Cam gata și cea de-a 103-a ediție a Ligii I, a 83-a în sistem divizionar. Pentru a 7-a oară, a 4-a consecutiv, a câștigat CFR Cluj. O egalează astfel pe Venus cu ocupă pozițiile 3-4 într-o ierarhie a titlurilor câștigate, imediat după Steaua cu 26 și Dinamo cu 18. Este ceva.
Au mai rămas trei meciuri de jucat din acest sezon, cele ale ultimei etape din play-off, dar lucrurile sunt deja lămurite.
FCSB a condus clasamentul în majoritatea timpului, fiind chiar câștigătoarea sezonului regular. CFR Cluj a avut în mai multe rânduri ocazia să treacă pe primul loc, ratate de fiecare dată în regular, însă a izbutit acest lucru în play-off, când nu l-a mai cedat. Titlul cucerit este unul cât se poate de meritat pentru clujeni, distrugându-se și mitul că echipa câștigătoare a sezonului regular devine campioană. De asemenea, este pentru primul caz din fotbalul românesc când un tată și un fiu cuceresc titlul, Edward Iordănescu devenind acum pentru prima oară campion, după ce tatăl său, Anghel Iordănescu, câștigase 4 titluri cu Steaua.
FCSB dacă rămâne în continuare Faci Ce Spune Becali, nu va mai pupa vreodată titlul. Vai, dar n-o scriu cu tristețe, ci este doar o simplă constatare. Oricum, am mai afirmat-o și cu alte prilejuri, cele 6 clasări consecutive pe podium ale FCSB în acești ultimi ani constituie totuși un succes, dacă avem în vedere lipsa de profesionalism cu care este condus acest club. Vânzarea lui Man la Parma a constituit de fapt titlul lui Becali din acest sezon.
Nu a fost OK nici faptul că a trimis în această etapă o echipă de tineret-rezerve la jocul împotriva CSU Craiova. Nu a respectat competiția, adversarii etc. Dar acest cuvânt „respect” nu îi este prea cunoscut, astfel încât principiului acțiunii și reacțiunii, nici el nu are și nu va avea parte de el. Așa că CSU Craiova răsuflă ușurată cu privire la ocuparea locului 3, mai ales că și Sepsi a pierdut cu Academica. De fapt, Sepsi a pierdut locul 3 în etapa trecută când a scăpat copilărește printre degete victoria cu FCSB.
Play-out-ul este gata. Retrogradarea directă a Astrei constituie o surpriză. Cred că nimeni nu se aștepta la începutul sezonului la un asemenea deznodământ pentru fosta campioană, câștigătoare de cupă și supercupă. Însă primele bucăți de moloz au început să cadă odată cu scandalul de dopaj legat de cei trei jucători. Apoi au continuat eternele probleme financiare, culminând cu intrarea la închisoare a finanțatorului. Așa că jucătorii neplătiți cu lunile au reacționat și ei conform amintitului principiu al acțiunii și reacțiunii, acționând în consecință. Așadar, având în vedere toate acestea, retrogradarea aceasta directă are logică.
CSMP Iași, o retrogradare meritată prin tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în acest sezon.
Să le vedem pe FC Voluntari și pe Hermannstadt dacă vor confirma că echipele de Liga I își adjudecă barajele contra celor din cea secundă.
Cifrele etapei
Meciul 250 în Liga I: Găman (Astra)
Meciul 200 în Liga I: P. Pîrvulescu (Academica)
Meciul 150: Mladen (Viitorul)
Meciul 100: Mailat (FC Voluntari)
Meciul 50: Cordea (Academica), Năstasie (Argeș)
Debut: A. Păun (Academica), Musi, Ciuciulete (ambii FCSB), Negoescu (UTA)
Golul 30: Cicâldău (CSU Craiova), A. Chițu (Viitorul)
Golul 10: Ricardo Valente (Gaz Metan)
Primul gol: Fr. Cristea, Al.Iul. Zaharia (CSMP Iași)
FCSB a primit golul oficial 2250
Prima înfrângere a lui FCSB cu CSU Craiova pe teren propriu (în al 12-lea meci în calitate de gazdă a grupării roș-albastre)
Sepsi rămâne fără victorie pe terenul Academicii (după 4 întâlniri acolo)
Primul egal între Dinamo și Chindia (într-a 5-a confruntare dintre cele două)