La Tokyo, pe Stadionul Olimpic, a început oficial ediția cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice de vară. Amânată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, competiția se desfășoară cu porțile închise și cu numeroase restricții impuse sportivilor și oficialilor. Printre delegațiile care au participat la Ceremonia de Deschidere s-a aflat și aceea a României, în frunte cu canotoarea Simona Radiș și înotătorul Robert Glință, purtători ai drapelului național.
Ceremonia de deschidere a durat aproape patru ore și s-a desfăşurat sub motto-ul “Uniţi prin Emoţie”. La aceasta au avut acces doar circa 950 de persoane. Și aceasta în condițiile în care Stadionul Naţional din Tokyo are o capacitate de aproape 70.000 de locuri.
Startul ceremoniei a fost marcat de focuri de artificii, dar şi de un moment artistic în care s-a arătat cum s-au pregătit sportivii în pandemie, acasă, singuri, dau uniţi de speranţă şi de pasiunea lor comună. Apoi, împăratul Naruhito şi preşedintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, au intrat în arenă şi şi-au luat locurile în tribuna oficială.
Conform protocolului olimpic, câțiva sportivi şi un angajat din sistemul sanitar au adus drapelul Japoniei, care a fost înălțat pe un catarg într-o atmosferă solemnă. Apoi, imnul Japoniei a fost intonat de cântăreaţa Misia. De asemenea, pe stadion a fost înălțat și steagul olimpic, alb cu cele cinci cercuri înlănțuite. De altfel, cercurile olimpice şi-au făcut apariţia în arenă după un alt moment artistic. Cercurile, fiecare cu diametru de 4 metri, au fost făcute din lemn de la copacii plantaţi de sportivi la JO de la Tokyo din 1964.
Cum competiția se desfășoară pe timp de pandemie, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria persoanelor care au murit din cauza COVID-19, dar şi a sportivilor care și-au pierdut viața în arene sau în afara acestora, între care şi membrii echipei Israelului ucişi la Munchen în timpul Jocurilor Olimpice 1972.
În cadrul ceremoniei, Împăratul japonez Naruhito a declarat deschisă cea de-a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo. „Declar deschise Jocurile de la Tokyo, a XXXII-a ediţia a Jocurilor de vară”, a spus suveranul japonez.
La ceremonia de deschidere a JO participă şi preşedintele Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, dar şi preşedintele Franței, Emmanuel Macron, şi Prima Doamnă a SUA, Jill Biden. „Este un moment al speranţei şi trebuie să ne bucurăm cu toţii de puterea unificatoare a sportului”, a spus Bach.
La defilarea sportivilor, începută cu delegaţia Greciei, multe naţiuni au avut doi purtători de drapel, un bărbat şi o femeie. La fel ca la Rio, a defilat şi echipa refugiaţilor. Delegaţia României, a 199-a, i-a avut purtători de drapel pe Simona Radiş şi Robert Glinţă. Din tribună, sportivii tricolori au fost salutaţi de fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, reales membru al CIO. Sportivii au defilat în ritmurile muzicii de pe mai multe jocuri video. Unul dintre purtătorii de drapel a fost Pita Taufatofua din Tonga, sportiv care a atras atenţia prin prezenţele sale cu torsul gol şi uns cu ulei la ceremoniile de deschidere. El a participat şi la Jocurile Olimpice de vară din 2016 şi la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018.
Un moment important al ceremoniei l-a reprezentat aprinderea flăcării olimpice. Onoarea i-a revenit jucătoarei de tenis Naomi Osaka, multiplă câștigătoare a unor turnee de mare șlem, fost lider mondial. Flacăra olimpică a fost purtată în stadion de mai mulţi campioni, un sportiv paralimpic, şase copii, dar şi de un medic şi o asistentă medicală.
Flacăra olimpică va rămâne aprinsă la Stadionul Olimpic din Tokyo până la 8 august, data la care e programată Ceremonia de Încidere a Jocurilor.
Foto: COSR / Team România / Cristi Nistor