A trecut o săptămână de la meciul test susținut de Stejari cu Argentina (17-14), pe Stadionul Național de Rugby „Arcul de Triumf”, însă evoluția pozitivă a naționalei noastre nu e urmată de alte vești bune. Deunăzi, am aflat că România nu va avea nicio reprezentantă în Supercupa Europei, competiția lansată recent de forul continental.
Sport controlat de națiunile în care se vorbește limba engleză, rugby-ul a păstrat un aer conservator inclusiv după adoptarea profesionismului, în 1995. Așa se explică faptul că marile sale competiții se organizează respectându-se criterii valorice stricte, iar cei mici joacă arareori contra celor mari. Deloc întâmplător, România, o națiune care rivaliza cu Franța, Scoția și Țara Galilor în anii 80, nu mai disputase un meci test cu o formația din Top 10 mondial de 15 ani. Adică din iunie 2006, când se înclinase (14-62) în fața Franței, pe stadionul Cotroceni.
În 3 iulie trecut, contrar previziunilor, care anunțau un succes categoric al Argentinei, formație aflată pe locul 9 mondial, oamenii lui Andy Robinson au opus o acerbă rezistență, izbutind să mențină rezultatul egal (17-17) până spre finalul partidei prin care s-a inaugurat cocheta arenă din vecinătatea Arcului de Triumf. Negativ în cele din urmă (17-24), rezultatul poate fi socotit drept încurajator în contexul în care în XV-le folosit au apărut și câțiva jucători tineri, de viitor. Și se cuvine să remarc modul în care Stejarii s-au apărat, semn că ei au pus mult suflet pe teren. Și să deplâng, totodată, stângăciile lor ivite îndeosebi în fazele de atac, încă o dovadă că întrecerile interne (Super-Ligă, Cupa României, Cupa Regelui) în care sunt angrenați o mare parte dintre ei nu le oferă terenul propice pentru a-și exersa fantezia, imaginația în ofensivă, aceasta fiind de altfel o problemă mai veche a sportului cu balonul oval de la noi.
Grație istoriei sale glorioase, dar și contactelor pe care Robinson le are la nivel înalt din postura de antrenor secund al echipei Angliei care a cucerit titlul mondial în 2003, România ar fi trebuit să mai dispute un meci test chiar astăzi, contra Scoției, formație clasată pe locul 8 mondial. Din păcate, „ciulinii” s-au confruntat cu cazuri de COVID-19 în lot și în staff-ul tehnic, motiv pentru care disputa a fost anulată. Rămân, așadar, testele cu Tonga (locul 13 mondial) și Uruguay (locul 17), precum și partida cu Țările de Jos (locul 24) din Rugby Europe Championship de la toamnă. Prea puțin pentru a roda efectivul în perspectiva meciurilor din primăvara lui 2022, decisive pentru calificarea la Cupa Mondială.
În acest context destul de potrivnic, Rugby Europe a anunțat lansarea unei noi competiții la nivel intercluburi: Europe Super Cup. O întrecere la care participă formații din Rusia, Georgia, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda și Israel… Și în care țara noastră nu este reprezentată din motive financiare! ”Echipele noastre de club nu pot susține financiar participarea la o asemenea competiție. Am încercat să participăm cu echipa națională secundă sub denumirea francizei Lupii București. Era un proiect pe care îl pregătisem încă de anul trecut, dar, din păcate ne-am lovit de problema lipsei de fonduri. După cum se știe bugetul federației a fost redus de către Ministerul Tineretului și Sportului cu peste 50% față de 2019 și nu am putut beneficia de o garanție financiară care să ne ajute să evoluăm în această competiție”, a explicat Alin Petrache, președintele FR de Rugby.
Este o nouă lovitură recepționată de sportul cu balonul oval de la noi. Una la fel de dură ca excluderea din European Challenge a echipelor noastre de club după ce în 15 decembrie 2018 Timișoara a pierdut (0-28), la masa verde, meciul cu Northampton Saints (Anglia) din cauză că terenul de joc de pe stadionul „Dan Păltinișanul” a fost înghețat… O decizie care va influența negativ procesul de formare a internaționalilor de rugby de la noi.
Foto: Marian Burlacu
Marian Burlacu
Facebook – Marian Burlacu
E-mail – marian.burlacu@100sport.ro