În afară de FCSB, FC Argeș, CFR Cluj și Sepsi Sfîntu Gheorghe, puține echipe „mișcă” în mercato. Cele patru nu fac transferuri pe bani, dar oferă prime de instalare consistente.
Andrei Pițian de la Chindia în Trivale, salariu 7.000 de euro anual + 50.000 la semnătură. S-a semnat! Nu și Betancor de la FC Voluntari, momit cu 12.000 de euro salariu + 50.000 la semnătură. N-a vrut, a ales Polonia.
E moda primei de instalare, nu a transferului de la un club pentru o sumă stabilită. Atragem jucătorul la noi, nu îmbogățim cluburile adverse.
Daniel Nazare se întreabă de ce nu sunt transferuri în Liga 1. Lipsa banilor sau lipsă de viziune?
Mai ales că vine prima tranșă din drepturile tv. În cazul Astrei Giurgiu, recent retrogradată, nu mai vine nimic, cel mult sfârșitul. Are 3-4 jucători scoși pe tarabă, în speranța că vor mai reuși să acopere din găuri.
Dar toate rivalele știu că sunt rău cu banii și atunci nu plusează.
Andrei Cordea, în vârstă de 21 de ani, va purta tricoul cu numărul 98, Alexandru Creţu (29 ani) va evolua cu numărul 8, în timp ce Stipe Vucur (29 ani) va avea tricoul cu numărul 29. Cei trei au semnat cu FCSB, salarii bune, criteriul specialistului FCSB, Gigi Becali, fiind o înălțime de peste 1,90 metri. Cică dacă ești înalt, dai bine cu capul! O fi corect judecat?
Diferența între agricultură și fotbal
Dacă ne uităm atent, observăm că jucătorii achiziționați sunt în vârstă. Se mizează pe experiență, nu pe talent și tinerețe. Ați auzit de vreun transfer Under 21 pe bani mai mulți sau primă de instalare mare? Nu! Și nu veți auzi prea curând.
Dar veți auzi patronii și președinții de Liga 1 urlînd împotriva regulii Under 21 și omițând să discute deschis despre Centrele de Copii și Juniori. Foarte puține cluburi investesc în tineri ca să aibă rezultate mai târziu.
Mulți spun că la fotbal și la agricultură se pricep toți. Nu știu dacă e adevărat. Diferența e că la agricultură trebuie să semeni din timp ca să ai recoltă mai târziu. La fotbalul românesc nu e așa. Nu semănăm și apoi suntem nemulțumiți că nu e recoltă.