După o pauză de circa 15 ani, echipa de rugby a României va susține un nou meci test contra unei națiuni majore. Se va întâmpla contra Scoției, în 10 iulie, la București, pe un stadion ce urmează a fi desemnat. Și cum de la prima confruntare dintre „Stejari” și „Ciulini” se vor împlini 40 de ani în septembrie viitor, îmi permit ca, în numele revistei „100% Sport”, să propun Federației Române de Rugby instituirea Cupei „Sfântului Andrei” cu ocazia acestui meci test.
În decurs de patru decenii, România și Scoția au disputat 13 partide, britanicii câștigând 11 dintre ele. Există, așadar, o serie de dispute directe. Nu atât de impresionantă ca în cazul celor dintre România și Franța, însă suficientă pentru a arăta că naționala noastră de rugby a fost și a rămas un partener pentru una dintre marile națiuni din sportul cu balonul oval. Tocmai de aceea, conform unui obicei din rugby, îmi permit să sugerez ca FRR, în colaborare cu Scotish Rugby Union, să pună în joc un trofeu la meciurile directe.
S-ar respecta astfel o altă tradiție din rugby, una instituită în 1879, când echipele Angliei și Scoției și-au disputat, pentru întâia oară, Cupa Calcutta. De atunci, au apărut și alte trofee ce se acordă în disputele cu balonul oval. Și cum lista e foarte mare, mă voi rezuma să amintesc doar câteva: Bledisloe Cup, la Australia – Noua Zeelandă (1932), Millennium Trophy, la Anglia – Irlanda (1988), Centenary Quaich, la Scoția – Irlanda (1989), Trofeul Bicentenarului, la Australia – Franța (1989), Cupa Cook, la Anglia – Australia (1997), Hopetoun Cup, la Australia – Scoția (1998), Lansdowne Cup, la Australia – Irlanda (1999), Trofeul Eurostar, la Anglia – Franța (2000), Mandela Challenge Plate, la Africa de Sud – Australia (2000), Freedom Cup, la Africa de Sud – Noua Zeelandă (2004), Cupa Garibaldi, la Franța – Italia (2007), Auld Alliance, la Scoția – Franța (2018) și Cupa Doddie Weir, la Scoția – Țara Galilor (2018). Cu mențiunea că și echipa României își dispută trei astfel de trofee cu Georgia (Cupa Antim Ivireanu, din 2002), SUA (Pershing Cup, din 2014) și Rusia (Pavel Kiseleff, din acest an).
Firește că numele unui trofeu acordat la meciurile de rugby România – Scoția poate fi încă discutat. Eu aș opta pentru Sfântul Andrei fiindcă acesta este prețuit de ambele națiuni. În România, este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Iar Scoția se află sub patronajul acestuia, pe drapelul său apărând crucea Sfântului Andrei.
Comments 1