A început Liga 1 și negrul este culoarea predominantă. Dar nu e totuși totul așa negru în fotbalul românesc, cum ar spune Mitică Dragomir, ci doar echipamentul fanilor.
Fenomenul ultras cică ar impune ca suporterii să fie toți în această culoare. Nu toți susțin asta, dar mergem pe această logică. Nu contest, așa o fi, dar nu cred că e neapărat varianta ideală.
Fanii de la FC Universitatea Craiova 1948 și cei de la FCSB îndeamnă să se meargă la stadion în această etapă cu meciuri care ascund o rivalitate puternică. Și nu oricum, ci îmbrăcați în negru.
Daniel Nazare se întreabă de ce negrul înlocuiește culorile favorite. Fenomenul ultras, violență sau lipsă de cultură fotbalistică?
De ce nu în alb-albastru sau în rosu și albastru? Nu mai avem tradiție și istorie? Ba dimpotrivă, chiar cele două grupări au cu ce să se mândrească.
Iată exemplele:
„Adunarea este strigată luni, începând cu ora 18:00. în Centrul Vechi, punct de unde vom pleca organizat către stadion. Toată lumea este așteptată în negru și cu motivația de a cânta pe tot parcursul meciului!”, se arată în comuncatul oltenilor de la Peluza Sud 97.
Cumpără Revista 100% Sport Romănia – Ediția Iunie 2021!
„Ne-am săturat de cei care decid cum şi pe cine am încurajat ani la rând, de procese, de comunicate, de promisiuni, de certuri în mediul online şi de duşmanii din spatele tastaturii!
Începând de joi, nu vom mai trăi emoţiile meciurilor în faţa calculatorului sau al televizorului iar vocea noastră va fi auzită meci de meci din Peluză Nord. Vă aşteptam alături de noi, la un drum greu, îmbrăcaţi în negru, cu eşarfe, cu steaguri şi cu pasiunea care vă caracterizează”, sună comunicatul celor care susțin FCSB, Peluza Nord.
Dacă ascultăm de autorități, aflăm că ținuta neagră şi eșarfele au un dublu rol. În primul rând, își ascund identitatea, iar în al doilea rând, ca filtru pentru gazele iritant-lacrimogene. Oriunde au participat, scopul lor nu a fost acela de a susține o idee, un principiu, ci locul unde se pot manifesta.
De ce ne îmbrăcăm în negru?
N-aș merge chiar până acolo să susțin că negrul poate inspira teamă, dar mai ales violență. Creatorii de modă spun că este vorba despre încredere și bogăție.
Orice ar fi, mi se pare că nu are legătură cu fotbalul. Adică lipsă de cultură. Dacă vii la fotbal, vii de acasă să cumperi ceva care are legătură cu clubul pe care-l iubești și-l susții. Un fular, un tricou, o eșarfă, un steag, o șapcă, o căciulă și lista poate continua.
Cumpără Revista 100% Sport Romănia – Ediția Iunie 2021!
Noi ne îmbrăcăm în negru, indiferent că ținem cu Steaua, cu FCSB, cu Craiova lui Mititelu sau a lui Rotaru. Propun ca și sigla LPF și FRF să conțină negru, iar Gino Iorgulescu și Răzvan Burleanu să se vadă la Comitetul Executiv, cel de urgență, complet în aceastp culoare. Cămașă și ciorapi de culoare închisă.
Iar membrii afiliați să-i întâmpine la Adunarea Generală în aceeași vestimentație. Cu aplauze. Abia atunci viitorul de aur al fotbalului românesc se va transforma din roz, cum e azi, în negru. Sper să nu prindem această nouă epoca. Ne place măcar griul de azi.
Foto: Facebook / CSA Steaua