După etapa a cincea urmează inevitabil etapa a șasea. La mijlocul săptămânii de după Paște, după ce s-a jucat abundent și în Duminica Învierii, și la mijlocul Săptămânii Mari, și cu un week-end mai devreme, de Florii. E cursa nebună de a termina campionatul la timp, cu tot cu puzderia de baraje din final.
S-a început sezonul pe 10 ianuarie și s-a jucat (cu excepția pauzei pentru echipele naționale) aproape fără excepție, din trei în trei zile. S-au adunat până la început de mai 15 etape de retur al sezonului regulat, plus altele 5 de playoff-playout. 20 de runde în circa 110 zile, plus Cupă, plus SuperCupa. E o probă de anduranță la care supunem echipele doar pentru a ne așeza pe cap, ca orice chelioși respectabili, tichia de mărgăritar a playoff-ului și playout-ului, asta după ce ne permiseserăm luxul de a face 16 echipe în loc de 14 și de a juca 40 de etape în intervalul august-mai, adică în nouă luni. Aproape fără întrerupere.
Dar nu mai vorbim acum de oboseala jucătorilor, în fond ei sunt plătiți pentru ceea ce fac, deși nu e deloc ușor să joci în Joia Mare la Iași, apoi duminică acasă cu Dinamo și iarăși miercuri la Mediaș, în partea cealaltă a țării. E cazul Viitorului, dar mai sunt și alte echipe supuse acestui ritm inuman.
Vorbim de respectul datorat publicului telespectator, de fapt singurul public atâta vreme cât tribunele rămân în continuare închise.
Etapa viitoare presupune miercuri, mâine, trei meciuri de playout. Astra – UTA de la ora 12, apoi Hermannstadt – Viitorul de la 14:15, urmat de Iași – Dinamo de la 16:30. Singurul care cade la o oră rezonabilă e meciul de playoff, Sepsi – Craiova, de la 19.
Înghesuiala aceasta e dată de recomandarea UEFA de a nu suprapune competițiile interne peste cele continentale, iar mâine seară avem Chelsea – Real în Champions League, de la ora 22. Așa că la ora 21 trebuie să ne cam strângem jucăriile, pentru a le lăsa spațiul de antenă lui Kanté și Benzema. Aceasta e rațiunea pentru care ”joaca” începe de la ora 12. A nu ne sui pentru Liga Campionilor, dar și de a nu încăleca meciurile noastre interne. Că doar se face gaură în cer dacă programezi la aceeași oră Astra – UTA și Hermannstadt – Viitorul!
Dar, dacă UEFA recomandă (ceea ce nu e nici pe departe similar cu a obliga) să nu încălecăm Liga Campionilor, oare ce părere are că noi punem meciuri în timpul săptămânii de la ora 12?
Cine are timp să le urmărească? Oamenii sunt la treabă, la școală, în trafic, miercuri la ora 12 sau 14 nu e ceasul din săptămână la care să te așezi în fotoliu și să savurezi un meci, fie el și de playout. Da, există tradiția meciurilor la prânz (în Anglia, în Spania, în Italia, în Scoția, în Olanda) dar în week-end. Nu veți vedea nicăieri pe planetă programări în timpul săptămânii înaintea orei locale 18!
Însă noi îi dăm înainte ca să terminăm campionatul de parcă ar trebui să raportăm încheierea secerișului. Pe vremea comuniștilor chiar era o vorbă: secerișul s-a încheiat ieri la radio și la televizor, poimâine urmează să se încheie și în Scânteia.
Și atunci, și acum, accentul era pe cantitate, nu pe calitate!