Nu s-a lămurit nimic la play-off nici în această antepenultimă etapă, chiar dacă unii s-au grăbit s-o considere deja campioană pe CFR Cluj. Dacă nu ar fi urmat să joace la Botoșani, poate m-aș fi alăturat și eu acestui cor, însă echipa din Moldova le-a mai făcut probleme clujenilor (nu mai vreau să amintesc și prestațiile sale cu FCSB). Așa că eu nu mă grăbesc să mă pronunț, așteptând meciul de astăzi. La play-out însă, unde mai este de jucat doar o etapă, au rămas ceva mai puține necunoscute decât până acum.
Play-off: Încă nu e decis nici titlul, nici locul 3
Avanpremiera etapei 8 de play-off a adus o ploaie de goluri în partida de la Clinceni. Academica a mai izbutit încă ceva demn de laudă, o răsturnare de scor, după 0-2 și 1-3, finalizând cu 4-3, trei dintre goluri marcându-le în ultimele 20 de minute.
Se pare că devine un obicei, ca atunci când CFR Cluj vine la Craiova, să câștige cu scorul de 3-1. A fost o victorie ca și anul trecut, concludentă, CFR dominând clar partida și arătând că jucătorii săi experimentați știu că gestioneze momentele de cumpănă. Evident că merite are și antrenorul Edward Iordănescu (în foto). Nu vreau însă să mă grăbesc cu alte concluzii. Vom putea cu toții să concluzionăm din plin abia după jocul de la Botoșani. CSU a rămas după acest eșec: cu frumosul gol izbutit de Baiaram; cu disconfortul că primiră goluri chiar de la un oltean (autorul dublei, Păun-Alexandru, este originar din Drăgășani); cu multe temeri pentru ceea ce urmează, căci locul 3 și Cupa României nu mai sunt așa de sigure, raportând acestea la forma sa slabă.
La siguranța locului 3 a ajutat-o Sepsi. Nu FCSB. Rar mi-a fost dat să văd o echipă care să aibă atâtea oportunități să câștige un meci precum Sepsi duminică, însă să își bată joc de ele până într-acolo încât să-i scape victoria printre degete! FCSB s-a prezentat la Sfântu Gheorghe cu o mulțime de absențe importante și ca și când acestea nu i-ar fi fost de ajuns, i s-a mai accidentat încă un om de bază, Ov. Popescu, astfel încât aproape o repriză întreagă a jucat fără fundaș central. Asta și pentru că cel care a luat decizia să-l schimbe prematur pe Nedelcu a dat încă o dată dovadă că este străin de fenomen. Așa că, ceea ce era logic s-a întâmplat, în trei minute, cei de la Sepsi au marcat de două ori. Sincer, în acel moment, am crezut că scorul final va fi 4-0. Nu mă așteptam ca jucătorii gazdă să se relaxeze prematur și neprofesionist, dacă pot fi alăturați acești doi termeni, astfel încât să primească gol chiar de la Buziuc, cel care nu fusese până atunci în stare să marcheze vreun gol de când îmbrăca tricoul roș-albastru. Și la final să vină și egalarea, bătându-și astfel joc de toată agoniseala de până atunci. Acest rezultat le pune covăsnenilor la îndoială foarte probabila la un moment dat clasare pe locul 3. De aceea consider ca pe un eșec acest egal pentru cei de la Sepsi, în timp ce pentru FCSB a fost unul meritoriu. De altfel, chipul pe care finanțatorul gazdelor László Diószegi îl avea după ultimul fluier al arbitrului confirmă deplin cele scrise de mine aici.
Play-out: S-au mai redus niște necunoscute
În play-out lucrurile au fost ceva mai lămuritoare, în ceea ce a fost penultima etapă. Am remarcat că Dinamo a obținut a 5-a victorie consecutivă; UTA a izbutit o raritate, adică victorie pe teren propriu; apatia jucătorilor de la Astra la foarte importantul joc cu Voluntari pentru rămânerea în Liga I; derby-ul codașelor, Iași – Sibiu, a avut un învingător; intrarea deja în vacanță a primelor echipe scăpate de griji, Chindia și Argeș.
Știm deja prima retrogradată matematic, CSMP Iași. În timp ce UTA s-a alăturat și ea Chindiei și Argeșului, adică echipelor scăpate complet de griji. Pentru celelalte trei locuri ale acestei categorii se mai luptă patru echipe, Dinamo (meci acasă cu Chindia în ultima etapă), Viitorul (meci acasă cu Astra), Gaz Metan (meci acasă cu CSMP Iași) și FC Voluntari (meci acasă cu UTA). De asemenea, pentru evitarea ultimului loc retrogradant direct se luptă Astra și Hermannstadt (cu meciuri în ultima etapă la Viitorul, respectiv acasă cu CFC Argeș).
Cifrele etapei
Meciul 150: Cebotaru (Academica)
Debut: Mitoi (CFC Argeș)
Golul 10: Ongenda (FC Botoșani), Buziuc (FCSB)
Primul gol: Mihaiu (Dinamo), Alhassan (Hermannstadt)
A 200-a linie în Liga I pentru asistentul Bogdan Gheorghe (București)
Viitorul Constanța a urcat pe locul 31 în clasamentul all-time al Ligii I, depășind-o pe FC Timișoara
Academica – FC Botoșani 4-3 devine partida din actualul sezon în care s-au marcat cele mai multe goluri
S-a ajuns la 15 autogoluri cu cel al lui C. Achim (Academica) în partida cu FC Botoșani