să le ajungă pe cele două, distanța de puncte arată în continuare a obstacol. Doar cu o victorie și în etapa viitoare, în fața FCSB, iar CFR să mai facă din nou un pas greșit, ar veni cu adevărat soarele pe aleea oltenilor. Numai că celor de la CSU în mod tradițional le este infinit mai greu în fața lui FCSB existând un complex, iar CFR să mai facă încă un pas greșit consecutiv, este greu de crezut. Doar dacă o vrea respectivul… regizor.
Câteva cuvinte despre cele două derby-uri
CFR Cluj și CSU Craiova au confirmat că meciurile lor sunt foarte spectaculoase, cu multe goluri, cu amintitul suspans, putându-se întâmpla orice. CSU Craiova nu a meritat victoria, după desfășurarea partidei un rezultat de egalitate ar fi fost mai conform, clujenii primind gol chiar pe un fond de superioritate în joc. Dar ambele au jucat deschis, creând faze spectaculoase și având ocazii de gol pe măsură. A fost acel „cap” fericit al lui Tudorie, care dacă îl mai pui de 50 de ori să dea gol din poziția aceea nu va mai reuși. Golul însă, pe cât de spectaculos, pe atât de util a fost echipei sale. Și la partida retur de la Craiova este posibil un scenariu asemănător în care poate învinge oricine.
Regret că Sepsi nu a intrat în acest play-off cu mai multe puncte. Ce luptă la titlu ar fi fost acum, cu un duel în patru! În fine, echipa din Sfântu Gheorghe nu a mai avut nici ghinion și nici „pârleli” din partea arbitrilor, așa că a învins-o pe FCSB, în premieră în deplasare, cât se poate de meritat. Și asta pe un fond bun al echipei bucureștene, care nu a avut o evoluție modestă. Însă tactica lui Leo Grozavu, ardoarea și chiar abnegația jucătorilor săi au dus la acest rezultat. Când m-am referit la „pârleli”, mi-am amintit de meciul din sezonul 2019/20, din etapa a 15-a, de pe Arena Națională, când în urma unui arbitraj slab al lui Feșnic, ca să nu-i spun altfel, Sepsi, după ce deschisese scorul (prin Karanovic) și abordase la fel de deschis jocul, dominând în multe momente partida, a fost în cele din urmă răpusă de arbitraj, scor 1-2. Revenind la zi, Sepsi se ține de promisiune că nu va fi o simplă figurantă în acest play-off.
Dacă am criticat adesea arbitrajele din Liga I, cum a fost și cazul enunțat mai înainte, de această dată vreau să laud prestațiile care au condus cele două meciuri, la centru cu Ovidiu Hațegan, respectiv Sebastian Colțescu, s-au descurcat foarte bine, luând niște decizii corecte în faze foarte dificile. Îmi pare rău de Florin Tănase că în continuare se dedă la plonjoane de-astea penibile în careu, cerșind penalty-uri. Tocmai îl lăudasem că se lepădase de ele și datorită acestui lucru prestațiile sale au crescut în calitate, revenind la echipa națională și fiind foarte aproape să devină golgeterul acestei ediții. Iar explicația lui de după meci, despre faza în care și-a agățat piciorul de Niczuly, că doar a căzut și n-a cerut penalty, să le-o dea fraierilor care îl cred.
Trei echipe respiră tot mai greu
În play-out, Hermannstadt a dat marea lovitură, prin victoria neașteptată de la Arad. UTA rămâne în continuare datoare în confruntările de pe teren propriu. Afirmă unii că primele la victorie oferite jucătorilor arădeni sunt mult mai mari atunci când sunt obținute în deplasare, față de cele de-acasă și de-aici ar proveni acest nonsens al prestațiilor destul de diferite în cele două posturi.
CSMP Iași, Dinamo și Viitorul respiră tot mai greu.
Iar un derby din fruntea acestei grupe valorice secunde a revenit Argeșului, învingătoare la Giurgiu, printr-un gol din penalty, în fața Astrei, revenindu-și după înfrângerea de-acasă cu Chindia. Dar și despre această partidă, precum cea dintre CFR și CSU, se poate spune că un rezultat de egalitate ar fi fost mai conform cu cele petrecute în teren.
Cifrele etapelor 3 play-off și play-out
Meciul 50: Aškovski (FC Botoșani)
Debut: Buta (Viitorul)
Golul 10: Chamed (Gaz Metan, P. Petrescu (Hermannstadt))
Primul gol: Rúnar Már Sigurjónsson (CFR Cluj)
A primit golul 100 în Liga I, Academica
Pentru prima oară FC Botoșani a câștigat în fața Academicii (într-a 5-a confruntare)
Prima înfrângere pe teren propriu pentru FCSB în fața lui Sepsi (într-a 6-a confruntare)
Prima victorie pe teren propriu a lui FC Voluntari în fața Viitorului (într-a 8-a confruntare)